Main content

Inhoud

Geen meerderheid voor Europees bontfokverbod

Nieuws: 2 augustus 2021
Bont

Minister Schouten heeft tijdens de Europese Landbouw- en Visserijraad in Luxemburg een notitie gepresenteerd voor een verbod op bontfokkerijen in de EU. De notitie werd samen met Oostenrijk ingediend en gesteund door twaalf EU-lidstaten. Er is echter nog geen meerderheid. Volgens Minister Schouten stelt de Europese Commissie zich terughoudend op bij een algeheel verbod. 1

Nertsenfokkerij in Alphen aan den Rijn die nu eindelijk dicht is Full size
Nertsenfokkerij in Alphen aan den Rijn die nu eindelijk dicht is

Europees verbod hard nodig

In Nederland sloten vorig jaar alle nertsenfokkerijen en in België zijn nog 14 bestaande bontfokkerijen die uiterlijk in 2023 moeten sluiten. Steeds meer landen stoppen met de bontproductie. Dat is goed nieuws, maar toch zijn er nog steeds landen zoals Polen, Griekenland, Spanje en de Scandinavische landen waar de bontproductie wel op volle toeren draait.

Animal Rights oprichter Robert Molenaar: “Miljoenen dieren zitten op dit moment opgesloten in kale kooien om straks in de wintermaanden bruut te worden vergast. Een Europees verbod is nu nodig!”

Minister Schouten ziet het probleem en geeft aan te blijven strijden voor een Europees bontfokverbod: “Op basis van dierenwelzijnsargumenten, ethische- en volksgezondheidsargumenten heb ik uitgelegd dat Nederland geen plaats ziet voor de pelsdierhouderij in de EU.”

Wereldwijd verbod

Ondertussen hebben al meer dan 600.000 mensen de petitie getekend met een oproep aan alle landen en G20 leiders om alle bontfokkerijen te sluiten. “Bontfokkerijen zijn een tikkende tijdbom voor wereldwijde virusuitbraken en een drama voor dieren,” aldus de Fur Free Alliance.