Main content

Inhoud

Triest: exportvergunning Curaçaose dolfijnen blijft overeind

Nieuws: 21 oktober 2022
Animal Rights

De vergunning die leidde tot de export van de vijf jonge dolfijnen van Curaçao naar Saoedi-Arabië wordt niet vernietigd. Dat heeft de rechter deze week bepaald. Een van de dolfijnen is inmiddels al overleden, de vier overgebleven dieren blijven in het kleine aquarium in het Saoedische Jeddah. Animal Rights is teleurgesteld, maar geeft de strijd niet op.

Dolfijnenindustrie zal tot een einde komen

Campagnecoördinator Anna Krijger reageert teleurgesteld, maar ook strijdvaardig op de uitspraak van de rechter: "We zijn blij dat we de kans hebben gehad om het leed in de dolfijnenindustrie onder de aandacht te brengen en dat zullen we ook blijven doen. Door deze zaak weten veel meer mensen welk kwaad er schuilgaat achter dolfinaria. Dit gaat niet alleen over de vier overgebleven dolfijnen in Saoedi-Arabië, maar over dolfijnen over de hele wereld die kunstjes moeten doen voor publiek. De commerciële uitbuiting van deze dieren zal hoe dan ook tot een einde komen."

Dit gaat niet alleen over de vier overgebleven dolfijnen in Saoedi-Arabië, maar over alle dolfijnen die kunstjes moeten doen voor publiek. De commerciële uitbuiting van deze dieren zal hoe dan ook tot een einde komen.

Anna Krijger, campagnecoördinator

Animal Rights bond juridische strijd aan om dolfijnen te redden

De afgelopen maanden heeft Animal Rights zich met alle mogelijke middelen ingezet voor de dolfijnen. In het beste scenario zou dit ertoe leiden dat de dolfijnen een beter onderkomen zouden krijgen dan het beruchte Fakieh Aquarium waar ze nu opgesloten zitten. Maar hoe dan ook zou er met deze zaak aandacht gevraagd worden voor de wereldwijde exploitatie van dolfijnen in amusementsparken.

De vijf dolfijnen, die eerder dit jaar nog een relatief natuurgetrouw bestaan hadden in het Seaquarium, werden verkocht aan het Fakieh Aquarium in het Saoedische Jeddah. Begin juni spande Animal Rights al een kort geding aan om te voorkomen dat de dieren daadwerkelijk werden getransporteerd. De rechter oordeelde in het voordeel van Animal Rights en stelde dat de dolfijnen, op straffe van een dwangsom, niet zonder geldige vergunning uitgevoerd mochten worden. Enkele dagen later werden de dieren echter in allerijl en midden in de nacht naar Jeddah gevlogen. Er bleek toch al een uitvoervergunning te zijn afgegeven, al weigerde het Seaquarium deze om onduidelijke redenen aan de rechter te overleggen.

Eind augustus werd bekend dat een van de vijf dolfijnen, het vrouwtje Mosa, al was overleden. Het dier zou met volle vaart recht op de muur van het bassin in het Fakieh Aquarium af zijn gezwommen. Verschillende onafhankelijke experts lieten op verzoek van Animal Rights weten dat zelfverwonding door stress en angst voor de hand lag.

Rechter oordeelt in nadeel van de dieren

In september diende de inhoudelijke zaak. Animal Rights vroeg de rechter op Curaçao de exportvergunning die was afgegeven nietig te verklaren. Bovendien reikte Animal Rights het Seaquarium op Curaçao de hand door voor te stellen samen een andere, veilige leefomgeving voor de dolfijnen te vinden.

Helaas oordeelde de rechter in het nadeel van de dieren: de vergunning blijft overeind. Animal Rights werd 'niet-ontvankelijk' verklaard. Nieuwe juridische stappen worden niet uitgesloten. Het Seaquarium ging helaas niet in op het voorstel van Animal Rights om samen de dolfijnen uit hun trieste en gevaarlijke leefomstandigheden te halen.

Uitstapje naar dolfinarium? Doe het niet

Zwemmen met dolfijnen, het klinkt zo leuk en onschuldig. Maar achter een gezellig uitstapje naar een dolfinarium schuilen dierenleed en de schimmige handel in zeezoogdieren. Wil je hier niet aan meewerken? Het enige wat je hoeft te doen is niet naar een dolfinarium te gaan! Draag niet bij aan de exploitatie van deze dieren, zodat de industrie uiteindelijk zal moeten opdoeken. Samen staan we sterk!