Main content

Inhoud

Alternatieven voor rundvlees

Je hoeft niet bij te dragen aan dierenleed om te kunnen genieten van eten. In het onderstaande overzicht hebben we onze favoriete alternatieven voor rundvlees op een rijtje gezet.

Let op! Niet alle kant-en-klare vleesvervangers zijn plantaardig. De vleesvervangers die op deze pagina afgebeeld staan, zijn dat uiteraard wel. Het is wijs om goed de etiketten te lezen. Zo zijn de hier afgebeelde vegan balletjes plantaardig, maar die van De Vegetarische Slager bijvoorbeeld niet. De vegetarische rookworst van Unox is ook niet plantaardig. Gelukkig zijn steeds meer vleesvervangers plantaardig, maar in een behoorlijk deel zit nog steeds kippenei en/of koemelk verwerkt.

Burgers

  • Vegan vleesburgers. Tegenwoordig zijn in iedere supermarkt vegan burgers te vinden die vlees nabootsen. Een nieuwe generatie vegan burgers lijkt op vers rood vlees, zoals de burgers van Beyond Meat (verkrijgbaar bij onder andere Albert Heijn en Jumbo) en Next Level (verkrijgbaar bij Lidl). Daarnaast zijn er ook nog steeds de burgers die er meer kant-en-klaar uitzien. Beide soorten burgers zijn eenvoudig te bereiden door ze op te bakken. Je vindt vegan vleesburgers in het schap met vleesvervangers.
  • Groenteburgers, peulvruchtenburgers en meer. De afbeeldingen hierboven zijn slechts een greep uit het aanbod. Als je voor een plantaardige burger kiest, heb je veel meer keuze dan wanneer je voor een burger van dierlijk vlees zou gaan: er zijn onder andere bietenburgers, pompoenburgers, bonenburgers, kikkererwtenburgers, linzenburgers en aspergeburgers. Verkrijgbaar van merken als BOON, Vivera, HAK en huismerken van veel supermarkten. Een compleet overzicht van plantaardige burgers vind je op Vegan Wiki.

  • Zelf burgers maken. Er zijn online oneindig veel recepten te vinden van heerlijke, gezonde, plantaardige burgers. Denk hierbij aan zoete aardappelburgers, kidneybonenburgers en falafelburgers. Je kunt onder andere inspiratie opdoen via Bedrock en bij De Groene Meisjes. Er zijn ook kant-en-klare burgermixen verkrijgbaar (bijvoorbeeld van het merk Lassie) waarmee je in een handomdraai zelf vegan burgers kunt maken.

  • Portobello. Een ander lekker en gezond alternatief voor een burger: marineer portobello in een saus of marinade naar keuze en gril ze ongeveer 10 minuten.

Gehakt en gehaktballen

  • Vegan vleesgehakt. Te gebruiken als dierlijk vleesgehakt. Je kunt er bijvoorbeeld gehaktballetjes van maken. Je vindt dit gehakt in het schap met vleesvervangers.
  • Vegan rulgehakt. Ook dit vind je in het schap met vleesvervangers. Je kunt er geen balletjes van maken, maar het is zeer geschikt in bijvoorbeeld een pastagerecht of een ovenschotel. Je kunt vegan rulgehakt ook zelf maken van sojabrokken. Instructies vind je op Vegetus.
  • Vegan balletjes. Verkrijgbaar in de meeste supermarkten in het schap met vleesvervangers.

Steak

In de meeste supermarkten vind je in het schap met vleesvervangers ook een plantaardige steak. In biowinkels (zoals Ekoplaza) kun je de Virginia Steak kopen van het merk Wheaty, een lekker pittige plantaardige biefstuk. Het merk Bertyn - te koop bij natuurvoedingswinkels - heeft eveneens verschillende volledig plantaardige seitan steaks.

Roerbakreepjes

Vegan roerbakreepjes zijn geschikt om toe te voegen aan allerlei gerechten, zoals door chili sin carne of in een roerbakschotel met bijvoorbeeld snijboontjes en shii-take paddenstoelen.

  • Beefreepjes van De Vegetarische Slager zijn verkrijgbaar bij onder andere Albert Heijn en Jumbo.
  • Tofureepjes. Geen zin om zelf tofu te kruiden? Dan kun je ook kant-en-klaar gekruide tofureepjes halen bij bijna elke supermarkt.

Worst

  • De vegetarische rookworsten van De Vegetarische Slager (verkrijgbaar bij onder andere Albert Heijn en Jumbo) en AH huismerk (verkrijgbaar bij Albert Heijn) zijn plantaardig. Je vindt deze in het schap met vleesvervangers. AH huismerk heeft ook een houdbare variant die te vinden is bij de houdbare rookworsten. Ook de HEMA verkoopt een plantaardige rookworst.
  • HAK heeft een plantaardige zwarte bonenworst die in veel supermarkten verkrijgbaar is.
  • Veel soorten worst bootsen een andere dierlijke variant na. Er zijn allerlei soorten. In natuurwinkels kun je plantaardige worstjes van het merk Wheaty vinden. Voor het ruimste aanbod kun je terecht in de webshops van Vegan Mission, Veggie4U en Veggiedeli.

Broodbeleg

  • Filet americain. Van De Vegetarische Slager is Petit Filet à l’Americain verkrijgbaar, een plantaardige vervanger voor filet americain. Te koop bij onder andere Jumbo en Albert Heijn.
  • Salami. Plantaardige salami ( van het merk Wheaty) kun je onder andere vinden bij Ekoplaza en natuurvoedingswinkels. Vegan Mission heeft ook een ruim aanbod vegan salami's.
  • Rosbief. De Tofurky Deli Slices Roast Beef Style zijn een lekkere vervanger voor rosbief, verkrijgbaar bij Veggie4U.
  • Er zijn veel meer alternatieven voor op brood. Zo zijn veel andere vleesproducten er in een plantaardige variant. Het grootste aanbod vind je in de webshops die we hierboven genoemd hebben. Daarnaast is er nog veel meer (hartig) vegan broodbeleg, zoals verschillende smaken paté van Tartex, verkrijgbaar bij Ekoplaza. Een uitgebreide lijst met plantaardig broodbeleg vind je op Vegetus en Vegan Wiki

Meer manieren om rundlvees te vervangen

  • Wij hebben een speciale pagina over tofu, tempeh, seitan en jackfruit. Met deze vleesvervangers kun je eindeloos variëren!
  • Er zijn nog veel meer kant-en-klare vleesvervangers dan die op deze pagina staan afgebeeld. Niet alle vleesvervangers proberen vlees na te bootsen. Ze hebben hun eigen smaak. Bekijk Vegan Wiki voor een overzicht van vleesvervangers
  • Je kunt ook kiezen voor gerechten met peulvruchten of noten, want ook dat zijn prima (en gezonde!) vleesvervangers. Het internet staat vol met plantaardige recepten. Bekijk bijvoorbeeld recepten van EVA, Vegan Challenge of Vegetus. Recepten op deze sites maken duidelijk dat je gevarieerd, smaakvol, volwaardig en zelfs het meest gezond kunt eten met groeten, fruit, peulvruchten, noten en volkoren granen. Je eet dan whole foods plant-based (WFPB). Op onze eigen WFPB pagina geven we meer tips