Main content

Inhoud

Nertsenfokker beboet voor mishandeling nertsen

Nieuws: 10 augustus 2017
Bont

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een nertsenfokker in Alphen aan den Rijn beboet voor het smijten van nertsen in de gaskist. Ze concludeert dat de dieren op de fokkerij inderdaad mishandeld zijn, zoals dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren in hun beelden met een verborgen camera lieten zien.

Animal Rights en Bont voor Dieren maakten eind vorig jaar beelden van het vergassen van nertsen en deden vervolgens aangifte van dierenmishandeling. Op de beelden is te zien hoe nertsen hardhandig aan hun staart de gaskist in worden gesmeten. De dieren raken hard het luik van de gaskist en er wordt regelmatig mis gegooid. Ook worden de dieren in de kooien opgejaagd met een stok.

Het is goed dat op basis van de undercoverbeelden een straf wordt opgelegd.

Nicole van Gemert. Bont voor Dieren

Smijten met nertsen

Het vastpakken aan de staart en het smijten met de nertsen is niet alleen dierenmishandeling, het is ook verboden. Volgens de wet moet een nertsenfokker ervoor zorgen dat de dieren elke vermijdbare vorm van pijn, spanning of lijden wordt bespaard. Zo moet de nerts rustig uit de kooi gehaald worden en onder de buik worden vastgehouden. De volgende nerts mag pas in de gaskist gestopt worden als het vorige dier bewusteloos of dood is. Ook deze regel werd niet nageleefd: de nertsen werden snel achter elkaar in de gaskist gesmeten.

Trek de vergunning van nertsenfokkers in waarvan bewezen is dat ze dieren mishandelen.

Robert Molenaar, Animal Rights

NVWA

De NVWA is naar aanleiding van de aangifte van de dierenrechtenorganisaties een onderzoek gestart. Na het zien van de beelden bleek dat er sprake is van het overtreden van de bepaling in de Wet dieren en de EU-verordening over bescherming van dieren bij het doden. De nertsenfokker werd beboet met 2.500 euro.

Nicole van Gemert, directeur Bont voor Dieren: “Het is goed dat op basis van de undercoverbeelden een straf wordt opgelegd. Echter de straf, een geringe geld boete, is dermate laag dat het niet voorkomt dat de fokker weer de fout in gaat en geeft bovendien een verkeerd signaal af aan andere nertsenfokkers.”

In opspraak

De fokker kwam al eerder in opspraak nadat er beelden waren gemaakt van verwaarloosde en gewonde nertsen op twee fokkerijen in de gemeente Alphen aan den Rijn. Robert Molenaar, directeur van Animal Rights: “We vinden een boete onvoldoende. Trek de vergunning van nertsenfokkers in waarvan bewezen is dat ze dieren mishandelen.”