Main content

Inhoud

Einde nertsenleed eindelijk in zicht?

Nieuws: 16 juni 2021
Bont

Minister van dierenwelzijn Ben Weyts laat weten in een persbericht dat alle 14 overblijvende nertsenhouderijen een aanvraag tot stopzetting hebben ingediend. Daarmee lijkt het einde aan de nertsenindustrie in België eindelijk in zicht.

Rowena Vanroy, Animal Rights: “Het einde aan deze gruwelindustrie in België kan niet vroeg genoeg komen. Wij zullen pas juichen als de laatste nerts effectief uit de kooien is.”

Teken de petitie: Weg met bont in België.

Het einde aan deze gruwelindustrie in België kan niet vroeg genoeg komen.

Rowena Vanroy, Animal Rights

Nertsen nog niet uit de kooi

Laten we nog niet te vroeg juichen. De nertsenhouders mogen in principe doorgaan tot eind november 2023. Nertsenhouders die willen, kunnen een aanvraag tot vervroegde stopzetting indienen en zo aanspraak maken op een vergoeding. Dat hebben alle overblijvende nertsenbedrijven nu gedaan. Echter kan deze procedure tot 16 maanden in beslag nemen én kunnen de bedrijven wanneer ze een beslissing krijgen tot het einde van dat jaar blijven doorgaan.

Het is dus mogelijk dat sommige bedrijven nog tot eind 2022 nertsen kunnen blijven fokken als hen dat goed uitkomt en dan nog een vergoeding krijgen ook. Bovendien kunnen de bedrijven gedurende de hele procedure terugkomen op hun beslissing.

“Het is duidelijk dat het einde van het nertsenleed nog niet voor vandaag zal zijn. Het lijkt er eerder op dat de minister ons probeert blij te maken met een dode mus,” zegt Vanroy.

De strijd tegen bont is nog niet voorbij. Wanneer dit dierenleed zich enkel nog in het buitenland afspeelt, kan de consument er makkelijk de ogen voor sluiten. Bontjassen zijn nog niet uit het straatbeeld verdwenen. Dit mogen we niet laten gebeuren. Wij zijn een petitie gestart om de invoer van bont in België te verbieden. Dierenleed mag geen fashion statement zijn!