Main content

Inhoud

Nierstichting financiert dierproeven

Nieuws: 18 september 2018
Dier­proeven

De jaarlijkse collecteweek van de Nierstichting start op 16 september. Wat helaas veel donateurs, vrijwilligers en nierpatiënten niet weten is dat een aanzienlijk deel van de donaties naar experimenten met proefdieren gaat. Uit onderzoek van Animal Rights blijkt dat de Nierstichting in 2017 maar liefst 1,5 miljoen euro heeft geschonken aan dierproeven. 1

Animal Rights campagneleider Robert Molenaar: “Een goed doel is fout bezig als het geld investeert in pijnlijke experimenten. We roepen de Nierstichting op om enkel nog onderzoek te financieren zonder proefdieren.”

Lees ook: Nederlandse Brandwonden Stichting stopt met dierproeven.

Een goed doel is fout bezig als het geld investeert in pijnlijke experimenten.

Robert Molenaar, Animal Rights

Verborgen dierenleed

De gevolgen voor de proefdieren (muizen, ratten en varkens) zijn groot. Zo worden proefdieren ziek gemaakt, hun nieren worden vergiftigd, beschadigd, verwijderd of getransplanteerd. Alle dieren worden bij het beëindigen van de studie afgemaakt en vervangen door nieuwe proefdieren voor een volgende studie.

Niet eerlijk over beleid

De Nierstichting geeft op haar website praktische tips aan de collectant. Er is een lijst opgesteld met veel gestelde vragen aan de deur. 1 Met geen woord wordt er gerept over de miljoenen die aan dierproeven worden besteed. Op deze wijze krijgt de potentiële donateur ook geen informatie over de experimenten die hij of zij onbewust mede financiert.

Molenaar: “Als je de jaarverslagen van 2016 en 2017 erbij pakt dan wordt er met geen woord gerept over dierproeven. Slechts op de website staat een algemeen statement vermeld met louter dooddoeners. De Nierstichting is niet eerlijk over het gevoerde beleid.” 2 3

We geven met de lijst en de deursticker donateurs van goede doelen een handvat om een bewuste keuze te maken.

Robert Molenaar, Animal Rights

Foute goede doelen

Om mensen te informeren over de goede doelen die dierproeven financieren heeft Animal Rights een lijst met ‘foute’ goede doelen samengesteld. In de webshop kun je een deurhanger- en sticker met de tekst 'ik geef niet aan dierproeven' bestellen.

Molenaar: "We geven met de lijst, deurhanger- en sticker mensen een handvat om een bewuste keuze te maken. We willen dat de gezondheidsfondsen dit signaal oppakken en niet langer onderzoek financieren waarvoor proefdieren hoeven te lijden."