Main content

Inhoud

Global Anti Vivisection Protest bij het apentestcentrum BPRC

Nieuws: 14 september 2020
Dier­proeven

Zaterdag 12 september voerden Animal Rights en Diervriendelijk Nederland samen actie voor de poort van het grootste apentestcentrum van Europa: het BPRC in Rijswijk. De dierenrechtenorganisaties strijden gezamenlijk voor de sluiting van het proefdiercentrum en eisen een goed pensioen voor de opgesloten apen. Er was een flinke opkomst van een 50-tal actievoerders.

Global Anti Vivisection Protest: Alle dieren vrij!

Op 12 september werd er op verschillende locaties wereldwijd gedemonstreerd tegen dierproeven onder de naam ‘Global Anti Vivisection Protest’ 1. Wereldwijd worden zo’n 192,1 miljoen dieren gebruikt in experimenten (referentiejaar eerste wereldwijde telling 2015). In 2005 waren dat er naar schatting nog 115,2 miljoen. Met deze dieren worden bij elkaar 79,9 miljoen dierproeven uitgevoerd. De andere 112,2 miljoen dieren zijn gedood voor hun organen en gebruikt voor het fokken van genetisch gemodificeerde dierenstammen. Er werden ook nog dieren gefokt voor experimenten maar die werden niet gebruikt of als overtollig gedood. Deze dieren komen vaak niet voor in de statistieken. In Nederland worden net zoveel dieren in experimenten gebruikt als ‘gedood in voorraad’, zegt Adrie van Steijn, voorzitter van Diervriendelijk Nederland.

Voor de apen die er nu nog opgesloten zitten, duurt dit allemaal veel te lang. We willen zo spoedig mogelijk de volledige sluiting van het BPRC.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Sluit de apenhel van Rijswijk

Het BPRC in Rijswijk is het grootste proefdierlaboratorium met apen in Europa. Er zitten zo'n 1500 apen 24/7 opgesloten, voor ons is sluiting de enige oplossing om deze ellende te stoppen. Na een jarenlange lobby door Een DIER Een VRIEND heeft minister van Engelshoven het BPRC opgedragen om het aantal dierproeven met 40% te verminderen. Daar hebben ze echter tot 2025 de tijd voor. Ook is er (nog) geen plan voor de sluiting van het laboratorium na die periode.

Jen Hochmuth van Animal Rights: “Voor de apen die er nu nog opgesloten zitten, duurt dit allemaal veel te lang. We willen zo spoedig mogelijk de volledige sluiting van het BPRC.”

Daarnaast moest per direct begonnen worden met het verkleinen van de fokkolonie door geboortebeperking. Het BPRC heeft een grote fokgroep van apen in zijn bezit. Van 2010 tot en met 2018 zijn er maar liefst 1796 apen geboren in het apentestcentrum.1 Sinds haar oprichting heeft het BPRC maar liefst 10.000 apen gebruikt in experimenten. Terwijl de meeste apen in het BPRC aan het einde van de onderzoeken hun leven verliezen, verliezen de meeste mensen die daar werken hun compassie. In een undercovervideo is te zien hoe lomp en gevoelloos proefdiernemers met de apen in het BPRC omgaan.

Lees ook: undercoverbeelden BPRC tonen angst, stress en pijn.

In een proefdierkundig jaarverslag van het BPRC staat het volgende: “mensen zijn de slimste apen. Een van deze menselijke slimmigheden is het vermogen om te begrijpen dat ook andere individuen gedachten, wensen, bedoelingen en kennis hebben.” Het BPRC geeft aan dat apen gebruikt worden omdat deze nauw verwant zijn aan de mens. Maar dat zou ook meteen de belangrijkste afweging moeten zijn om juist geen dierproeven uit te voeren. Dieren die zoveel op ons lijken verdienen dezelfde wettelijke bescherming.

Of het nu om dicht gerelateerde diersoorten gaat, zoals apen, of om honden, muizen of vissen, dierproeven zijn altijd ethisch onverantwoord. Niet menselijke dieren voelen net als wij angst, pijn en stress en kunnen in tegenstelling tot de mens geen toestemming geven. Zo lang dat dierproeven door de beugel kunnen zal er ontzettend veel dierenleed zijn.

Er is geen enkel excuus om het BPRC nog langer open te houden! Daarom moet deze apenhel dicht en moet er een einde komen aan alle zinloze dierproeven!

Jen Hochmuth, Animal Rights

DIERPROEVEN AAN HET BPRC ZIJN PURE KWAADHEID

Nu dat we in een globale pandemie zitten, vinden nog meer dierproeven ongehinderd plaats. Dieren worden eerst door de mens uitgebuit waardoor COVID-19 kon ontstaan en tot een pandemie uitgroeien. En nu zijn dieren opnieuw de dupe, om het door de mens veroorzaakte probleem op te lossen. Er zijn wereldwijd maar liefst 200 vaccins tegen het nieuwe coronavirus in ontwikkeling.1 In een fanatieke wedloop vinden dierproeven nu ongehinderd plaats waarbij dus ook de proefapen in het BPRC met het virus geïnfecteerd worden.

Ondertussen is de apenhel van Rijswijk een coronahel geworden. In april dit jaar heeft het BPRC met trots bekend gemaakt dat Java-apen “inzetbaar” zijn in de strijd tegen het coronavirus.2 Nu, wat bedoelt het BPRC met “inzetbaar”? Het BPRC bedoelt daarmee dat ze in staat is om apen ernstig ziek te maken. Het BPRC maakt al decennialang apen doodziek zonder enig resultaat voor de mens. Ondanks duizenden akelige en dodelijke dierproeven op apen staat het BPRC geen enkele stap verder in de zoektocht naar een nieuw vaccin tegen tuberculose, een levensbedreigende zoönose net zoals corona. "Wereldwijd gebruiken we nog steeds het eerste en slechts matig effectief vaccin tegen tuberculose dat in de jaren 20 van de vorige eeuw werd ontwikkeld. Waarom zou het proefdiernemers aan het BRPC nu ineens wel lukken om een vaccin tegen corona te ontwikkelen?", vraagt Hochmuth.

Lees ook: Apenhel in Rijswijk wordt coronahel.

Wat als er een potentieel vaccin voor corona dat in een dierproef faalt wel effectief en veilig geweest zou zijn voor de mens? Zowel de proefdieren als ook wij mensen zijn dus de verliezers in dit verhaal.

Jen Hochmuth, Animal Rights

We weten ondertussen dat de vertaalslag tussen proefdier en mens niet werkt: 90% van alle geneesmiddelen waarvan blijkt dat ze veilig en effectief zijn in dierproeven, falen in menselijke proeven omdat ze niet werken, of omdat ze gevaarlijke bijwerkingen bij mensen veroorzaken. Daarbovenop vertragen dierproeven echte medische vooruitgang. Volgens Hochmuth stelt zich nog een heel andere vraag: "Wat als er een potentieel vaccin voor corona dat in een dierproef faalt wel effectief en veilig geweest zou zijn voor de mens? Zowel de proefdieren als ook wij mensen zijn dus de verliezers in dit verhaal."

We moeten daarom komaf maken met dierproeven, niet alleen voor de niet-menselijke dieren maar ook voor de menselijke dieren! Want dierproeven zijn helemaal geen noodzakelijk kwaad! Dierproeven zijn pure kwaadheid voor dier en mens! Er is geen enkel excuus om het BPRC nog langer open te houden! Daarom moet deze apenhel dicht en moet er een einde komen aan alle zinloze dierproeven!

Goede wetenschap is zonder dierproeven

Animal Free Science is het nieuwste project van Animal Rights. Met Animal Free Science willen we inspelen op de transitie naar dierproefvrije innovatie. Met deze positieve campagne willen we de verandering stimuleren. Als je het aan mij vraagt als wetenschapper, kunnen we niet alleen proefdierleed besparen, maar ook mensenlevens redden, als we volop inzetten op onderzoek zonder dierproeven. Het is een keuze tussen goede wetenschap en zinloze wreedheid. En goede wetenschap is zonder dierproeven.