Main content

Inhoud

Extreme temperaturen zorgen voor dode Nederlandse vleeskuikens bij aankomst Belgische slachthuizen

Nieuws: 4 juni 2019
Slacht

We hebben de eerste twee zomerse dagen met temperaturen boven de 25 graden in Nederland en België weer achter de rug. Ook deze zomer weer zal de discussie losbarsten over het vervoer van dieren onder deze omstandigheden, en de laksheid van de vee-industrie, handhavers en overheid in het nemen van adequate maatregelen.

DOA

Uit onderzoek van Animal Rights blijkt dat de afgelopen jaren met enige regelmaat flinke percentages in Nederland vetgemeste vleeskuikens dood aankomen bij Belgische pluimveeslachthuizen. Extreme weersomstandigheden worden daarbij vaak als mogelijke oorzaak aangewezen.

Animal Rights verkreeg in kader van de wet Openbaarheid van bestuur de inspectiegegevens met betrekking tot vleeskuikens die vanuit Nederland naar Belgische slachthuizen werden vervoerd.

Interventiewaardes

Waar de interventiewaarde van de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit voor dode dieren op 0,5% ligt, stellen de inspecteurs van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in België pas een Informatieformulier met betrekking tot inbreuken (het Vlaamse equivalent van het Nederlandse Rapport van bevindingen) op bij 1% sterfte tijdens vervoer en/of in de stal. Het ging om 15 rapporten in 2016 en 9 in 2017, van welk jaar slechts een deel van de formulieren werd verkregen.

Voorbeelden

Op 22 juni 2016, bij temperaturen boven de 30 graden komen 554 ‘slachtkippen’ van de 17.920 in Grashoek, Limburg, gevangen dieren dood aan bij pluimveeslachthuis Schildermans in Bree. Dat is een sterftepercentage van meer dan 3%, driemaal de Belgische interventiewaarde en zesmaal de Nederlandse.

Op 19 juli 2016 crepeert 2,26% van de vleeskuikens ingeladen in het Limburgse Kessel en afgeleverd bij slachthuis Artislach bij Dendermonde in temperaturen van rond de 30 graden.

Op 15 juni 2017 is 1,08% van de in Middenmeer, Noord-Holland, opgeladen vleeskuikens dood bij aankomst bij slachthuis Belki in Aalst bij “warm weer”. 1,52% van de kippen wordt vervolgens nog afgekeurd wegens luchtwegaandoeningen.

Ook bij lage temperaturen overleven veel vleeskuikens de reis niet. Op 14 maart 2015 werden 8112 kippen uit Deurne, Noord-Brabant aangevoerd bij slachthuis Belki NV in Aalst bij temperaturen van 1 tot 6 graden. 367 van hen, ofwel 4,52%, kwam dood aan en nog eens 1,08% werd afgekeurd, “waarvan 0,48% wegens ziekte, vrnl. afwijk aan de luchtwegen.”

Op 17 februari 2016 worden 4080 ‘braadkippen' afkomstig uit Yerseke afgeleverd bij slachthuis Nollens in Kruishoutem. 83 van de kippen zijn dood bij aankomst - dat is 2,03% - na een rit van twee-en-een-half uur bij een buitentemperatuur van -6 graden.

Op 18 januari 2016 is 2,20% van een ‘lading' vleeskuikens uit Laren dood bij aankomst bij slachthuis Belki tijdens sterke vriestemperaturen.

Bij hetzelfde slachthuis, op dezelfde datum, maar een jaar later, komt 2,92% van vleeskuikens afkomstig uit Middenmeer dood aan in het slachthuis bij temperaturen onder het vriespunt.

Op 28 april 2017 sterft 1,24% van een partij vleeskuikens uit Elshout, Noord Brabant, onderweg naar slachthuis Plukon Moeskroen; de kratten zijn overbeladen.

Kies plantaardig!

Wanneer realiseren we ons dat het houden en vervoeren van vleeskuikens onmogelijk is zonder leed en dus moet stoppen? Animal Rights roept een ieder op om over te stappen op een plantaardig dieet.