Main content

Inhoud

Minister Schouten gaat Knorhof 2.0 niet tegenhouden

Nieuws: 20 april 2020
Slacht

Op 17 april beantwoordde minister Schouten (eindelijk) de Kamervragen van de SP over de herbouw van megastal Knorhof, die in de zomer van 2017 afbrandde, waarbij meer dan 20.000 varkens om het leven kwamen. 1

“Het lijkt erop dat er sinds 2018 geen inspecties meer op de bedrijven van varkensbaron Straathof hebben plaatsgevonden,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “Dit is onacceptabel!”

Beroepsverbod
In Duitsland heeft eigenaar Straathof een beroepsverbod. Schouten gaf al eerder aan dat een beroepsverbod in een ander land niet betekent dat dit automatisch ook voor Nederland geldt. Een Europese zwarte lijst voor notoire dierenmishandelaars als Straathof lijkt moeilijk te realiseren, blijkt uit haar antwoorden. De minister zegt opnieuw dat zij niets kan doen tegen de herbouw. Sterker nog: “Het niet of onvoldoende naleven van dierenwelzijns- en milieuregels kan echter op zichzelf geen grond zijn voor het weigeren van een omgevingsvergunning milieu voor de bouw van een nieuwe stal.”

Gelderland
Schouten schuift een beslissing over herbouw door naar de lokale overheden: “Het is aan het bevoegd gezag (in dit geval de provincie Gelderland, c.q. de gemeente Buren) om volgens geldende wet- en regelgeving de aanvraag voor een nieuwe omgevingsvergunning objectief te toetsen en te beoordelen.”

De provincie Gelderland heeft laten weten dat de vergunningaanvraag in behandeling is en vooralsnog niet kan aangeven of de vergunning verleend wordt.

Overzicht overtredingen
De vraag “Kunt u een volledig overzicht geven van de overtredingen waarvoor de betreffende varkenshouder in het verleden is beboet?“ ontwijkt de minister. Ze verwijst naar eerdere Kamervragen over dit onderwerp: “In deze antwoorden is aangegeven dat de NVWA in de periode 2007–2018 de Nederlandse vestigingen van deze eigenaar 22 keer heeft gecontroleerd. […] In enkele gevallen was sprake van ernstige overtredingen, soms met ernstig verminderd dierenwelzijn tot gevolg. Tegen de geconstateerde overtredingen is bestuursrechtelijk en strafrechtelijk opgetreden.”

“Moeten we er dus vanuit gaan dat er sinds 2018 geen controles meer bij Straathof’s bedrijven hebben plaatsgevonden,” vraagt Vermeulen zich af. “Hoe is het mogelijk dat een veehouder die meermalen in Nederland veroordeeld is en in Duitsland een beroepsverbod opgelegd heeft gekregen, niet vaker gecontroleerd wordt?”

Het door de SP gevraagde overzicht blijft uit, maar er lijkt wel een bereidheid om overtredingen van veehouders op het gebied van dierenwelzijn openbaar te maken: “Naast het geven van inzicht in aantal inspecties en sancties bezie ik de mogelijkheid om ook overtreding van houders openbaar te maken.”

Houdverbod
De laatste vraag van de SP ging over het houdverbod (Wetsvoorstel aanpak dierenmishandeling en verwaarlozing). Over het uitblijven daarvan luidde Animal Rights in januari nog de noodklok. De minister antwoordt: “Het streven van de minister van Justitie en Veiligheid is om het wetsvoorstel voor de zomer van 2020 aan de Raad van State voor te leggen.”