Main content

Inhoud

Nieuwe bewijzen: Varkens nog steeds mishandeld in slachthuis Tielt

Nieuws: 22 maart 2022
Slacht

Animal Rights heeft nieuwe bewijzen verkregen van recente dierenmishandeling in slachthuis Tielt. Dat deed de organisatie door inspectierapporten op te vragen bij de dienst Dierenwelzijn waaruit blijkt dat tussen oktober en december van 2021 varkens geslagen worden met de peddel. Een kreupel dier dat niet zelfstandig uit de vrachtwagen kon komen werd eerst hardhandig natgespoten met een waterslang in plaats van meteen een noodslachting uit te voeren. Erna werd door dezelfde medewerker het bedwelmingstoestel volledig verkeerd op het hoofd van het dier geplaatst.

Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: “De horror gaat gewoon door in slachthuis Tielt. Het is een regelrechte schande dat dit slachthuis nog steeds open is na alles wat hier al gebeurd is.“

Lees ook: Honderdduizenden varkens illegaal geslacht in Tielt

Lees ook: Slachthuis Tielt: de tijdlijn

Recente dierenmishandelingen

Animal Rights heeft inspectierapporten van de Dienst Dierenwelzijn ontvangen waaruit blijkt dat recente mishandelingen plaatsvonden tussen oktober en december van 2021: varkens werden geslagen, een kreupel dier dat niet zelfstandig uit de vrachtwagen kon komen werd eerst natgespoten met een waterslang voordat het verkeerd bedwelmd werd met het bedwelmingstoestel, er waren problemen met verdovingsmateriaal dat niet werkte zodat de dieren pas werden bijverdoofd aan de bloedcarrousel. Het slachthuis nam daarbij geen eigen initiatief om de slachtlijn stil te leggen en deed dat pas nadat Dierenwelzijn optrad.
Daarnaast worden teveel dieren in de verdovingskooien richting de gaskamer geplaatst en zagen we een melding van hoe varkens in een mestput onder het slachthuis terecht kwamen en verdronken. Er worden zieke dieren aangevoerd die moeite hebben om zich voort te bewegen.

Animal Rights bekijkt momenteel de mogelijkheden om via haar advocaat, Anthony Godfroid, een nieuwe strafklacht in te dienen bij het bevoegde parket, namelijk het parket van de Procureur des Konings te Ieper.

De horror gaat gewoon door in slachthuis Tielt. Het is een regelrechte schande dat dit slachthuis nog steeds open is na alles wat hier al gebeurd is.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Slachtsnelheid

Wat we telkens opnieuw zien terugkomen in de meldingen in de inspectierapporten is dat er vanuit het slachthuis wordt gehamerd op de slachtsnelheid. “Het negeren van de basisregels Dierenwelzijn en Volksgezondheid wegen niet op tegen de slachtsnelheid”, lezen we in een van de informatieformulieren. Het dierenwelzijn moet dus inboeten omdat het slachthuis de slachtsnelheid per se wil aanhouden.

Varkens illegaal geslacht

We zien niet alleen dierenmishandeling, maar ook verschillende inbreuken op de milieuvergunning. Uit recente cijfers die Animal Rights heeft opgevraagd bij het FAVV blijkt dat slachthuis Tielt in 2021 honderdduizenden varkens illegaal heeft geslacht. Er werden in 2021 maar liefst 1.737.629 varkens geslacht, terwijl de omgevingsvergunning geldt voor 1.500.000 varkens per jaar.

Van Campenhout: “Slachthuis Tielt is zonder nieuwe omgevingsvergunning en dus illegaal met hun uitbreiding van de slachtcapaciteit begonnen. Wij eisen dat de bevoegde instanties straffen uitdelen en overgaan tot de sluiting.”

Undercoverbeelden op groot scherm

Animal Rights voerde afgelopen weekend actie naar aanleiding van het vijfjarige bestaan van de undercoverreportage van het horrorslachthuis van Tielt. De beelden werden door de dierenrechtenorganisatie naar buiten gebracht op 22 maart 2017. De actievoerders verzamelden in Kortrijk met een rijdende LED-wagen waarop de undercoverbeelden uit het horrorslachthuis van Tielt op groot scherm geprojecteerd werden. Een hele namiddag doorkruiste Animal Rights het epicentrum van de varkensindustrie om op deze manier de vreselijke undercoverbeelden opnieuw onder de aandacht te brengen. Met de actie heeft Animal Rights mensen opgeroepen om naar de demonstratie te komen op zaterdag 26 maart voor de poorten van het horrorslachthuis in Tielt.

Protestactie op 26 maart

Op zaterdag 26 maart zal Animal Rights samen met GAIA, Bite Back en Rose's Law: Animal Bill Of Rights Belgium van 10 tot 12 uur actie voeren voor de poorten van slachthuis Tielt om de miljoenen slachtoffers te herdenken die er sinds 2017 gestorven zijn en om de onmiddellijke sluiting van het slachthuis te eisen.