Main content

Inhoud

Schrijnende toestanden kreeften bij supermarkt Carrefour

Nieuws: 11 januari 2023
Slacht

Animal Rights kreeg alweer schrijnende beelden toegestuurd van kreeften in een supermarkt. Deze keer werden de beelden gemaakt in een Carrefour filiaal in België. Op de beelden zien we dode kreeften in de winkel en levende kreeften die na een lang transport met dichtgebonden scharen arriveren in kartonnen dozen zonder water. Volgens onze bron zouden de kreeften soms dagenlang in een gesloten transportcolli samen met 7 tot 8 andere kreeften zitten. De beelden werden gemaakt in 2021 in een Vlaams Carrefour filiaal.

Vorige week nog toonde Animal Rights hoe kreeften levend verpakt op de dood lagen te wachten bij supermarktketen Delhaize.

Lees ook: Brief naar Vlaams minister Weyts: schaf verkoop levende schaaldieren af!

Dode kreeften en levende dieren in kartonnen dozen

Op de beelden zien we twee dode kreeften die met dichtgebonden scharen stierven. Ze worden vastgehouden door een medewerker, die de dieren omdraait en waaruit blijkt dat de scharen en poten slap zijn. De dieren blijken te zijn overleden in het Carrefour filiaal.

Verder zien we hoe verschillende kartonnen dozen vol levende kreeften arriveren bij Carrefour. De dieren liggen op elkaar gestapeld in kartonnen dozen en lijken op het eerste zicht niet te bewegen, tot een medewerker de dieren vastpakt.

Bijna dagelijks doden in het homarium

Volgens onze bron overleden er bijna dagelijks kreeften in het homarium in het filiaal bij Carrefour. Doordat het zoutgehalte van het homarium niet goed gecontroleerd werd, lagen er op een dag zo’n 5 kreeften dood. De dieren kregen uiteraard geen eten. Niemand stond in voor het welzijn van de dieren. De verkoop stond voorop. ‘Voorbijlopende kinderen klopten vaak tegen het glas en volwassenen zaten met hun handen in het homarium om ze even vast te kunnen nemen,’ besluit de anonieme bron.

Animal Rights vraagt Carrefour om uitleg

Animal Rights heeft naar aanleiding van de schokkende beelden nu ook Carrefour gecontacteerd met de vraag om te stoppen met de verkoop van levende kreeften.
Verdere vragen die Animal Rights aan Carrefour stelde zijn: "Kunnen jullie ons vertellen wat er gebeurt met de kreeften die niet verkocht worden in de Carrefour filialen? Om hoeveel dieren gaat het in heel België? Kunnen jullie ons meedelen hoeveel procent van de kreeften sterft tijdens het verblijf in de Carrefour filialen?"

Kreeftenleed

Kreeften worden over de hele wereld gevangen. Ze worden in grote hoeveelheden en met dichtgeplakte scharen opgeslagen totdat ze naar winkels en restaurants worden vervoerd. De wijze van vangen, vervoeren en houden levert de dieren enorm veel stress op. Zo leven kreeften in de natuur in diep, donker water op de bodem. Ze zijn bang voor licht en vermijden dat ook. Het contrast met een helverlicht aquarium in een supermarkt of restaurant kan niet groter zijn.

BRIEF NAAR MINISTER WEYTS VOOR VERBOD

Animal Rights schreef een brief naar Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts met de vraag om de verkoop van levende schaaldieren per direct te verbieden. Het is schandalig om levende wezens gewoon in de supermarkt te kunnen kopen om de dieren zonder enig toezicht thuis te kunnen doden.

Wat Animal Rights betreft is het niet meer van deze tijd om met een dier onder de arm naar huis te gaan en het vervolgens zelf te doden. Daarnaast zijn er nu ook veganistische alternatieven voor kreeft, krab en garnalen. Animal Rights roept dan ook op om de verkoop van levende schaaldieren te verbieden.

Kies plantaardig

Het is niet meer van deze tijd om dieren onnodig te laten lijden om op ons bord terecht te komen. Animal Rights moedigt iedereen dan ook aan om te kiezen voor de vele heerlijke plantaardige alternatieven voor schaaldieren en vis.

Lees hier al onze plantaardige tips om vis en schaaldieren te vervangen.