Main content

Inhoud

Schokkende beelden: Proefapen opzettelijk getraumatiseerd!

Nieuws: 29 juni 2020
Dier­proeven

Nieuwe beelden uit de VS gemaakt door dierenrechtenorganisatie PETA laten twee kanten van dierproeven zien die proefdiernemers proberen te verbergen 1: het erbarmelijke leven van proefdieren in gevangenschap en de absurditeit van dierproeven! In dit geval hebben proefdiernemers 30 jaar lang met overheidsgeld apen mogen kwellen in een onderzoek naar wat er mentaal met apen gebeurt wanneer ze als proefdier in het proefdierlab geïsoleerd gevangen worden gehouden.

Hochmuth: “De undercoverbeelden tonen aan de wetenschappers maar al te goed weten hoe veel angst, pijn en stress de dieren ondergaan, maar het kan hun niets schelen. Anders zouden ze hen een ellendig leven als proefdier besparen.“

Sociale dieren draaien helemaal door in isolatie. Alles wat natuurlijk voor ze is en het leven de moeite waard maakt, wordt hen ontzegd.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Hartverscheurende beelden

Nieuwe undercoverbeelden van PETA geven ons een hartverscheurende inkijk in de mentale pijn van rhesusapen die gevangen zitten in isolatiecellen van een proefdierlabo op een Amerikaanse Universiteit. Rhesusapen zijn heel erg sociale dieren en verkommeren alleen in een isolatiekooi. De apen worden maanden of zelfs jaren in individuele kooien gehouden. Ze draaien doelloos rondjes in hun veel te krappe kooien, niet groter dan een paar vierkante meter. Sommigen vertonen angstig gedrag zoals geeuwen of krabben. Anderen grijpen de tralies van de kooien en schudden deze hevig uit frustratie.

Naarmate hun mentale pijn toeneemt, beginnen apen zichzelf te verwonden. Ze drukken met kracht hun duimen in de hoeken van hun oogkassen - een gedrag dat zo vaak voorkomt bij proefapen dat het als 'oogsteek' bekend staat. Anderen lijden door de stress aan haarverlies of trekken hun eigen haar uit, wat volgens een primatoloog die de beelden geanalyseerd heeft een teken van extreem psychisch leed is. Dwangmatig gedrag en zelfverwonding komt niet voor bij dieren die in het wild leven, maar bij dieren die gevangen en opgesloten zitten in proefdierlabo’s en zoos is het de norm.

Hochmuth: “Sociale dieren draaien helemaal door in isolatie. Alles wat natuurlijk voor ze is en het leven de moeite waard maakt, wordt hen ontzegd.”

Lees ook: Wanhopige aap probeert te ontsnappen aan zijn lot als proefdier

Wilde dieren horen niet opgesloten te zitten, noch in een zoo, noch in proefdierlabo!

Jen Hochmuth, Animal Rights

Iedereen draait door in isolatie

Na enkele maanden in lockdown begrijpen mensen misschien beter hoe het voor de dieren moet voelen, om hun hele leven op die manier door te brengen. Wetenschappers hebben 70 jaar geleden al bevestigd dat isolement psychoses veroorzaakt. Al in 1951 gebruikte McGill University afgestudeerde studenten in een experiment om de langdurige effecten van eenzame opsluiting te testen met behulp van een gesimuleerde gevangeniscel. Het experiment was ontworpen om zes weken te duren. Het werd na slechts zeven dagen geannuleerd, omdat de studenten begonnen te hallucineren en ernstige mentale storingen kregen.

Het abnormaal zelfverwondend gedrag waarbij dieren delen van hun eigen lichaam aanvallen, werd meer dan 80 jaar geleden voor het eerst gedocumenteerd door Tinklepaugh in 1928. Hij bestudeerde een mannelijke rhesusaap, Cupid, die zichzelf beet in een proefdierlabo (Dorey, Rosales-Ruiz, Smith, & Lovelace, 2009). Toch worden apen in laboratoria over de hele wereld in kale kooien gehouden en wordt hun de toegang ontzegd tot alles wat voor hen het leven waard maakt.

Hochmuth: “Wilde dieren horen niet opgesloten te zitten, noch in een zoo, noch in een proefdierlabo!”

Er is maar een manier om angst, pijn en stress in proefdieren te voorkomen en proefdieren te helpen. Dat is dierproeven afschaffen!

Jen Hochmuth, Animal Rights

Toppunt van absurde en sadistische dierproeven

Voor Animal Rights kunnen dierproeven nooit door de beugel maar wat er op deze beelden wordt getoond is hallucinant. Het enige doel van het folterproject dat meer dan 30 jaar duurde was om de oorzaak van het ernstig abnormaal en dwangmatig gedrag bij rhesusapen in dierproeven te bepalen. Symptomen die enkel en alleen worden veroorzaakt door het ellendige leven dat deze dieren in laboratoria lijden, daar is geen verder onderzoek voor nodig.

Hochmuth: “De apen worden opzettelijk opgejaagd door de dierproefnemers en ervaren continu stress en angst. Dit is crimineel.”

De hoofdonderzoeker beweert zelf dat deze wrede experimenten andere apen in laboratoria zouden helpen om dwangmatig en zelfverwondend gedrag te behandelen. “Er is maar een manier om angst, pijn en stress in proefdieren te voorkomen en proefdieren te helpen. Dat is dierproeven afschaffen!”

Undercoverbeelden uit het BPRC

Proefdieren lijden altijd ongeacht het doel van de dierproef

We krijgen niet vaak te zien hoe het er achter gesloten labodeuren aan toe gaat. Maar wanneer dit gebeurt zien we keer op keer hetzelfde: Onschuldige dieren die geen idee hebben wat hen staat te wachten en die ontzettend veel stress, angst en pijn in hun gevangenschap ervaren.

Recente voorbeelden zijn het LPT in Duitsland, apen aan de Universiteit van Parma en het grootste apentestcentrum van Europa, het BPRC. Zo filmde een undercovermedewerker in het BPRC hoe apen, ondanks verdoving, reageren op injecties in het hoofd en het tatoeëren van een nummer op de borst. Wanneer ze bijkwamen uit hun verdoving waren de dieren gedesoriënteerd en werden ze alleen achtergelaten waardoor zij zich kunnen verwonden. Apen werden afgemaakt voor het oog van andere apen die doodsbang zitten opgesloten in hun krappe kooien.