Main content

Inhoud

Koeien slachtoffer van boerenactie tegen stikstofbeleid

Nieuws: 30 mei 2022
Slacht

Ondernemers in de intensieve veehouderij laten vandaag hun koeien niet naar buiten uit protest tegen het stikstofbeleid. LTO Nederland en Team Agro NL laten met de actie #30MeiKoeUitDeWei de dieren lijden om de overheid tot een andere uitkomst van de stikstofcrisis te dwingen.

Koe slachtoffer van strijd tussen ondernemers en overheid

Ondernemers in de intensieve veehouderij houden maandag hun koeien uit de wei en in de stallen om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Volgens de initiatiefnemers dreigt de koe vanwege verschillende rechtszaken niet meer zonder extra vergunning de wei in te mogen, wat praktisch en juridisch onhaalbaar zou zijn.1

Initiatiefnemers LTO Nederland en Team Agro NL zeggen dat een vergunningsaanvraag om koeien in de wei te mogen laten 'een onnodige en absurde administratieve last is', die in de praktijk ook nog eens volstrekt onwerkbaar zal zijn.

'Absurd' en 'onnodig', zo noemt Animal Rights het op stal houden van de koeien vandaag. Campagnecoördinator Anna Krijger: "De strijd tussen de intensieve veehouderij en overheid wordt over de ruggen van de koeien gevoerd. De dieren hebben al zo'n triest bestaan, moeten zij nu ook nog extra lijden wanneer ondernemers een statement willen maken?"

Er zijn genoeg manieren te bedenken om je onvrede ten aanzien van overheidsbeleid te uiten. Dat er wordt gekozen om de koeien te straffen bewijst maar eens te meer dat de dieren voor deze ondernemers niets meer zijn dan gebruiksvoorwerpen, aldus Krijger.

Undercover in de melkveehouderij

Eerder dit jaar publiceerde Animal Rights nieuwe undercoverbeelden uit de Nederlandse zuivelindustrie. Op de beelden is zowel de geboorte van een kalfje te zien als het melkproces waar koeien meermaals per dag aan worden onderworpen. Het bedrijf waar de beelden zijn gemaakt is leverancier van FrieslandCampina: de belangrijkste speler in het schoolmelkprogramma.

Krijger: "Het beeld van de tevreden koe in de wei, dat de zuivelindustrie aan de consument voorschotelt, komt niet overeen met de realiteit. Op de beelden zien we kreupele en gewonde melkkoeien. Onwillige dieren worden - soms met geweld - naar de melkmachine gedwongen."

Koeien zijn individuen met recht op leven en welzijn. Draag niet bij aan hun lijden en gruwelijke dood. Kies plantaardig.