Main content

Inhoud

Haal aap uit isolator-kooi

Nieuws: 14 maart 2017
Dier­proeven

In het proefdiercentrum van het Erasmus MC worden java-apen, resusapen en groene meerkatten ziek gemaakt met virussen. De apen worden tijdens de dierproef in isolator-kooien gestopt. Het gaat hierbij om speciale kooien met luchtfilters die voorkomen dat virussen zich verspreiden maar ze bieden de apen amper bewegingsruimte.

Animal Rights-directeur Robert Molenaar: "We willen zo spoedig mogelijk een gesprek met het Erasmus MC omdat we ons ernstig zorgen maken over het welzijn van de apen."

Het opsluiten van apen in een isolator-kooi zorgt voor stress, angst en frustratie.

Robert Molenaar, Animal Rights

Vechtpartij in isolator-kooi

De Dierenexperimentencommissie waarschuwt de dierproefnemers van het Erasmus MC om geen twee volwassen mannelijke apen bij elkaar in een isolator-kooi te huisvesten. Dit in verband met het risico op onderlinge agressie. Tijdens een eerdere dierproef ging het mis. Er brak een vechtpartij uit tussen apen in de isolator-kooien. Twee van de zes apen stierven aan hun verwondingen. 1

Robert Molenaar: "Het opsluiten van apen in een isolator-kooi zorgt voor stress, angst en frustratie. Zet je een aap alleen dan lijdt het dier onder een sociaal isolement. Stop je twee of drie apen in een isolator-kooi dan loop je het risico op onderlinge agressie. Apen zijn gevoelige en slimme dieren die niet geschikt zijn om op te sluiten in isolator-kooien."

Operatie

Voordat de dieren ziek worden gemaakt ondergaan ze een operatie waarbij temperatuurrecorders worden ingeplant in het buikvlies. Na de besmetting volgen bloedafnames en neus, keel- en rectale uitstrijkjes. Voor al deze ingrepen moeten de apen telkens worden verdoofd. Uit de Wob-documenten (Wet Openbaarheid van Bestuur) blijkt dat de proefapen ernstig kunnen lijden onder de experimenten, afhankelijk van het virus en de duur van de dierproef.
Aan het einde van de dierproef worden de apen gedood of hergebruikt voor een volgend experiment.

Van aap naar beter

Onlangs verscheen het rapport 'Van aap naar beter. Een verkenning en dialoog over proeven met apen’ van het onafhankelijke Rathenau Instituut. Hierin wordt gepleit om heel anders naar dierproeven te kijken en daarmee te werken naar een toekomst zonder apenonderzoek. Aanleiding voor het rapport is de wens van de Tweede Kamer om zo snel mogelijk te komen tot een afbouw naar nul van het aantal proeven met apen in Nederland.

Petitie

Animal Rights is een petitie gestart met het verzoek aan de overheid om meer geld beschikbaar te stellen voor onderzoek naar dierproefvrije technieken. Inmiddels hebben ruim 80.000 mensen deze petitie getekend.