Main content

Inhoud

Falende ventilatiesystemen

Nieuws: 31 augustus 2021
Slacht

De voorbije jaren stierven alleen al in Nederland duizenden dieren in stallen door falende ventilatiesystemen. Animal Rights houdt cijfers bij van het aantal staldrama’s waarbij de dieren stikken doordat ventilatiesystemen het lieten afweten. Deze staldrama’s zijn onlosmakelijk verbonden met de industriële veehouderij en verdwijnen pas als dit systeem ook verdwijnt.

Stikken in de stallen

Tussen 2017 en 2021 stikten minstens 154.100 kippen en kuikens toen de ventilatie uitviel in Nederlandse stallen. Daarnaast ging het ook om 8420 varkens, plus 'enkele honderden" varkens waarbij het precieze aantal niet bevestigd kon worden. Dit zijn alleen de gevallen die die media haalden, mogelijk gaat het om meer gelijkaardige staldrama’s.

Ademnood

Industriële veestallen zitten vaak potdicht en dus zijn ventilatiesystemen de enige manier om verse lucht aan te voeren. Als de ventilatie uitvalt, wordt er dus geen verse lucht meer aangevoerd. Het wordt dan steeds heter in de stal, de dieren raken in ademnood door gebrek aan zuurstof en sterven een gruwelijke verstikkingsdood.

2021

Op 24 augustus 2021 viel de ventilatie uit in een stal in het Limburgse Melderslo. 90% van de dieren, 650 van de 700 varkens, overleefde het drama niet. 1 Er werd een onderzoek gestart naar de oorzaak van de falende ventilatie. Animal Rights zal via een WOB-verzoek laten nakijken wat uit de onderzoeken van de Milieudienst en de NVWA komt.

2017-2020

Op 26 juli 2019 raakt bekend dat 2100 varkens crepeerden door verstikking in Maarheeze. Achteraf bleek dat het incident plaatsvond op 24 juli 1 Animal Rights diende een WOB-verzoek in en wacht nog steeds op de inspectieverslagen van de NWVA over het overlijden van de varkens. De NVWA zoekt al een jaar lang uitvluchten om de documenten niet te overhandigen.

Ook op 26 juli 2019 bezweken in Swifterbant, Flevoland, zo'n 100 kippen, doordat de apparatuur niet genoeg verkoeling kon brengen. 2

25 juli 2019 stierven 4000 vleeskuikens door verstikking in Neer. Ook op pluimveebedrijven in Nijkerk en Kootwijkerbroek moest de brandweer de schuren koelen; het is niet bekend hoeveel dieren hier omkwamen. 3

24 juli 2019 stikten 150.000 kippen en kuikens toen een kleine brand in een meterkast het ventilatiesysteem platlegde in een kippenstal op de Berkenvenseweg tussen Loosbroek, Vorstenbosch en Heeswijk-Dinther. 4

Ook tijdens 24 juli 2019 stikten honderden varkens (precies aantal onbekend) in Middelharnis toen de ventilatie in de nacht van dinsdag 23 op woensdag 24 juli uitviel in de stal. 5 Animal Rights diende een WOB-verzoek in en wacht ook hier nog steeds op de inspectieverslagen van de NVWA. In de documenten van de Milieudienst die Animal Rights al mocht ontvangen, staat dat de boer het voorval niet in de pers bekend wou maken en feitelijk alles in de doofpot probeerde te steken.

Op 20 juni 2019 vonden ruim 900 varkens de dood door verstikking in een varkensstal in 
Winterswijk (Meddo). 6 Ook hier diende Animal Rights een WOB-verzoek in. Uit de inspectierapporten bleek dat de boer het alarmsignaal van de ventilatie tot drie maal toe negeerde, waardoor de dieren een gruwelijke verstikkingsdood stierven. De NVWA weigert de boer de beboeten omdat hij 'emotionele en financiële schade' geleden zou hebben.
Animal Rights heeft daarop bij de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit NVWA een handhavingsverzoek ingediend om een varkensfokker uit Meddo alsnog te bestraffen voor het laten stikken van 900 varkens. De veeboer gaf in zijn verklaring zelf aan dat hij tot driemaal toe het alarm van de falende ventilatie negeerde.

Op 18 juli 2018 kwamen 1800 varkens in een stal in Haaren om. Huurder van de stallen Van Sleuwen hield de massasterfte verborgen voor gemeente en NVWA. 7 Animal Rights ging via een WOB-verzoek na wat er precies mis ging bij het staldrama en kon concluderen dat zowel de ventilatie als de verantwoordelijke boer faalden.

Op 10 oktober 2017 stierven zo’n 70 varkens in Heeswijk-Dinther nadat door een stroomstoring de ventilatie uitviel. 8

Hittegolven

De combinatie van tropische temperaturen en falende ventilatie zorgen ook voor slachtoffers. Dat gebeurde in de zomer van 2019 toen op één week tijd minstens 156.200 dieren het leven lieten toen ze in ademnood kwamen door aanhoudende hitte in combinatie met falende ventilatie.

Ook in de hete zomer van 2019 crepeerden honderden eenden bij eendenslachter Tomassen in Ermelo als gevolg van onvoldoende ventilatie. De dieren raakten oververhit en stierven door hittestress.

Dierenrechten in de grondwet

Het lijden van dieren op hittetransporten, bij stalbranden, of door falende ventilatie zijn slechts enkele facetten van de meedogenloze vee-industrie, waarin alle afwegingen van economische aard zijn.

Onder andere vanwege dit onbegrijpelijke, voortdurende, criminele falen van overheid en veesectoren wil Animal Rights dierenrechten in de grondwet opgenomen zien.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer