Main content

Inhoud

Wereldmelkdag: 7 redenen waarom je zuivel beter kan laten staan

Nieuws: 1 juni 2021
Slacht

Terwijl de zuivelindustrie op Wereldmelkdag het bestaan van zuivel toejuicht geven wij een aantal redenen waarom je het juist moet laten staan. Dieren betalen de hoogste prijs voor zuivel en dit is waarom:

Lees ook het verhaal van Lia, het uitgebuite kalfje.

1. Koeien worden geïnsemineerd

Net als een mens zal een koe niet vanzelf lacteren (melk geven). Daarvoor moet zij eerst zwanger zijn. Dit gaat niet op vrijwillige basis: een koe wordt kunstmatig geïnsemineerd. De dieren kunnen geen toestemming geven en het gaat dus stelselmatig om ongewenste seksuele handelingen.

Niet alleen koeien worden uitgebuit voor melk: daarnaast worden ook schapen, geiten, ezels en zelfs paarden gehouden voor de productie van melk. Ook die nakomelingen groeien op zonder moeder en worden als wegwerpproducten behandeld.

2. Kalfjes worden weggehaald

Na een periode van ongeveer 9 maanden zal een koe bevallen van haar kalfje. Net als een mens bouwt een koe tijdens de draagtijd al een band op met haar kalf. Nadat een kalfje is geboren wordt deze al binnen een korte tijd weggehaald bij de moeder. Zowel moeder als kind rouwen om deze breuk.

3. Meeste kalveren zijn waardeloos

Stierkalfjes hebben geen toegevoegde waarde in de zuivelindustrie. Zij geven tenslotte geen melk en er zijn niet veel stieren nodig voor zaad om een koe weer zwanger te maken. De stieren worden daarom naar een vleeskalverbedrijf gebracht waar ze vetgemest worden. Na een kort "leven" van 6 maanden worden zij geslacht.

Er worden ook veel meer vrouwelijke kalfjes geboren dan er nodig zijn voor de vervanging van oude melkkoeien. Meer dan de helft van de kalfjes die geboren worden in de zuivelindustrie komt terecht in de vleeskalverindustrie.

4. Onthoorning

Nog voor kalveren de leeftijd van twee maanden bereiken worden ze onthoornd om te voorkomen dat de dieren elkaar of de boer zouden verwonden. Dit is een uiterst gruwelijke en pijnlijke ervaring: een brander wordt tegen de hoorns gedrukt om de hoornpit stuk te branden. De wet schrijft voor dat dit onder verdoving hoort te gebeuren, maar na het uitwerken van die verdoving krijgen de dieren pijn en ongetwijfeld ook stress: ze flapperen hevig met de oren, schudden met hun hoofd en verliezen eetlust.

5. De koe als melkmachine

Moederkoe krijgt maar 1 doel in haar leven: zoveel mogelijk melk produceren. Om er voor te zorgen dat een koe zoveel melk geeft wordt ze aan de lopende band zwanger gemaakt, zodat haar melkproductie vrijwel niet stil komt te liggen. Keer op keer wordt een kalf bij haar weggehaald en de koe moet uiteindelijk rond 30.000 liter melk geven.

6. Hoogzwanger geslacht

Van nature kan een koe 20 jaar worden. Maar in de zuivelindustrie wordt een leeggemolken koe maar gemiddeld 5,5 jaar oud. Hierna gaat zij naar de slacht en eindigt zij als vleesproduct in de schappen van de supermarkt.

Ook hoogzwangere koeien ondergaan dit lot. Het is vreemd genoeg niet verboden om hen te slachten, maar het is wel verboden om ze nog te vervoeren als ze in de laatste 10% van hun dracht zijn. Deze dieren zouden dus nooit in het slachthuis terecht mogen komen.

Lees ook het verhaal van Mira, een leeggemolken moeder.

7. Klimaat

Vanwege de uitstoot van stikstof is de zuivelindustrie erg belastend voor het klimaat. Behalve vanuit het ethische aspect om zuivel te laten staan, is het een aanrader om zuivel te laten staan vanwege de klimaatcrisis waarin we op het moment zitten.

Meer dan genoeg redenen

Dit zijn 7 redenen, maar er zijn er uiteindelijk nog veel meer. De dieren betalen de allerhoogste prijs voor een glas melk: zij worden jarenlang uitgebuit en ondergaan de meest gruwelijke fysieke en mentale mishandelingen: van seksueel geweld, onthoornen tot het (al dan niet hoogzwanger) eindigen in het slachthuis.

En terwijl de zuivelindustrie ons wilt laten geloven dat een koe niet lijdt willen wij je oproepen om niet meer bij te dragen aan dit vreselijke en onnodige dierenleed. Kies voor plantaardige alternatieven van zuivel