Main content

Inhoud

Wereldmelkdag: kalfjes hebben koemelk nodig, wij mensen niet

Nieuws: 1 juni 2022
Slacht

Twee kalfjes in zogenaamde iglo's, afgezonderd van moeder en moedermelk

Vandaag, op 1 juni, is het Wereldmelkdag: een initiatief van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties. Mensen worden gestimuleerd om (koe)melk te consumeren, ten koste van miljoenen dieren in de intensieve melkveehouderij.

Animal Rights campagnecoördinator Anna Krijger: "Het is bizar dat een organisatie als de VN, ondanks de klimaatcrisis en het onvoorstelbare dierenleed, nog steeds de consumptie van zuivel promoot. Onderzoek na onderzoek wijst uit dat plantaardige voeding de aarde (en natuurlijk de dieren) veel minder belast."

Kalfjes worden weggehaald, koeien geslagen

Maar weinig consumenten weten hoe meedogenloos de zuivelindustrie werkelijk is. Initiatieven als Wereldmelkdag dragen doelbewust bij aan de misvatting dat melk 'goed' is en dat een koe gewoon melk 'geeft'.

Eerder dit jaar publiceerde Animal Rights undercoverbeelden uit de Nederlandse zuivelindustrie. Op de beelden is zowel de geboorte van een kalfje te zien als het melkproces waar koeien meermaals per dag aan worden onderworpen. Het bedrijf waar de beelden zijn gemaakt is leverancier van FrieslandCampina.

De beelden tonen hoe een kalfje wordt geboren en direct daarna van de moederkoe wordt gescheiden en wordt geïsoleerd. Dat is de gangbare praktijk in de zuivelindustrie: de moedermelk van de koe is namelijk voor de consument 'bestemd'. We zien hoe het kalfje in een kruiwagen wordt gelegd en zo snel mogelijk wordt afgevoerd naar een eenlingenbox. Daar zal het in wekenlang isolement opgroeien.

In het betrokken bedrijf worden de melkkoeien meerdere keren per dag gedwongen om in een carrousel te staan zodat ze door een machine gemolken kunnen worden. Op de beelden zien we gewonde en kreupele dieren, een probleem dat veelvuldig voorkomt bij koeien die permanent op stal staan. We zien hoe onwillige dieren naar de melkmachine gedwongen worden. We horen hoe een medewerker roept: “Tegen z’n kop aanslaan! Recht op z’n neus.” We zien hoe een medewerker een koe schopt die weigert te bewegen en een andere koe tikken krijgt van een stok op haar gezicht.

Animal Rights campagnecoördinator Anna Krijger: "Het beeld van de tevreden koe in de wei, dat de zuivelindustrie aan de consument voorschotelt, komt niet overeen met de realiteit. Op de beelden zien we kreupele en gewonde melkkoeien. Onwillige dieren worden - soms met geweld - naar de melkmachine gedwongen."

In onderstaande video zijn undercoverbeelden te zien van een bevalling van een koe en de directe scheiding van moeder en kind.

Ook kinderen hebben geen koemelk nodig

Op Wereldmelkdag wordt overal ter wereld melk gepromoot als onderdeel van een gezond voedingspatroon. Het is dus ook niet gek dat veel ouders nog in de veronderstelling zijn dat (kleine) kinderen koemelk nodig hebben. Gelukkig weten steeds meer mensen dat je een kind prima veganistisch kunt opvoeden. Het is van belang dat een kind alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt - en dat geldt natuurlijk voor ieder ‘dieet’ of levenswijze. Een gevarieerd eetpatroon met voldoende (groene) groente, fruit, peulvruchten, noten en zaden, en granen is essentieel. Animal Rights publiceerde eerder dit jaar een artikel met adviezen van deskundigen over een plantaardig eetpatroon voor kinderen.

In onderstaande video zijn undercoverbeelden te zien van het wrede melkproces waar koeien twee maal per dag aan worden onderworpen.

Laat je niets wijsmaken door de zuivelindustrie

Mensenbaby's hebben hebben melk nodig van hun eigen moeder. Als zij niet meer zogen, en overgaan op vast voedsel, hebben ze dus ook geen moedermelk nodig van andere zoogdieren. Volwassen mensen hebben geen melk nodig voor een 'gezond' leven. Laat je niets wijsmaken door de zuivelindustrie. Kies voor de diervriendelijke optie, kies voor plantaardige zuivel. Dat is ook nog eens veel minder belastend voor het milieu.