Main content

Inhoud

Opnieuw horrorbeelden uit een VanDrie kalverslachthuis

Nieuws: 21 februari 2020
Slacht

Opnieuw wordt de Nederlandse kalf-integratie VanDrie Group, wereldmarktleider op het gebied van kalfsvlees, kalvervoeders en kalfsvellen, in verlegenheid gebracht. Nadat eind 2018 Animal Rights undercoverbeelden naar buiten bracht van verschrikkelijke dierenmishandeling in het kalverslachthuis VanDrie België te Hasselt, is het nu de beurt aan het slachthuis in Sobeval in de Franse Dordogne. De beelden werden gemaakt door L214.

In Sobeval worden elke dag bijna 700 kalveren gedood, of 90 dieren per uur. Het is een van de grootste kalverslachthuizen in Frankrijk.

Net als in de Animal Rights beelden uit Hasselt is te zien hoe de verdoving met het penschiettoestel misgaat en kalveren meerdere keren de kogel krijgen. Tussen de pogingen in worstelen ze met een gat in hun hoofd om in leven te blijven. Kalveren zijn duidelijk in paniek in de zogenaamde fixeerbox. Kalveren worden zowel verdoofd als onverdoofd geslacht. Ook past men in Sobeval de omstreden ‘post-cut stunning’ methode toe, waarin eerst de keel wordt doorgesneden voordat een pen door het voorhoofd van een kalf wordt gejaagd. Voordat kalveren aan de beurt zijn, zien ze hun lotgenoten doodbloeden. Ook na het kelen vertonen kalveren tekenen van herwonnen bewustzijn. Net als in Nederland de NVWA lijken de verantwoordelijke inspecteurs in Frankrijk niet of nauwelijks in te grijpen bij de wreedheden. Opnieuw blijkt dat aan slachthuizen verleende certificaties niets betekenen voor de dieren.

Die vreselijke dood is slechts een laatste stap in het miserabele leven van kalveren. Na weggerukt te zijn bij hun moeder, meestal op de dag van geboorte, omdat mensen hun melk willen drinken, worden ze op een bloedarmoede dieet in enkele maanden klaargestoomd voor de slacht. Ze komen hierbij nooit buiten. De zuivelindustrie - voor je melk en kaas - veroorzaakt de massamoord op kalveren.

De beelden lijken eens te meer duidelijk te maken dat de misstanden bij VanDrie geen incidenten zijn, maar structureel plaatsvinden. Animal Rights vraagt nog steeds om sluiting van de vestiging in Hasselt en daagde het slachthuis voor de rechter. L214 eist sluiting van de vestiging in Sobeval.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer