Inhoud
Stalbranden Nederland 2025
Stalbranden zijn al jarenlang schering en inslag in de veehouderij. Animal Rights houdt sinds 2017 cijfers bij over het aantal stalbranden en hoeveel dieren er jaarlijks omkomen.
Animal Rights boeit het aantal branden een stuk minder dan het aantal individuen dat er bij omkomt...
Aanbevelingen in rapport OvV genegeerd
Op 24 maart 2021 heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) een vernietigend rapport gepubliceerd over de aanpak van stalbranden. De hoofdconclusie is dat de brandveiligheid voor landbouwhuisdieren tussen 2012 en 2020 is afgenomen. Het aantal dodelijke stalbranden is niet afgenomen en het aantal dodelijke dierlijke slachtoffers is zelfs toegenomen. De raad concludeerde dat stalbranden zowel bij de overheid als de sector ‘geen enkele prioriteit’ hadden.
Een aangescherpte aanpak van stalbranden werd aangekondigd in de Kamerbrief van 8 oktober 2021, maar oktober vorig jaar concludeerde de OvV dat er met de aanbevelingen niets gedaan was.
Jaarlijkse brandveiligheidskeuring
Eind januari kondigt demissionair Landbouwminister Piet Adema aan dat veeboeren niet alleen voortaan jaarlijks een brandveiligheidskeuring moeten laten uitvoeren, en eens per drie of vijf jaar de elektra en zonnepanelen moeten laten keuren (afhankelijk van het aantal gehouden dieren), maar ook rekening moeten houden met een maximum aan het aantal dieren per ‘brandcompartiment’. Met de maatregelen wil Adema het aantal stalbranden halveren ten opzichte van 2020.
De jaarlijkse brandveiligheidskeuring voor boerderijen moet nog worden ontwikkeld en dat duurt naar verwachting nog twee jaar. Tot die tijd wil Adema veehouders vragen om zelf een brandveiligheidsscan uit te voeren op hun bedrijf.
Randvoorwaarden voor de uitwerking van deze brandveiligheidskeuring zijn omgang met brandrisico’s, orde en netheid van de stal, en de aanwezigheid van bluswater en de rol van de brandweer.
Voor de keuring van elektra en zonnestroominstallaties kunnen al bestaande procedures worden gevolgd. Deze keuringen worden in de praktijk al vaak geëist door verzekeraars. Uit onderzoeken blijkt dat de meeste stalbranden ontstaan door kortsluiting of defecten in elektra. Volgens een onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EBI) uit 2018 kan driekwart van die branden voorkomen worden door het keuren van elektra. We gaan het zien.
Schadebeperkende maatregelen
Naast de preventieve maatregelen is er, eigenlijk voor het eerst, ook sprake van schadebeperkende maatregelen die bij het ontstaan van een brand gericht zijn op het beperken van de brand- en rookverspreiding naar dierverblijven en het beperken van slachtoffers.
De brandveiligheidsvoorschriften uit het Bouwbesluit en het denkkader ‘Basis voor brandveiligheid’ van de Brandweer, zijn gebaseerd op het doel om menselijke slachtoffers te voorkomen. Het voorkomen van dierlijke slachtoffers is geen onderdeel van dit doel. Dieren worden gezien als onderdeel van het productieproces.
Eind 2024 moet een nieuw denkkader ontwikkelt zijn waarin de dieren betrokken worden. Deze moet vervolgens verankerd worden in wet- en regelgeving.
Overlevingskans dieren
In het rapport van WUR getiteld ‘Vergroten overlevingskans landbouwhuisdieren bij brand’ komt naar voren wat Animal Rights al jaren stelt, namelijk dat het evacueren van dieren in veel gevallen niet mogelijk is, omdat dieren die niet gewend zijn om te worden verplaatst in de intensieve veehouderij niet zelfredzaam zijn.
Om de overlevingskans van dieren te vergroten moet men zich dus niet alleen richten op het voorkomen van het ontstaan van brand, maar ook op voorkomen van branduitbreiding. Los van elektra- en brandveiligheidskeuringen, worden in de Kamerbrief preventieve detectiesystemen, en mogelijkheden om overslag naar andere dierruimten te voorkomen zoals een brandwerende scheiding genoemd.
Om het aantal slachtoffers te verminderen als er toch brand uitbreekt, komt de aanbeveling van de OvV voor het stellen van een maximumnorm voor het aantal dieren per brandcompartiment, opnieuw in beeld.
Verder wil de minister een intensivering van brandonderzoek. Door meer inzicht te krijgen in de oorzaak en betrokken factoren, kunnen gerichtere brandveiligheidseisen gesteld worden.
De aangescherpte aanpak is een reactie op de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) dat stalbranden zowel bij de overheid als de sector ‘geen enkele prioriteit’ hebben.
Uitstel door BBB-minister
Landbouwminister Femke Wiersma meldt in december aan de Tweede Kamer dat de invoering van verplichte elektra- en brandveiligheidskeuringen om stalbranden te voorkomen vertraging oploopt. De Autoriteit Toetsing Regeldruk (ATR) vindt het op dit moment onvoldoende duidelijk wat de kosten voor veehouders zullen zijn ten aanzien van herstelreparaties die voortkomen uit de elektrakeuring. Voor de brandveiligheidskeuring heeft dit te maken met het feit dat deze nog in ontwikkeling is.
Daarnaast heeft de Stichting Milieukeur (SMK), dat het keuringsschema ontwikkelt, zorgen geuit over de praktische uitvoerbaarheid en effectiviteit van een jaarlijkse brandveiligheidskeuring.
Ook het aangekondigde 'denkkader' over stalbranden loopt vertraging op meldt demissionair minister Wiersma in juni 2025 in antwoord op feitelijke vragen: "Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) ontwikkelt momenteel een denkkader brandveiligheid voor stallen. Het NIPV heeft bij het aannemen van de opdracht een inschatting gemaakt van de benodigde tijd. Gedurende de uitvoering bleek dat er toch meer tijd nodig is om de opdracht zorgvuldig uit te voeren. Voor de ontwikkeling van het denkkader is veel afstemming met externe stakeholders en deskundigen op het gebied van brandveiligheid een veehouderij nodig, onder andere in de vorm van expertsessies en een klankbordgroep. Daarnaast wordt het denkkader door een aantal externe stakeholders, waaronder veehouders, getoetst in de praktijk. Deze stappen vergen de nodige tijd en inspanning, maar dragen bij aan de uiteindelijke volledigheid en praktische toepasbaarheid van het denkkader. Om deze reden zal het denkkader in december 2025 gereed zijn, zoals ik uw Kamer geïnformeerd heb op 3 april 2025 (Kamerstuk 36600-XIV, nr. 78)." 1
"Verschrikkelijke gebeurtenis"
Of er daadwerkelijk iets gaat veranderen moeten we nog zien. Wel is na al die jaren aandacht vragen voor dit facet van de uitbuiting van dieren de toon veranderd. Op 25 januari 2024 schrijft de minister in zijn Kamerbrief ‘ Aanpak stalbranden’ over de brand in Puiflijk waarbij 50.000 kippen omkwamen: “Dit is een verschrikkelijke gebeurtenis, in de eerste plaats voor de dieren …”
Animal Rights blijft natuurlijk streven naar een einde aan de uitbuiting van dieren. Dit is de enige weg die het aantal stalbrandslachtoffers naar nul brengt.
Volgens de tellingen van Animal Rights kwamen in Nederland in 2024 ruim 60.000 dieren om bij stalbranden, zoals gerapporteerd in diverse nieuwsberichten.
Lees ook: OOK IN 2024 TIENDUIZENDEN STALBRANDSLACHTOFFERS ZONDER ZICHT OP MAATREGELEN
Risicomonitor Stalbranden
In april 2025 komt de jaarlijkse Risicomonitor Stalbranden van het Verbond van Verzekeraars met haar cijfers over 2024: 43 stalbranden en 62.000 dode dieren. 2 9 van de 43 stalbranden (21%) werd veroorzaakt door falende elektra en eenzelfde aantal door werkzaamheden, vergelijkbaar met het jaar ervoor. Werktuigen, vermoedelijke brandstichting, haard/kachel en broei zorgden ieder voor 2 stalbranden. De oorzaak van 17 stalbranden (bijna 40%) is onbekend. 3
54.000 kippen kwamen om bij 1 brand, 8535 varkens, 150 geiten, 45 schapen, 42 runderen en 18 paarden. De cijfers komen niet volledig overeen met die van Animal Rights.
De hoofdconclusie is dat er ondanks al het gepraat en de beloften er dus niets verandert. De beloofde halvering van het aantal branden in 2026 ten opzichte van 2020, toen er 54 branden waren, wordt dan ook steeds minder realistisch.
Hieronder staan de cijfers voor 2025.
Overzicht 2025
1 januari Kimswerd (Friesland). Geen slachtoffers, alle aanwezige dieren, waaronder paarden en honden, zijn op tijd in veiligheid gebracht. 1
2 januari Babberich (Gelderland). Shovel in brand op een boerenerf. Geen slachtoffers. 2
4 januari Nederweert (Limburg). Brand in een stal vol kalfjes. Sommige dieren moesten naar een ander deel van de stal worden verplaatst, maar er zijn geen slachtoffers gevallen. 3
6 januari Assen (Drenthe). Onbekend of er dieren bij zijn betrokken. 4
8 januari Nijelamer (Friesland). Onbekend of er dieren bij zijn betrokken. 5
9 januari Breda (Noord-Brabant). Brand in een paardenstal. Geen slachtoffers, de paarden waren op het moment van de brand niet in de stal. 6
12 januari Winde (Drenthe). Brand in een woonboerderij. Onbekend of er dieren slachtoffer zijn geworden; hoewel het artikel van Dagblad van het Noorden noemt dat de huisdieren – vogels en honden – ongedeerd zijn, zijn in video's van andere media ook stallen te zien. 7
15 januari Makkum (Friesland). brand in woning. Geen slachtoffers, de paarden uit de naastgelegen stal konden op tijd in veiligheid worden gebracht. 8
17 januari Sint Jansklooster (Drenthe). brand in woning. Geen slachtoffers, de brandweer kon voorkomen dat de omliggende woningen en schuren vlam vatten. 9
20 januari Klarenbeek (Gelderland). brand in een boerenschuur. Geen slachtoffers, er waren op het moment van de brand geen dieren aanwezig. 10
21 januari Friens (Friesland). Kalverhok in brand. Geen slachtoffers. 11
22 januari Zwiggelte (Drenthe). Brand in een koeienstal. Geen slachtoffers, alle 200 koeien zijn buiten gevaar gebleven. 12
23 januari Elsendorp (Noord-Brabant). Brand in de meterkast van een varkensstal. Geen slachtoffers, de boer heeft de meterkast afgesloten en de brandweer heeft de stal gelucht. 13
24 januari Aarle-Rixtel (Noord-Brabant). Brand in een schuur waar ook een paard stond. Geen slachtoffers, het paard is op tijd naar buiten gehaald. 14
25 januari Brandwijk (Zuid-Holland). Brand in een grote schuur achter een woonboerderij. Het lijkt erop dat er geen dierlijke slachtoffers zijn. 15
28 januari Peest (Drenthe). Onbekend of er slachtoffers zijn. 16
28 januari Leunen (Limburg). Geen slachtoffers. In de schuur zelf lag alleen rabarber opgeslagen. 2 paarden uit een naastgelegen stal zijn uit voorzorg geëvacueerd. 17
1 februari Marknesse (Flevoland). Geen slachtoffers In de schuur zelf lagen gordijnen opgeslagen. De koeien uit een naastgelegen stal zijn uit voorzorg geëvacueerd. 18
3 februari Noordhorn (Groningen). Onduidelijk of er dieren bij zijn betrokken. 19
4 februari Dalfsen (Overijssel). Brand in een schuur met hooi. Geen slachtoffers, overslag naar naastgelegen stierenstal voorkomen. 20
5 februari Dalfsen (Overijssel). Brand in de schoorsteen van een woonboerderij. Lijkt op geen slachtoffers, maar op beeldmateriaal is een stal te zien op zeer korte afstand van de brand. Het gaat om een paardenstal. Of er op het moment van de brand paarden aanwezig waren en zo ja, of die hinder hebben ondervonden, is niet bekend. 21
5 februari Leusden (Utrecht). Brand in een woonboerderij. Geen slachtoffers, alle aanwezige dieren zijn gered. 22
8 februari Aldeboarn (Friesland). Brand in een koeienstal. Geen slachtoffers, alle 500 koeien zijn gered. 23
8 februari Grubbenvorst (Limburg). Brand bij een zorgboerderij. Geen slachtoffers, er zijn alleen spullen verbrand. 24
11 februari Kockengen (Utrecht). Brand in een koeienstal. In eerste instantie werd er gecommuniceerd dat er ongeveer 30 koeien zouden zijn omgekomen, maar na beter onderzoek blijkt het om 19 koeien te gaan, waarvan enkele dieren wel levend de stal uit kwamen, maar alsnog zijn ingeslapen gezien de ernst van hun verwondingen. 25
13 februari Leerbroek (Utrecht). Brand in bij een agrarisch bedrijf. Onbekend of er slachtoffers zijn. 26
17 februari Voorschoten (Zuid-Holland). Brand in een kippenhok. Hoewel het hok volledig is afgebrand, zijn er geen slachtoffers. 27
21 februari Heukelom (Noord-Brabant). Brand in een stal met 600 geiten. De dieren hebben de brand overleefd, maar moesten wel door een dierenarts worden nagekeken. Wat de dierenarts heeft geconcludeerd is niet bekend. 28
21 februari Enschede (Overijssel). Brand in paardentrailer. Geen slachtoffers, er stonden op het moment van de brand geen paarden in. 29
21 februari Mastenbroek (Overijssel). Brand op een boerenerf. Geen details bekend, geen melding van gewonde of omgekomen dieren. 30
1 maart Rumpt (Gelderland). Brand in een mestput. Geen details bekend, onduidelijk of er dieren gewond zijn geraakt of omgekomen. 31
1 maart Callantsoog (Noord-Holland). Brand op een agrarisch bedrijf. Geen details bekend, geen melding van gewonde of omgekomen dieren. 32
2 maart Rhenoy (Zuid-Holland). Brand in loods op agrarisch bedrijf. Geen slachtoffers, er waren geen dieren binnen. 33
9 maart Blessum (Friesland). Brand in loods op agrarisch bedrijf. Geen slachtoffers, er waren geen dieren binnen. 34
15 maart Herwijnen (Noord-Brabant). Bij een brand in een schuur zijn zeker 30 schapen omgekomen. Behalve de overleden schapen zijn ook 2 koeien gewond geraakt, zo meldt de veiligheidsregio. Deze dieren hebben een gebroken been. 35
17 maart Wapse (Drenthe). Brand in een rietgedekte woonboerderij. Onduidelijk of er dieren bij betrokken zijn. 36
19 maart Horssen (Gelderland). In een varkensstal is isolatiemateriaal in brand gevlogen. Geen slachtoffers, alle varkens zijn ongedeerd gebleven. 37
21 maart Tuil (Gelderland). Brand bij een agrarisch bedrijf. Onbekend of er dieren bij betrokken zijn. 38
25 maart Herveld (Gelderland). Gras in brand achter boerderij. Geen slachtoffers, het nabijgelegen kippenhok met 6 kippen kon worden gespaard 39
26 maart Giethoorn (Overijssel). Brand in dak van mestsilo bij bedrijf met 115.000 kippen. Waarschijnlijk geen slachtoffers, media maken geen melding van slachtoffers onder de kippen. 40
27 maart Tricht (Gelderland). Brand bij zorgboerderij. Geen slachtoffers, het personeel heeft de aanwezige dieren in veiligheid gebracht. 41
27 maart Erp (Noord-Brabant). Brand in een schuur in een buitengebied. Waarschijnlijk geen slachtoffers 42
29 maart Gorredijk (Friesland). Brand in een loods naast een weiland. Geen slachtoffers, de schapen en lammetjes die in het weiland stonden zijn in veiligheid gebracht. 43
31 maart Oud-Vossemeer (Zeeland). Brand in een konijnenhok. Onduidelijk of er op het moment van de brand konijnen in het hok zaten en zo ja, hoe zij er van af zijn gekomen. 44.
4 april Haps (Noord-Brabant). Brand in een loods of bijgebouw in plattelandsgebied. Geen details bekend, onduidelijk of er dieren bij zijn betrokken. 45
6 april Ospel (Limburg). Brand in paardenstal. Geen slachtoffers, de paarden stonden in de wei en zijn verplaatst. 46.
9 april Haler (Limburg). Brand bij een zuivelbedrijf. Geen slachtoffers, er waren op dat moment geen dieren aanwezig. 47.
14 april Vriescheloo (Groningen). Smeulend stro in een schuur bij een boerderij. Geen slachtoffers, de brand is snel geblust en de schuur geventileerd. 48.
15 april Nederweert (Limburg). Brand bij een zuivelbedrijf. Geen slachtoffers, er waren op dat moment geen dieren aanwezig. 49.
18 april Zuid-Beijerland (Zuid-Holland). Onbekend of er dieren bij zijn betrokken. 50.
18 april Molkwerum (Friesland). Brand in boerenschuur. Onbekend of er dieren bij zijn betrokken. 51.
19 april Heijningen (Noord-Brabant). Brand in boerenschuur. Onbekend of er dieren bij zijn betrokken. 52.
19 april Helmond (Noord-Brabant). Brand in paardenstal. Geen slachtoffers, er waren op het moment van de brand geen paarden aanwezig. 53.
20 april Rouveen (Overijssel). Brand in stal. Geen slachtoffers, er waren op het moment van de brand geen dieren aanwezig. Hoewel de brand over dreigde te slaan op omliggende boerderijen, konden die gespaard blijven. 54.
20 april Lierderholthuis (Overijssel). Brand in koeienstal. Geen slachtoffers, alle 100 dieren zijn op tijd geëvacueerd. 55.
24 april Groenlo (Gelderland). Brand bij een agrarisch bedrijf. Onduidelijk of er slachtoffers zijn, geen details bekend. 56.
26 april Sint Nicolaasga (Friesland). Brand bij een agrarisch bedrijf. Onduidelijk of er slachtoffers zijn, geen details bekend. 57.
28 april Eede (Zeeland). Brand in een mesthoop. Waarschijnlijk geen slachtoffers. 58.
28 april Leunen (Limburg). Brand in de meterkast van een koeienstal bij een kinderopvang. Geen slachtoffers, de brand bleef beperkt tot de meterkast. 59.
30 april Bunschoten (Utrecht). Brand in een woonhuis van een boerderij. Geen slachtoffers, de koeien uit de naastgelegen stal zijn uit voorzorg naar buiten gebracht en ongedeerd gebleven. 60.
1 mei Dalfsen (Overijssel). Brand in een voormalige kippenstal. Hoewel de brandende stal zelf leeg stond, waren er in naastgelegen stallen wel kippen aanwezig. Door deze stallen nat te houden is overslag voorkomen. Geen slachtoffers. 61.
1 mei IJsselstein (Utrecht). Hooibalen in een varkensstal in brand. 1 biggetje heeft het niet overleefd. 61.
1 mei Broek in Waterland (Noord-Holland). Nog geen details of slachtoffers bekend. 62.
1 mei Aagtekerke (Zeeland). Brand in de meterkast van een stallencomplex, door snel ingrijpen niet verder uitgebreid. Geen slachtoffers. 63.
1 mei Oisterwijk (Noord-Brabant). Brand in een schuur bij een boerderij. Onduidelijk of er slachtoffers zijn; de media noemt geen dieren, maar op de foto's zijn koeien in de stal te zien. 64.
3 mei Middenbeemster (Noord-Holland). Brand bij melkveehouderij. Geen slachtoffers, er waren op het moment van de brand geen dieren in de betreffende stal. 65.
4 mei Broekland (Overijssel). Brand in een loods of bijgebouw in agrarisch gebied, geen verdere details bekend. Onduidelijk of er slachtoffers zijn. 66.
5 mei Tienray (Limburg). Zitmaaier in brand op een agrarisch bedrijf. Onduidelijk of er slachtoffers zijn. 67.
10 mei Lunteren (Gelderland). Geen slachtoffers. 68.
12 mei Aalten (Gelderland). Trekker in brand op een agrarisch bedrijf, op foto's lijkt de trekker vlakbij een stal te staan. Onduidelijk of er slachtoffers zijn. 69.
13 mei Ouwerkerk (Zuid-Holland), brand bij zorgboerderij. Geen slachtoffers. 70.
13 mei Oene (Gelderland), Geen details bekend, onduidelijk of er slachtoffers zijn. 71.
15 mei Duiven (Gelderland), brand bij kaasboerderij. Geen slachtoffers. 72.
15 mei Overberg (Utrecht), brand in kalverstal. Geen slachtoffers, alle dieren konden worden gered. 73.
15 mei Diessen (Noord-Brabant), brand in mesthoop. Onbekend of er slachtoffers zijn. 74.
15 mei Oostwold (Groningen), brand achter een boerderij. Onbekend of er slachtoffers zijn. 75.
16 mei Haskerdijken (Friesland). Geen details bekend. Onduidelijk of er slachtoffers zijn. 76.
17 mei Hooghalen (Drenthe). 25 konijnen en 8 katten omgekomen. 77.
18 mei Wieringerwaard (Noord-Holland). Geen details bekend, onduidelijk of er slachtoffers zijn. 78.
19 mei Steggerda (Friesland). Brandende wasmachine naast stal. Geen slachtoffers, de brand was geblust voordat het vuur kon overslaan. 79.
20 mei Wilp (Gelderland). Geen details bekend. Onduidelijk of er slachtoffers zijn. 79.
21 mei Haaksbergen (Friesland). Brand in paardenstal. Geen slachtoffers, alle dieren zijn gered. 80.
25 mei Deursen-Dennenburg (Noord-Brabant). Geen details bekend, onduidelijk of er slachtoffers zijn. 81.
28 mei Knegsel (Noord-Brabant). Brand in manege. Geen slachtoffers. 82.
28 mei Lelystad (Flevoland). Geen details bekend. Onduidelijk of er slachtoffers zijn. 83.
29 mei Weesp (Noord-Holland). Geen details bekend, onduidelijk of er slachtoffers zijn. 84.
30 mei Putten (Noord-Holland). Geen details bekend, onduidelijk of er slachtoffers zijn. 85.
31 mei Winschoten (Groningen). Geen slachtoffers. 86.
31 mei Dalfsen (Overijssel). Brand in een kippenschuur. Onduidelijk of er slachtoffers zijn onder de dieren. 87.
31 mei Alphen (Noord-Brabant). Geen details bekend. Onduidelijk of er slachtoffers zijn. [^91].
3 juni Oosterland (Zeeland). Brand in een loods met paarden. Geen slachtoffers. 88.
3 juni Koekange (Drenthe). Lijkt op geen slachtoffers. 89.
6 juni 's-Gravendeel (Zuid-Holland). Lijkt op geen slachtoffers. 90.
6 juni 'Langbroek (Utrecht). Bouwafval in brand bij een boerderij. Onbekend of er slachtoffers zijn. 91.
9 juni Ysselsteyn (Limburg). Geen slachtoffers. 92.
11 juni Beltrum (Gelderland). Geen slachtoffers, een stal met 600 varkens is gespaard gebleven. 93.
12 juni Slagharen (Overijssel). Hooischuur afgebrand. Geen slachtoffers. 94.
13 juni Rumpt (Gelderland). Geen details bekend, onduidelijk of er slachtoffers zijn. 95.
14 juni Heibloem (Limburg). 50.000 kippen omgekomen. 96.
14 juni Baarle-Nassau (Noord-Brabant). Brand in een kippenstal, *waarschijnlijk geen slachtoffers**. 97.
14 juni Sint Anthonis (Noord-Brabant). *Geen slachtoffers**. 98.
14 juni Haaksbergen (Overijssel). Geen details bekend, onduidelijk of er slachtoffers zijn. 99.
15 juni Mill (Noord-Brabant). Geen slachtoffers. 100.
15 juni Valkenswaard (Noord-Brabant). Geen details bekend, onduidelijk of er slachtoffers zijn. 101.
17 juni Ulft (Gelderland). Geen details bekend. *Geen duidelijkheid over eventuele slachtoffers**. 102.
20 juni Valthermond (Overijssel). Brand in agrarische loods vol trekkers, geen dieren genoemd. Waarschijnlijk geen slachtoffers. 103.
20 juni Bunschoten (Utrecht). Hooibroei. Geen slachtoffers. 104.
21 juni Empe (Gelderland). Geen slachtoffers. 105.
22 juni Avenhorn (Noord-Holland). Schuur in brand, alle schapen gered. *Geen slachtoffers**. 106.
22 juni Peest (Drenthe). Brand bij een zorgboerderij. Het gaat om een gedeelte waar koffie wordt gebrand, maar op de website zien we dat er ook dieren in stallen leven op het terrein. Geen enkel nieuwsmedium noemt dieren. Waarschijnlijk geen slachtoffers. 107.
23 juni Aagtekerke (Zeeland). Brand in mesthoop. De brandweer kon overslag naar de schuur voorkomen. Geen slachtoffers. 108.
27 juni Oudemirdum (Friesland). Loods in brand bij kampeerboerderij. Alleen de loods zelf is beschadigd. Geen slachtoffers. 109.
27 juni Blaricum (Noord-Holland). 2 schuren bij boerderij afgebrand, maar niet overgeslagen naar de stal. *Geen slachtoffers**. 110.
29 juni Lemelerveld (Overijssel). Geen details bekend, onduidelijk of er slachtoffers zijn. 111.
2 juli Hoek van Holland (Zuid-Holland). Brandende vrachtwagen in weiland, paarden in veiligheid gebracht. Geen slachtoffers. 112.
2 juli Wons (Friesland). Geen details bekend, onduidelijk of er slachtoffers zijn. 113.
Zie ook: stalbranden in België.
Andere branden
Soms zijn er branden waarbij dieren in stallen of hokken om het leven komen die niet op een boerderij leven, bijvoorbeeld in een dierentuin. Deze dieren willen we ook noemen, maar in een aparte lijst.
3 maart Overloon (Noord-Brabant). Brand bij ZooParc Overloon. 6 doodshoofdapen omgekomen. 114.
5 april Langezwaag (Friesland). Schuur achter woning in brand. 1 konijn met brandwonden naar de dierenarts. Een update meldt dat het konijn het naar omstandigheden goed maakt. 115.
28 april 't Goy (Utrecht). Brand in een schuur. Op het moment dat de brand uitbrak, zaten er 2 honden in de schuur. Zeker 1 hond heeft het niet overleefd. Van de andere hond is niets teruggevonden. De veiligheidsregio gaat ervan uit dat ook deze hond is omgekomen en zoekt niet verder. 116.
*10 mei** Horst (Limburg). Brand bij JYSK is overgeslagen naar de naastgelegen dierenwinkel. De aanwezige vissen konden niet op tijd worden weggehaald, de overige dieren wel. Onbekend aantal vissen omgekomen. 117.
25 mei Steenwijk (Overijssel). 1 konijn omgekomen bij brand in heg. 118.
25 juni Middelburg (Zeeland). Schutting naast kippenhok in brand, kippen ongedeerd. Geen slachtoffers. 119.
25 juni Nijverdal (Overijssel). Kippenhok in brand, alle kippen konden op tijd wegkomen. Geen slachtoffrers. 120.
26 juni Deurne (Noord-Brabant). Woonboerderij in brand, vogels gered. Geen slachtoffers. 121.
30 juni Landsmeer (Noord-Holland). Brand in een dierenwinkel. Onduidelijk of er slachtoffers zijn. 122.
1 juli Hem (Noord-Holland). Brand in meerdere schuurtjes. Hoewel de media in eerste instantie berichtte dat alle dieren op tijd zijn weggehaald, zeggen de laatste berichten toch dat er enkele konijnen zijn omgekomen. 123.
