Main content

Inhoud

Succesvol jaar voor de Hunt Saboteurs van Animal Rights

Nieuws: 22 december 2022
Jacht

Afgelopen jaar waren de Hunt Saboteurs van Animal Rights opnieuw actief in het veld. Uitgerust met camera's, toeters en vastberadenheid, zijn ze op pad om jachtpartijen te verstoren en mistanden vast te leggen.

Campagnecoördinator Legon: "Dit jaar waren we in Vlaanderen actiever dan ooit. Meer en meer mensen spreken zich uit tegen deze archaïsche activiteit en nemen contact met ons op om informatie te delen. Ons team is ook enorm gegroeid waardoor we grotere oppervlaktes kunnen scouten én meer jachtpartijen kunnen saboteren."

Dieren doden als hobby

Elk jaar worden er in Vlaanderen voor het plezier of onder het mom van schadebeheer gemiddeld meer dan 800.000 dieren gedood. Deze aantallen zijn door de jagers zelf gerapporteerd zonder onafhankelijke controle. Het doden van dieren is niet meer van deze tijd en moet per direct verboden worden.

Doel en effectiviteit

Het saboteren van jachtpartijen door onze Hunt Saboteurs gebeurt -in tegenstelling tot wat sommigen beweren- op een legale en niet-agressieve manier. Wij voeren vreedzaam actie met oog op de-escalatie en focus op (het redden van) wilde dieren. Beeldmateriaal wordt verzameld vanop de openbare weg met inachtneming en eerbiediging van de Privacywetgeving.

Het belangrijkste doel spreekt voor zich: wilde dieren redden van de dood. En dat lukt ons ook geregeld. Zo hebben we er vorige maand bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat een jachtpartij vroegtijdig werd beëindigd: missie geslaagd dus. Daarnaast bestaat een belangrijk deel van ons werk uit het verzamelen van beeldmateriaal en het vastleggen van jachtmisstanden. Zo doorprikken we het sprookje dat de jagers de samenleving wijs willen maken en tonen we wat er écht gebeurt in onze Vlaamse velden.

Immense groei

Steeds meer mensen vinden hun weg naar ons en delen informatie over jachtpartijen en/of jachtmisstanden. De gemiddelde Vlaming heeft genoeg van het lugubere tijdverdrijf van dit select groepje dat niets anders dan stress, angst en leed veroorzaakt. Ook de Hunt Saboteur -groep zelf is enorm gegroeid waardoor we vaker op pad kunnen gaan, grotere oppervlaktes kunnen scouten én dus meer jachtpartijen kunnen saboteren. Onze acties situeren zich doorheen heel Vlaanderen. Animal Rights roept iedereen op om informatie over jachtpartijen en/of -mistanden door te geven via info@animalrights.be.

De noodzaak aan kwalitatief materiaal

Een fazant die op tientallen meters afstand een doodsstrijd aan het voeren is of een jager die aan de andere kant van het veld een gewonde haas met herhaaldelijke karateslagen tevergeefs wilt doden... dat film je niet met een smartphonecamera. Kwalitatieve videocamera's, telezoomlenzen, verrekijkers, actiecamera's en nog veel meer apparatuur zijn onmisbaar in onze strijd tegen deze horrorpraktijken. Als niemand het lijden ziet, kan er ook weinig veranderen. We hopen ook volgend jaar samen met jou te kunnen blijven strijden voor de rechten van wilde dieren. Overweeg een bedrag over te maken voor onze crowdfunding 'Behind the scenes'.