Main content

Inhoud

Massaal protest tegen apentesten Parma

Nieuws: 10 juli 2019
Dier­proeven

De Italiaanse Anti Vivisectie League (LAV) liep afgelopen zaterdag met ruim 1000 mensen door de straten van Parma. De organisatie wil voorkomen dat zes apen blind worden gemaakt in een afschuwelijk dierproef. Animal Rights ondersteunt de campagne en voerde onlangs actie bij de leverancier van de apen. Michela Kuan van LAV roept alle burgers op om de petitie te tekenen “omdat wetenschap, net zoals elke andere menselijke activiteit, niet de ethiek kan negeren. We moeten een einde maken aan deze belachelijke testen.”

Er is amper draagvlak voor de handel in apen en de testen zelf en deze dienen dan ook gestopt te worden.

Robert Molenaar, Animal Rights

Undercoverbeelden

Onlangs kwam de Universiteit van Parma negatief in het nieuws door schokkende undercoverbeelden van de leefcondities van de apen. De dieren worden gebruikt in langdurig hersenonderzoek. De apen hebben open wonden door de elektroden in het hoofd en worden getraind door ze water te onthouden. Dit heeft ernstige gevolgen voor hun welzijn.

Op de beelden is te zien hoe een dorstige aap zijn eigen urine drinkt en hoe de dieren aan muren en de spijlen van de kooien likken. Ook deze apen zijn afkomstig uit de loods van apenhandelaar Hartelust. Nu wil de universiteit het aantal experimenten uitbreiden door zes nieuwe apen aan te schaffen om ze in een dierproef blind te maken.

Robert Molenaar van Animal Rights: “Zo ga je niet om met dieren die zo dicht bij ons staan en net zoveel kunnen lijden en voelen. Er is amper draagvlak voor de handel in apen en de testen zelf en deze dienen dan ook gestopt te worden."