Main content

Inhoud

Undercover in het slachthuis

Blog: 20 oktober 2017
Slacht

We kennen ze allemaal wel: de filmpjes die regelmatig circuleren op het internet over dierenmishandeling. De een al erger dan de ander. Ook Animal Rights maakte afgelopen jaren ook enkele van die video-producties. Waarom doen we dat?

Tielt

Onze maatschappij heeft een gigantische blinde vlek voor de dieren die ingezet worden bij de productie van dierlijke producten: vlees, zuivel en eieren. Animal Rights doorbreekt het taboe en legt de vinger op de wonde. Mensen hebben het recht te weten wat zich afspeelt in de veehouderij. Wij bieden hen simpelweg die informatie aan.

Animal Rights maakte furore in maart 2017 toen we beelden lanceerden van ernstig dierenleed in een varkensslachthuis in het Belgische Tielt. Het slachthuis werd bijna twee weken gesloten, de beelden van mishandelde varkens hebben toen menig vegetariër of veganist gemaakt. Het was een schot in de roos, we hadden ons doel bereikt!

We houden de maatschappij een spiegel voor, we laten hen zien hoe lelijk het eraan toegaat in de veehouderij.

We kregen wekenlang mails en berichten van mensen die ons vertelden dat ze dankzij de beelden geen vlees meer aten. Voor ons is dat de beste beloning: we redden dierenlevens, doordat ze niet meer opgegeten worden. Dit is waar we het allemaal voor doen.

Onderzoek doen met verborgen camera’s is geen pretje. Een lid van het onderzoeksteam van Animal Rights kan het beamen: “Ik moest ook zelf varkens doden. Dat was mijn job. Het was echter noodzakelijk om undercover te werken, zodat ik niet door de mand zou vallen.”

Beelden

Animal Rights gebruikt diverse methodes om beelden uit de veehouderij te verkrijgen. Soms gebruiken we undercover infiltranten, soms worden verborgen camera’s opgehangen, maar we kunnen ook gewoon beeldmateriaal maken door zelf de camera op te pakken en te filmen.

Hoe we de beelden verkrijgen vind ik niet echt belangrijk. Wat ik belangrijk vind, is dat de dieren een stem hebben die voor hen spreekt, mensen die voor hen opkomen. Want zelf kunnen ze het niet: ze zijn de meest kwetsbare groep in onze samenleving. Als wij niet voor hen opkomen, wie dan wel?

We leven in de dictatuur van het vlees. Overal moet je je verantwoorden en moet je uitleggen waarom je geen vlees eet. Eigenlijk zou het andersom moeten zijn, want we hebben geen vlees nodig om gezond te zijn. De dictatuur bestaat erin dat mensen geïndoctrineerd blijven, dat ze verder blijven consumeren, want de economie moet blijven draaien.

We leven in de dicatuur van het vlees.

Spiegel

Animal Rights zoekt naar de meest effectieve methodes om de indoctrinatie op te heffen. We houden de maatschappij een spiegel voor, we laten hen zien hoe lelijk het eraan toegaat in de veehouderij. Dieren betalen een ontzettend hoge tol, niet enkel betalen ze met hun leven, ook moeten ze ernstig lijden in de stallen en schuren.

Wij gebruiken de camera en onze pen, om sterke campagnes in elkaar te steken. Het visuele is erg belangrijk, maar ook de kwaliteit van onze informatie. We doen goede research zodat we geloofwaardig overkomen. Op die manier zijn we goede ambassadeurs voor de dieren. Voor ons is het geen optie om tevreden te zijn met mindere kwaliteit. We willen de beste beelden en de meest accurate informatie. Enkel zo kunnen we het meest effectief zijn.

Tijdens mijn presentatie op het Animal Rights symposium krijg je meer uitleg over het hoe en waarom, en ik zal uiteraard tonen welk onderzoek Animal Rights deed in de veehouderij. En uiteraard komen onze protagonisten aan bod: de dieren!

Benoit van den Broeck is campagnecoördinator van Animal Rights


Benoit van den Broeck is spreker op het Animal Rights symposium op 28 oktober in Utrecht.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer