Main content

Inhoud

Plantaardige vervangers

Het mooie van leven in de moderne tijd is dat je de smaak, geur en textuur van dierlijke producten niet hoeft te missen om diervriendelijk te eten. Steeds meer bedrijven realiseren zich dat de markt voor plantaardige opvolgers van dierlijke producten groeit. Ze brengen nieuwe producten op de markt. De groeiende markt maakt ook dat deze producten steeds goedkoper worden. Om jou op weg te helpen hebben we de belangrijkste alternatieven voor dierlijke producten op een rijtje gezet.

Vlees

Het aanbod plantaardig vlees is ruim in iedere supermarkt en blijft groeien. Er zijn allerlei plantaardige burgers, worstjes, er is filet americain, kipfilet, boterhamworst en meer. Helaas zijn niet alle vleesvervangers plantaardig. In sommige vervangers zitten dierlijke producten zoals ei en zuivel verwerkt. Lees daarom goed de etiketten. Je kunt vlees ook vervangen op andere manieren, bijvoorbeeld door jackfruit of tofu naar smaak te kruiden of door peulvruchten. Meer hierover lees je op onderstaande pagina's.

Meer tips over hoe je dierlijk vlees kunt vervangen:

Vis

  • In de meeste supermarkten kun je visburgers en vissticks kopen van Vivera. Het merk SoFine heeft visburgers, vissticks en visfilet. Deze zijn verkrijgbaar bij Jumbo.
  • In vegan webshops (zie onder) zijn meer visvervangers verkrijgbaar, zoals visfilet, zalmfilet, scampi's, rode tonijn, inktvisringen en vissticks.
  • Met zeewier, zoals nori, kombu en wakame, kun je de smaak van vis nabootsen in gerechten. Op de website van de VeganChallenge vind je een recept voor plantaardige tonijnsalade met nori als belangrijk ingrediënt. Meer inspirerende recepten vind je in het kookboek Non-fish-a-li-cious (2011) van Lisette Kreischer.

Ei

Ei is op verschillende manieren te vervangen. Of je ei nou gebruikt in een cake of ander bakproduct of houdt van scrambled eggs: er is altijd een plantaardig alternatief. We hebben onze tips verzameld op de pagina handige tips om eieren te vervangen.

Zuivel

Je hebt veel verschillende soorten plantaardige melk: sojamelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnootmelk, hennepmelk, kokosmelk, havermelk, speltmelk, kokosnoot-amandelmelk en quinoamelk. Iedere soort heeft een eigen smaak. Sojamelk en amandelmelk zijn in verschillende smaken verkrijgbaar, zoals choco, vanille, rode vruchten, banaan en macchiato.

Er is plantaardige yoghurt, plantaardige kaas, plantaardig ijs en meer. Meer informatie over zuivelvervangers vind je op onze pagina alternatieven voor zuivel.

Honing

Waarom je door honing te consumeren bijen schaadt, lees je op deze pagina van de VeganChallenge.

De beste vervangers op een rijtje:

  • Agavesiroop. Verkrijgbaar in de supermarkt. Qua zoetheid en andere eigenschappen goed vergelijkbaar met honing.
  • Ahornsiroop (ook wel mable syrup). Verkrijgbaar in de supermarkt. Lekker op pannenkoeken, maar ook als vervanger van honing in allerlei recepten te gebruiken.
  • Online kun je plantaardige honing bestellen. De Nederlandse webshops Veggie4u en Vegan Mission verkopen honing die gemaakt is van paardenbloemen. Op Amazon kun je de zogenaamde Bee Free Honee bestellen.

Bakken en braden

Voor bakken en braden kun je plantaardige olie gebruiken, zoals olijfolie. Ook sommige (vloeibare) margarines zijn plantaardig, zoals die van Alpro: ‘Lekkere & Gezonde Keuken.’ Niet alle margarines zijn plantaardig: controleer de ingrediënten.

Webshops

Er zijn veel webshops waar je plantaardige producten kunt bestellen. In deze webshops vind je een uitgebreid aanbod met producten die je in gewone winkels niet vindt:

Er zijn ook webshops voor 100% plantaardige kleding, zoals schoenen:

Op BeVegan.be vind je een uitgebreid overzicht van Belgische en internationale webshops voor allerlei producten: webshops voor voeding, voor cosmetica, voor kleding, voor tassen, voor andere accessoires en meer.