Main content

Inhoud

Het horrorlab LPT Mienenbüttel moet begin 2020 sluiten

Nieuws: 14 november 2019
Dier­proeven

Na beschuldigingen van dierenmishandeling moet het omstreden Duitse proefdierlaboratorium LPT in Mienenbüttel in februari 2020 sluiten. Terwijl dit ongetwijfeld een overwinning is van de campagne van SOKO Tierschutz en Cruelty Free International is dit nog niet het einde van het verhaal. Er is nog geen uitspraak over het lot van de overlevende proefdieren en de twee andere vestigingen van het LPT blijven voorlopig open. Volgens beschuldigingen hebben medewerkers niet alleen systematisch dieren gemarteld, maar ook het studieverloop vervalst - en daarmee mogelijk mensenlevens in gevaar gebracht.

Jen Hochmuth van Animal Rights: “Hoewel wij verheugd zijn dat de autoriteiten actie hebben ondernomen en het LPT zijn deuren zal sluiten voor dierproeven op apen, honden en katten in Mienenbüttel, roepen wij de autoriteiten op om verder te gaan en een einde te maken aan alle dierproeven die door het LPT worden uitgevoerd.”

Het is een groot succes dat het horrorlab LPT zijn deuren in Mienenbüttel moet sluiten. Dit toont aan dat de publieke druk werkt.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Succesvolle campagne tegen het horrorlab

Update: Op 20 december verwelkomen wij het nieuws dat de vestiging van LPT Mienenbüttel haar activiteiten zal staken omdat de lokale autoriteiten de betrouwbaarheid van het bedrijf in twijfel trekken. Dit betekent dat ook de andere vestigingen van LPT in Hamburg en Sleeswijk-Holstein het risico lopen dat hun vergunningen worden ingetrokken. De autoriteiten schatten dat er nog 17 apen, 36 katten en 185 honden op de site zijn, en we roepen op om ze snel en met medeleven te herplaatsen en niet terug te sturen naar de leveranciers.

Op 11 oktober publiceerden SOKO Tierschutz and Cruelty Free International vreselijke undercoverbeelden uit het Laboratorium voor Farmacologie en Toxicologie (LPT) in Mienenbüttel in de buurt van Hamburg. 1 Uit deze afschuwelijke beelden bleek dat de huisvesting en verzorging van de proefdieren niet conform de Europese wet zijn.

Volgens de Duitse media is LPT met de bevoegde autoriteit overeengekomen om dierproeven op honden, katten en apen te stoppen en om de faciliteit in Mienenbüttel volledig te sluiten tegen 29 februari 2020. 2

Hochmuth: “Het is een groot succes dat het horrorlab LPT zijn deuren in Mienenbüttel moet sluiten. Dit toont aan dat de publieke druk werkt.”

De apen werden gewoon van de ene hel naar de andere gebracht. We roepen de minister op om de dieren die nu in de Tilburgse apenloods zitten te herplaatsen. Alsof ze niet al genoeg hebben mee gemaakt.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Het gevecht tegen dierproeven is nog lang niet voorbij

De sluiting van Mienenbüttel is echter niet het einde van het verhaal. Het laboratorium in Mienenbüttel is een van de drie faciliteiten van het LPT in Duitsland. De andere twee laboratoria zijn gevestigd in Neugraben (Hamburg) en Löhndorf (Sleeswijk-Holstein). Voorlopig mag LPT nog steeds dierproeven in deze twee locaties op andere diersoorten uitvoeren, waaronder varkens, konijnen, muizen, ratten, hamsters, cavia's, vissen en vogels.

Afgelopen donderdagavond zijn maar liefst 76 apen van het beruchte Duitse proefdiercentrum LPT naar de Nederlandse apenhandelaar Hartelust vervoerd. “De apen werden gewoon van de ene hel naar de andere gebracht. We roepen de minister op om de dieren die nu in de Tilburgse apenloods zitten te herplaatsen. Alsof ze niet al genoeg hebben mee gemaakt.”, betreurd Hochmuth.

Dr. Katy Taylor, de directeur van Cruelty Free International roept de Duitse autoriteiten op om verder te gaan en een einde te maken aan alle dierproeven die door het LPT worden uitgevoerd: “Wij zijn van mening dat de onthullingen over de wreedheid en wanpraktijken ertoe moeten leiden dat het LPT zijn vergunning verliest. Het LPT zou helemaal geen dierproeven meer mogen uitvoeren. Ernaast herhalen wij onze oproep aan de autoriteiten om een herhuisvestingsstrategie te organiseren voor de duizenden dieren die het LPT in bezit heeft. Naast de maatregelen in Duitsland zijn wij van mening dat de resultaten van ons onderzoek en andere meldingen van misstanden in de faciliteit aantonen dat er dringend behoefte is aan een alomvattende herziening van de toxiciteitsproeven op dieren in de hele Europese Unie."1

Ernaast hebben heeft SOKO Tierschutz opgeroepen tot een grote demonstratie in Hamburg op 16 november onder het motto "LPT sluiten, dierproeven afschaffen!". 2

Het gaat niet enkel om de dieren, maar ook om de veiligheid van mensen, en daarom moet het LPT zijn vergunning verliezen.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Gesjoemel met gegevens uit dierproeven brengen ook mensenlevens in gevaar

Volgens beschuldigingen hebben medewerkers niet alleen systematisch dieren gemarteld, maar ook het studieverloop vervalst - en daarmee mogelijk mensenlevens in gevaar gebracht. Ex-medewerkers van het LPT melden anoniem dat ze op de een of andere manier studies moesten vervalsen. 1 Dieren zouden niet gedocumenteerd zijn en in het geheim zijn uitgewisseld. Doseringen werden veranderd zonder het te communiceren. Bij een geneesmiddelenonderzoek met ratten werd de dosering verlaagd om een resultaat te verkrijgen dat de klant niet zou afschrikken.

Al in oktober meldde SOKO Tierschutz dat een aap, die tijdens een dierproef was gestorven, werd uitgewisseld tegen een andere aap. De dood van het dier werd niet aangekondigd of goed gedocumenteerd, maar de studie werd gewoon met de nieuwe aap voortgezet. Hochmuth: “Het gaat niet enkel om de dieren, maar ook om de veiligheid van mensen, en daarom moet het LPT zijn vergunning verliezen.”

Stop dodelijke experimenten op honden en katten TEKEN NU DE PETITIE Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer