Main content

Inhoud

Plantaardige vervangers

Het mooie van leven in de moderne tijd is dat je de smaak, geur en textuur van dierlijke producten niet hoeft te missen om diervriendelijk te eten. Om jou op weg te helpen hebben we de belangrijkste alternatieven voor dierlijke producten op een rijtje gezet.

Lees ook: plantaardige alternatieven voor broodbeleg

Vlees en vis

Het aanbod plantaardig vlees en vis is ruim en blijft groeien. In iedere supermarkt vind je een schap met vleesvervangers. Er zijn allerlei plantaardige burgers, worstjes, vissticks, er is plantaardige filet americain, kipfilet, boterhamworst en meer. Helaas zijn niet alle vleesvervangers plantaardig. In sommige vervangers zitten dierlijke producten zoals ei en zuivel verwerkt. Lees daarom goed de etiketten. We hebben speciale pagina's gemaakt over het vervangen van specifieke soorten vlees waarop we niet alleen kant-en-klare vervangers op een rijtje zetten, maar ook andere alternatieven laten zien:

In het schap met vleesvervangers vind je ook plantaardige burgers en andere producten die niet vlees of vis nabootsen, maar hun eigen unieke smaak hebben. Als je kiest voor plantaardig, heb je veel opties! Je kunt ook nog allerlei kanten op met tofu, tempeh, seitan en jackfruit. Je hoeft vlees of vis zelfs niet te vervangen door deze alternatieven of door kant-en-klare producten, want er zijn talloze plantaardige recepten die gevarieerd, gezond en lekker zijn met bijvoorbeeld peulvruchten of noten.

Ei

Ei is op verschillende manieren te vervangen. Of je ei nou gebruikt in een cake of ander bakproduct of houdt van scrambled eggs: er is altijd een plantaardig alternatief. We hebben onze tips verzameld op de pagina handige tips om eieren te vervangen.

Zuivel

Je hebt veel verschillende soorten plantaardige melk: sojamelk, rijstmelk, amandelmelk, hazelnootmelk, hennepmelk, kokosmelk, havermelk, speltmelk, kokosnoot-amandelmelk en quinoamelk. Iedere soort heeft een eigen smaak. Sojamelk en amandelmelk zijn in verschillende smaken verkrijgbaar, zoals choco, vanille, rode vruchten, banaan en macchiato.

Er is plantaardige yoghurt, plantaardige kaas, plantaardig ijs en meer. Meer informatie over zuivelvervangers vind je op onze pagina alternatieven voor zuivel.

Honing

De beste vervangers op een rijtje:

  • Agavesiroop. Verkrijgbaar in de supermarkt. Qua zoetheid en andere eigenschappen goed vergelijkbaar met honing.
  • Ahornsiroop (ook wel mable syrup). Verkrijgbaar in de supermarkt. Lekker op pannenkoeken, maar ook als vervanger van honing in allerlei recepten te gebruiken.
  • Online kun je plantaardige honing bestellen. De Nederlandse webshops Veggie4u en Vegan Mission verkopen honing die gemaakt is van paardenbloemen. Op Amazon kun je de zogenaamde Bee Free Honee bestellen.

Bakken en braden

Voor bakken en braden kun je plantaardige olie gebruiken, zoals olijfolie. Ook sommige (vloeibare) margarines bestaan uit plantaardige oliën en bevatten geen dierlijke producten, zoals die van Alpro: ‘Lekkere & Gezonde Keuken.’ Niet alle margarines zijn plantaardig: controleer de ingrediënten.

Webshops

Er zijn veel webshops waar je plantaardige producten kunt bestellen. In deze webshops vind je een uitgebreid aanbod met producten die je in gewone winkels niet vindt:

Er zijn ook webshops voor 100% plantaardige kleding, zoals schoenen:

Op BeVegan.be vind je een uitgebreid overzicht van Belgische en internationale webshops voor allerlei producten: webshops voor voeding, voor cosmetica, voor kleding, voor tassen, voor andere accessoires en meer.