Main content

Inhoud

Actie bij slachthuis Torhout: Animal Rights eist sluiting!

Nieuws: 29 juni 2021
Slacht

Animal Rights en All For Animals voeren actie bij varkensslachthuis Van Hoornweder in Torhout op 2 juli van 6 tot 10 uur. In juni 2020 bracht Animal Rights verschrikkelijke beelden uit het slachthuis naar buiten waarop te zien is hoe kreupele en zieke dieren aangevoerd worden. Varkens ontwaken weer na verdoving en leven zelfs nog nadat hun hals is doorstoken. Ze komen schreeuwend bij, ondersteboven-hangend aan een ketting in de slachtlijn, en verdrinken levend in het broeibad. Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: “Dit is pure horror. Wij willen gerechtigheid voor de zwaar mishandelde dieren en eisen de sluiting van dit misselijkmakende slachthuis.”

Lees ook: Gruwelijke beelden uit het slachthuis van Torhout

Dit is pure horror. Wij willen gerechtigheid voor de zwaar mishandelde dieren en eisen de sluiting van dit misselijkmakende slachthuis

Els Van Campenhout, Animal Rights

Levend gekeeld, levend verdrinken

We zien op de beelden hoe de varkens opnieuw wakker worden aan de slachtlijn, de longen uit hun lijf schreeuwen en onverdoofd, bij bewustzijn gekeeld worden. We zien op de beelden en in de rapporten hoe dieren bij bewustzijn verdrinken in het hete broeibad. “Dit zijn onaanvaardbare, gruwelijke misstanden die hard bestraft moeten worden,” zegt Van Campenhout.

Lees ook: Het horror-slachthuis van Torhout

Klacht

Animal Rights diende samen met GAIA een klacht met burgerlijke partijstelling in tegen slachthuis Van Hoornweder. De klacht gaat in de eerste plaats om de falende verdoving in Torhout. Uit de inspectierapporten blijkt dat dit probleem ten minste sinds 2017 bestaat en steeds terugkeert. Daarnaast worden er niet-transportwaardige dieren aangeleverd. Dat wil zeggen dieren die kreupel zijn of andere verwondingen hebben. Deze dieren hadden in de eerste plaats nooit aangevoerd mogen worden, dat is namelijk bij wet verboden.

Politieke reactie

Ook op politiek niveau werden de beelden veroordeeld. Meyrem Almaci van Groen zei dat camerabewaking in de slachthuizen duidelijk te kort schiet, Els Sterckx van Vlaams Belang zei dat er nog steeds onvoldoende controle is op het respecteren van de dierenwelzijnswetgeving in de slachthuizen.

Daarnaast zei Sofie Joosen van N-VA dat AWO's (Animal Welfare Officers) geen inbreuken meldden bij de Vlaamse inspectiediensten Dierenwelzijn. Ludwig Vandenhove van SP.A zei duidelijk dat het niet alleen om slachthuis Torhout gaat, maar om de hele slachthuissector: “Ik geloof ook niet dat we alleen maar tegen dat ene slachthuis moeten optreden. Dit is echt een probleem van de sector, een probleem van gewoontes en van gebruiken, waarbij personeel voor een stuk wordt misbruikt. Zij zijn op de beelden te zien, maar de verantwoordelijken zijn dat uiteindelijk niet.”

Lees ook: Reactie van de politiek op slachthuisbeelden Torhout

Dat wij jaren na Tielt nog steeds zulke beelden moeten maken, toont dat er iets structureel mis is in de slachthuizen.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Structureel dierenleed in Vlaamse slachthuizen

Animal Rights filmde in de slachthuizen van Tielt, Izegem, Hasselt, Nollens, Moerbeko en Torhout. Op iedere locatie zien we hoe de laatste levensmomenten van de dieren gevuld zijn met paniek, angst, stress. In de slachthuizen van Tielt, Izegem, Nollens, Moerbeko en Torhout werd op beeld vastgelegd hoe dieren bij bewustzijn gekeeld worden en leegbloeden. Daarnaast zien we de meest vreselijke mishandelingen die de dieren moeten ondergaan.

Al jarenlang beloven de slachthuizen beterschap en belooft de Belgische overheid maatregelen te nemen. Van Campenhout licht toe: ”Dat wij jaren na Tielt nog steeds zulke beelden moeten maken, toont dat er iets structureel mis is in de slachthuizen. Wij eisen een onafhankelijk onderzoek naar alle Belgische slachthuizen en de onmiddellijke sluiting van alle falende slachthuizen.”

Animal Rights

Animal Rights eist de onmiddellijke sluiting van het slachthuis van Torhout, een onafhankelijk onderzoek naar het reilen en zeilen binnen het slachthuis en dat de verantwoordelijken voor het dierenleed binnen het slachthuis worden ontslagen en vervolgd.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer