Main content

Inhoud

Geen nieuwe hondenproeven aan de Universiteit van Göteborg

Nieuws: 2 maart 2020
Dier­proeven

Het is nu een jaar geleden sinds de campagne van onze collega’s van Djurrättsalliansen voor de vrijlating van zes labradors. De reddingsactie mocht helaas niet baten maar de campagne blijkt uiteindelijk toch een overwinning: We hebben vernomen dat er sindsdien geen plannen meer zijn aan de Universiteit van Göteburg om nieuwe dierproeven op honden uit te voeren. Jen Hochmuth: “Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus en Zuri en alle andere honden die in verband met deze proef zijn gedood, kunnen hun leven nooit meer terugkrijgen, maar de campagne is er wel in geslaagd om andere honden het verschrikkelijke lot als proefobject te besparen.”

Teken onze petite voor de stopzetting van de honden- en kattentesten

Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus en Zuri kunnen hun leven nooit meer terugkrijgen, maar de campagne is er wel in geslaagd om andere honden het verschrikkelijke lot als proefobject te besparen.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Labradors gedood in akelige onderzoek naar tandimplantaten

Vorige jaar voerden onze Zweedse collega’s van Djurrättsalliansen een intensieve campagne voor de vrijlating van zes labradors genaamd Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus en Zuri. Animal Rights steunde deze campagne ook. De honden hebben heel wat moeten ondergaan: 80% van de tanden werden getrokken en zij moesten meerdere zware operaties ondergaan. Ondanks alle massale protesten en het overhandigen van een petitie met meer dan 85.000 handtekeningen, werden de zes labradors afgemaakt nadat ze ingezet werden in een akelig onderzoek naar tandimplantaten.

Universiteit van Göteburg stopt voorlopig met hondenproeven

We hebben vernomen dat nadat de zes labradors vorig jaar aan de Universiteit van Göteborg zijn gedood, er gelukkig geen nieuwe dierproeven met honden zijn gestart en er geen aanvragen voor hondenproeven zijn ingediend bij de ethische commissie voor dierproeven. Anderzijds is er nog geen verbod op het gebruik van honden bij experimenten aan de Universiteit van Göteborg, maar de universiteit verklaarde wel dat er dergelijke dierproeven op honden nooit meer zouden mogen worden gedaan. “Als dat zo is, is het een enorme overwinning, aangezien dit soort proeven al sinds 1996 aan de gang zijn en er minstens 200 honden zijn gebruikt.”, juicht Jen Hochmuth toe.

Het ontwikkelen en toepassen van dierproefvrije technieken is een win-win situatie voor mens en dier.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Honden gebruiken voor tandimplantaten is wreed en overbodig

De proef waarin de zes labradors werden gebruikt en gedood, was een poging om te testen hoe tandheelkundige implantaten ontstekingen en botvernietiging veroorzaken. Deze dierproeven op honden zijn niet alleen erg wreed, maar ook wetenschappelijk zinloos voor menselijke patiënten. Wetenschappers betwijfelen namelijk de relevantie van zulke dierproeven, omdat de dierlijke microflora in de mond te veel afwijkt van de menselijke.1 Het is dan ook veel nuttiger om de effecten van implantaten meteen bij menselijke patiënten te bestuderen. Waarom honden onnodig doen lijden en doden als het ook zonder dierenleed kan? Onderzoekers hebben namelijk een tandimplantaat met intern reservoir ontwikkeld, waardoor het risico op infecties daalt. Het goede nieuws is: helemaal zonder dierproeven. 2 Jen Hochmuth: "Het ontwikkelen en toepassen van dierproefvrije technieken is een win-win situatie voor mens en dier."