Main content

Inhoud

Geredde poolvossen: Eerste stappen van hun nieuwe leven

Nieuws: 14 november 2020
Bont

Op vrijdag 13 november verhuisden de poolvossen vanuit hun quarantaineverblijf in Zoo Veldhoven naar hun nieuwe droomverblijf bij SOS wilde dieren in Geraardsbergen. De vossen werden warm onthaald door het team van SOS wilde dieren en Animal Rights: nachthokken waren met vers en warm stro gevuld, de voederbakjes stonden klaar. Bij aankomst van de vossen werden de dieren zo snel mogelijk uit de de transportwagens gehaald en naar het nieuwe verblijf gebracht, gevolgd door de camera’s van lokale en nationale pers.

Het is de eerste keer dat de poolvossen aarde en bosgrond onder hun pootjes voelen. De vossen keken eerst verwonderd, maar begonnen dan al snel hun eerste stapjes om hun nieuwe thuis te verkennen

Els Van Campenhout, Animal Rights

Eerste stapjes

De verzorgers van Zoo Veldhoven waren aanwezig om de vossen bij te staan vanaf het moment dat de dieren in de transportboxen gezet werden tot wanneer zij aankwamen bij SOS wilde dieren. Het moment waarop de benches geopend werden en de vossen hun eerste stapjes in de bosrijke omgeving zetten, was dan ook een groots en intens moment voor hen.

“Het is de eerste keer dat de poolvossen aarde en bosgrond onder hun pootjes voelen. De vossen keken eerst verwonderd, maar begonnen dan al snel hun eerste stapjes om hun nieuwe thuis te verkennen,” zegt campagnecoördinator Els Van Campenhout.

Rustige eerste nacht

De dieren hadden een rustige eerste nacht en ontdekken op hun eigen tempo het grote verblijf van 600 vierkante meter. De nachthokken werden grondig gecontroleerd door de vosjes; dat konden we zien via de wildcamera's die we op verschillende plekken in de ren hebben opgehangen.

Animal Rights heeft allerlei camera's opgehangen en zal regelmatig updates plaatsen over hoe de dieren hun droomverblijf verder ontdekken en genieten van het leven in hun nieuwe thuis.

Gevonden in erbarmelijke omstandigheden

De vossen werden eerder dit jaar ontdekt door Animal Rights onderzoekers op een nertsenfokkerij. Het gedeelte van de bontfokkerij waar de vossen zaten, zag er oud en armoedig uit. De kooien waren smerig, klein en kaal. Er was geen enkele afleiding voor de dieren. Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen vertelt: "De meeste vossen hadden nog geen vierkante meter aan ruimte en leefden boven hun eigen uitwerpselen. De twee jongere dieren hadden uit frustratie hun eigen staart afgekloven en bij verschillende dieren waren de teennagels uitgegroeid."

Nadat de dieren uit de kooien op de nertsenfarm bevrijd waren, werden de dieren tijdelijk overgebracht naar Zoo Veldhoven, waar de dieren opnieuw moesten leren lopen.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Transformatie

Nadat de dieren uit de kooien op de nertsenfarm bevrijd waren, werden de dieren tijdelijk overgebracht naar Zoo Veldhoven, waar de dieren opnieuw moesten leren lopen. De vossen ontdekten een leven buiten de kooien en de vele mogelijkheden met behulp van de verrijking die de verzorgsters aanboden. Ze leerden te zoeken naar voedsel, graven het zelf onder, probeerden hun grenzen te verleggen en daarmee werden hun hersenen op een positieve manier actief aan het werk gezet. Langzaamaan begonnen ze opnieuw mensen te vertrouwen. Hun transformatie gaat ongetwijfeld verder dankzij de goede zorgen die de dieren nu bij SOS wilde dieren krijgen.

Dankzij financiering van de Fred Foundation was dit verhaal mogelijk.

Weg met bont in België! Teken de petitie voor een verbod op de import van bont! Bont

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer