Main content

Inhoud

Resolutie importverbod jachttrofeeën aangenomen!

Nieuws: 28 maart 2022
Jacht

Een prachtige overwinning voor wilde dieren: de resolutie die de invoer van jachttrofeeën van bepaalde diersoorten verbiedt, is afgelopen donderdag 24 maart unaniem goedgekeurd in het federaal parlement! Op de dag dat Animal Rights de petitie tegen de trofeejacht met 37.000 handtekeningen overhandigde aan federaal minister van milieu Khattabi, werd de resolutie bijna unaniem goedgekeurd in de Commissie voor Energie, Leefmilieu en Klimaat. Twee weken later werd deze dan uiteindelijk unaniem aanvaard in de plenaire vergadering. Een overwinning met grote gevolgen: in Nederland heeft dergelijke resolutie de import van jachttrofeeën drastisch verminderd.1

Campagnecoördinator Legon: "Dit importverbod zal de barbaarse trofeejacht en het onlosmakelijk verbonden dierenleed een stevige halt toeroepen! Geen enkel dier zou angst en leed moeten ervaren en al zeker niet om zijn of haar lichaamsdelen als trofee te kunnen tentoonstellen."

Een dier is geen instrument

Vaak wordt er geroepen dat jachttoerisme toestaan wilde dieren beschermt. Door individuele dieren te laten doden, bescherm je de soort. Deze stelling is gebaseerd op uitbuiting en gaat uit van een instrumentele kijk op dieren en houdt geen rekening met het individu. In de realiteit zorgt de trofeejacht vooral voor een hoop dierenleed. Ook verlies aan gendiversiteit, infanticide en verandering in sociale structuren zijn enkele van de nadelige effecten ten gevolge van deze achterhaalde praktijk.

Lees ook: Trofeejacht helpt wilde dieren niet - 5 argumenten

Wat met de rest van Europa?

Naast Nederland hebben ook Frankrijk en Noorwegen stappen ondernomen om bedreigde diersoorten te beschermen. Het Verenigd Koninkrijk gaat zelfs nog een stap verder en kondigde in december 2021 aan dat er een wettelijk verbod komt op de import van jachttrofeeën.1 Het verbod wordt wellicht het strengste ter wereld.

Legon: "Wij zijn enorm gelukkig met deze grote overwinning! Dat de politiek het opneemt voor (bedreigde) wilde dieren stemt ons intens tevreden!"

Lees ook: Animal Rights overhandigt petitie trofeejacht aan minister Khattabi

Lees ook waarom er gekozen is voor een resolutie in plaats van een wet