Main content

Inhoud

Veurne: lokaal jachtverbod na uitzetten patrijzen

Nieuws: 5 oktober 2020
Jacht

Animal Rights kreeg een video toegestuurd uit Veurne waarin patrijzen, een kwetsbare vogelsoort, te zien zijn die zijn opgesloten in kleine hokken verspreid in het veld. Volgens de natuurinspectie gaat het om illegaal uitgezette dieren. Zij hebben dan ook inmiddels actie ondernomen.

Animal Rights: “De jachtsector blijft angstvallig proberen zichzelf te promoten als ethische natuurbeschermers, maar er komen voortdurend wanpraktijken als deze aan het licht om de simpele reden dat dit nog veel voorkomt.”

Lees ook: Animal Rights verstoort patrijzenjacht.

Lokvogels

De dieren in de hokjes zouden dienen als lokvogels om uitgezette patrijzen in de buurt te houden, zodat deze tijdens een jachtpartij geschoten kunnen worden. Volgens getuigen zouden er ter plaatse tientallen patrijzen rondvliegen. Het is duidelijk te zien hoe angstig de dieren zijn. De lokpatrijzen proberen tevergeefs te ontsnappen. Toch hebben deze dieren en hun soortgenoten die zijn uitgezet niet hetzelfde instinct als hun wilde soortgenoten, daarom zijn ze makkelijker te schieten.

Volgens de tellingen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) gaan de patrijzen achteruit, met maar liefst 56% sinds 2017.1 Nu zien we dat sommige jachtgroepen, wanneer er geen patrijzen zijn, er zelf wel voor zorgen dat ze kunnen blijven schieten. Het is simpelweg verachtelijk.

Er komen voortdurend wanpraktijken als deze aan het licht om de simpele reden dat dit nog veel voorkomt.

Vogels afgemaakt

De natuurinspectie zou inmiddels ter plaatse zijn geweest om de zaak te onderzoeken. De lokpatrijzen werden verwijderd en er volgde een huiszoeking bij de verdachte. Tot onze grote spijt zijn de lokvogels afgemaakt. Dit omwille van regelgeving die het onmogelijk maakt om illegaal gekweekte vogels elders te herplaatsen, noch om hen vrij te laten.

Toch roepen wij iedereen op om meteen een melding te maken bij de natuurinspectie wanneer zij vermoeden dat er vogels zijn uitgezet. Enkel zo kunnen we aantonen dat dit nog op grote schaal gebeurt en deze wanpraktijken een halt toeroepen!

Animal Rights: “Wij vinden het ontzettend triest dat deze dieren niet konden winnen en bureaucratie hen het leven heeft gekost. Maar laten we niet uit het oog verliezen wie hier echt schuld aan heeft: de personen die de dieren hebben gekweekt en losgelaten voor de jacht!”

Demonstratie voor de patrijs

Animal Rights is woedend dat de jacht op patrijzen nog steeds doorgaat tot half november. Op zaterdag 24 oktober van 14.00 tot 16.00 organiseert Animal Rights een statische demonstratie voor de patrijs in Brugge. We kiezen ervoor om dit in Brugge te laten doorgaan, omdat veruit de meeste patrijzen worden geschoten in West-Vlaanderen. Meer dan 7000 per jaar! Terwijl er nog minder dan 5000 broedparen over zouden zijn. De patrijs moet zo snel mogelijk van de lijst van jachtwild worden geschrapt.

Hier vind je de link naar het event.