Main content

Inhoud

Tollebeek leghennen horror-schuur update

Nieuws: 20 november 2018
Slacht

Animal Rights filmde in oktober 2018 verschrikkelijke omstandigheden in een kippenschuur met tienduizenden leghennen in het Noordoostpolder dorp Tollebeek. Er lagen tientallen dode leghennen in de kooien tussen de levende dieren.

Onder de ogen van het onderzoeksteam crepeerde een leghen langzaam met haar kop in de eiergoot. Veel leghennen waren kaal en verzwakt en een dikke laag stof bedekte ieder oppervlak en verstikte de atmosfeer.

Het is opvallend dat de beelden voor veeboeren en anderen in de pluimveeindustrie zo schokkend zijn dat men er toe overgaat te ontkennen dat ze vorige maand in Nederland gemaakt kunnen zijn

Erwin Vermeulen, Animal Rights

NVWA inspectie

De NVWA zond een inspecteur en dierenarts naar Flevoland maar concludeerde dat het bedrijf aan de regels voldoet. De NVWA ging echter niet in op de beelden, ondanks het feit dat een rechter de NVWA al eerder op de vingers heeft getikt over het negeren van Animal Rights beelden, destijds betreffende de behandeling van nertsen.

Besluit houders van dieren

2.76.1 De uitwerpselen van legkippen worden regelmatig verwijderd. Dode legkippen worden dagelijks verwijderd.

2.76.2 Zolang de stal of de kooien bezet zijn, worden alle oppervlakken en alle installaties goed schoon gehouden.

Bewijslast

“Het is opvallend dat de beelden voor veeboeren en anderen in de pluimveeindustrie zo schokkend zijn dat men er toe overgaat te ontkennen dat ze vorige maand in Nederland gemaakt kunnen zijn,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

De eenvoudigste bewijsvoering zou de NVWA kunnen leveren door gewoon een gedegen onderzoek uit te voeren. Ook kan de betrokken vee-industrieel, een journalist in zijn schuren in de Noordoostpolder laat kijken, maar volgens de Stentor is de eigenaar al dagen onbereikbaar en werd een verslaggever van de krant weggestuurd.

Animal Rights fungeert als de glazen wanden uit de quote van Paul & Linda McCartney. Wij maken het leed dat verborgen wordt gehouden achter de muren van de stallen en slachthuizen zichtbaar voor de buitenwereld

Susan Hartland, Animal Rights

Verantwoordelijkheidsgevoel

Het werd de PVDD Flevoland geweigerd om de beelden te tonen aan de statenleden in het provinciehuis. "Er is duidelijk iets mis met het verantwoordelijkheidsgevoel van veeboeren, politici en handhavers,” zegt Vermeulen. "Een kwaad verdwijnt niet door het te negeren of ontkennen."

Animal Rights

“Animal Rights fungeert als de glazen wanden uit de quote van Paul & Linda McCartney. Wij maken het leed dat verborgen wordt gehouden achter de muren van de stallen en slachthuizen zichtbaar voor de buitenwereld,” voegt Animal Rights directeur Susan Hartland daar aan toe.

Met dit onderzoek vraagt Animal Rights opnieuw aandacht voor het leed van dieren in de vee-industrie. De dierenrechtenorganisatie wil in de eerste plaats mensen aanmoedigen om te kiezen voor een plantaardig dieet waarvoor geen enkel dier hoeft te lijden en te sterven.

Red de legkippen Teken de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer