Main content

Inhoud

30.000 dierproeven en niemand mag het weten

Nieuws: 26 februari 2019
Dier­proeven

De Centrale Commissie Dierproeven weigert een dierproef-aanvraag en de onderliggende documenten openbaar te maken. Het gaat om experimenten op apen uitgevoerd door het Erasmus MC in Rotterdam. Animal Rights campagneleider Robert Molenaar diende het verzoek in: “We gaan door totdat alle stukken boven tafel zijn. Blijkbaar heeft het Erasmus MC het één en ander te verbergen.”

Lees ook: Mars op Wereldproefdierendag in Rotterdam.

Gesloten bastion

Animal Rights is verbaast over de halsstarrige houding van het Erasmus MC om alle informatie over het eigen proefdierengebruik te verhullen. Er is amper informatie beschikbaar over het hoe en waarom van de dierproeven in het Erasmus MC. De meest actuele informatie is afkomstig uit het jaarlijkse Zo Doende rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Hieruit blijkt dat het Erasmus MC het grootste proefdiercentrum van Nederland is met bijna 30.000 dierproeven op o.a. muizen, hamsters, konijnen, fretten, varkens en apen.

Molenaar: “In 2008 tekende het Erasmus MC nog de Code Openheid Dierproeven. 1 Volgens deze code verplicht de ondertekenaar zich om de dialoog aan te gaan met de maatschappij. Deze code stelt duidelijk dat de openheid niet vrijblijvend is, maar het laatste wat het Erasmus MC doet is openheid van zaken geven.”

Kwalijke rol Centrale Commissie Dierproeven

De Centrale Commissie Dierproeven gaat nu mee in de zienswijze van het Erasmus MC. Het proefdiercentrum wil zich onttrekken aan de openbaarheid omdat zij bang zijn voor mogelijke acties van dierenrechtenactivisten. Het zou namelijk gaan om experimenten op een ‘aaibare’ diersoort.

Molenaar: “Onder het mom van bedreigingen wil het Erasmus MC geen enkele informatie openbaar maken. Maar het is toch niet vreemd dat je als burger wilt weten wat voor akelige dierproeven het Erasmus MC uitvoert met belastinggeld?”

Een kerstkaart uit 2010

Overigens moest het Erasmus MC onlangs met de billen bloot. Tijdens een rechtszaak, aangespannen door Een DIER Een VRIEND, kwam naar voren dat de enige ontvangen ‘bedreiging’ een kerstkaart uit 2010 was. Het ging om een actie van ADC (voorloper van Animal Rights) met voorgedrukte kerstkaarten. 1 Op één van deze kerstkaarten had iemand een persoonlijke tekst toegevoegd. “Het is zeer kwalijk dat een instituut zoals het Erasmus MC met zulke zware aantijgingen komt en vervolgens geen enkel bewijs heeft,” aldus Molenaar.

Binnenkort schuift Animal Rights aan bij het jaarlijkse overleg met de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit om te spreken over het gevoerde proefdierenbeleid. Deze instellingen geven wel invulling aan de Code Openheid Dierproeven.