Main content

Inhoud

ANIMAL RIGHTS IN BEROEP TEGEN UITBREIDING SLACHTHUIS TIELT

Nieuws: 15 juni 2021
Slacht

Op donderdag 8 juli van 10 tot 12 uur voert Animal Rights opnieuw actie tegen de uitbreiding van horrorslachthuis Tielt. Deze keer staan de dierenrechtenorganisaties Animal Rights en GAIA samen in Brugge, om zich te richten tot de Provincie West-Vlaanderen, die de vergunning voor de uitbreiding afleverde. Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout is boos: “Veroordeelde criminelen die zich schuldig maakten aan gruwelijke dierenmishandeling mogen nu gewoon uitbreiden om jaarlijks maar liefst 2,4 miljoen dierenlevens te vernietigen. Dit is de omgekeerde wereld.”

Animal Rights en GAIA dienden in februari van dit jaar bij de aankondiging van de uitbreidingsplannen bezwaar in en riep mensen massaal op om hetzelfde te doen. “Nu gaan we tegen deze onbegrijpelijke beslissing van de provincie dus ook in beroep bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir,” kondigt Van Campenhout aan.

Lees ook: Horrorslachthuis Tielt wil 2,4 miljoen varkens per jaar slachten

Lees ook: Campagne slachthuis Tielt: de tijdlijn

Van 1,5 naar 2,4 miljoen varkens per jaar

Debra-Meat, beter bekend als het horrorslachthuis van Tielt wil de slachtcapaciteit verhogen van 1,5 naar 2,4 miljoen varkens per jaar. In 2017 had het slachthuis al een vergunningsaanvraag op zak, maar het plan werd in de koelkast gezet toen Animal Rights undercoverbeelden openbaarde van gruwelijke mishandeling van varkens bij dit slachthuis. Je zou dus kunnen stellen dat deze beelden in de afgelopen 4 jaar ruim 3,5 miljoen varkens de 'Tielt-behandeling' bespaard heeft.

DE UNDERCOVERBEELDEN

De undercoverbeelden tonen hoe varkens frequent geschopt en geslagen worden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in het slachthuis te Tielt. We zien kreupele varkens die hardhandig aan de oren worden voortgetrokken. Een varken dat niet in staat is om te lopen wordt met kettingen rond de poten uit een vrachtwagen gesleept.

Ondanks de wettelijke verplichting dat dieren verdoofd moeten zijn tijdens het slachtproces, zijn op de beelden herhaaldelijk varkens te zien die bij bewustzijn opgetakeld, gekeeld en verbloed worden.

Veroordeling

In december 2019, bijna drie jaar na het naar buiten brengen van de beelden, werden de eindverantwoordelijken, de CEO van het slachthuis en het slachthuis zelf, voor het dierenleed veroordeeld tot een geldboete van € 8000 effectief, het maximaal mogelijke onder de huidige dierenwelzijnswetgeving.

Krokodillentranen

Tijdens de rechtszaak waarop zijn veroordeling volgde, veinsde de CEO berouw, maar uit de rechtszaken die het slachthuis zelf aanspande sinds 2017 om de opgelegde maatregelen ongedaan te maken, spreekt geen schuldbesef. Animal Rights gelooft niet dat De Roover en het slachthuis hun leven gebeterd hebben en wil nog altijd sluiting van het slachthuis. Wij verzetten ons tegen de uitbreiding.

Varkens in bloedhete metalen doodskisten

Niet alleen in het slachthuis, maar ook op de terreinen lijden de dieren bij slachthuis Tielt. Dat bewees Animal Rights met beelden die in augustus 2020 gemaakt werden van hittestress bij de varkens. Schuimbekkende dieren werden aangevoerd werden bij temperaturen rond de 30°C. Het is duidelijk dat slachthuis Tielt geen enkele moeite deed om de varkens verkoeling te gunnen tijdens hun laatste levensmomenten. Deze arme varkens wachtten letterlijk op de dood in bloedhete metalen doodskisten.

Greenwashing

De vleesindustrie doet er alles aan om via marketing een vertekend en onrealistisch beeld te scheppen over de dieren in de industrie met slechts één doel voor ogen: hun gruwelijke producten blijven verkopen aan de onwetende consument. Bij slachthuis Tielt worden momenteel 650 varkens per uur geslacht. “Het slachthuis doet volop mee aan deze aan greenwashing: ze probeert het publiek wijs te maken dat dat diervriendelijk gebeurt” zegt Van Campenhout. “Animal Rights heeft al genoeg bewezen dat de dieren niet vrolijk knorrend het slachthuis binnen gereden worden. Hun geschreeuw is tot ver te horen en gaat door merg en been. Zelfs als alle regeltjes gevolgd worden gaan de dieren de dood tegemoet met gevoelens van paniek en stress. Humaan slachten bestaat niet,” aldus Van Campenhout.

BEROEP

De provincie West-Vlaanderen leverde ondanks de massaal ingestuurde bezwaarschriften een vergunning af. Animal Rights en GAIA gaan in beroep tegen de beslissing. Dat betekent dat het dossier op het bureau van Vlaams minister Demir komt te liggen. Animal Rights hoopt dat de minister de juiste beslissing maakt en de vergunning vernietigt.

De beroepstermijn loopt tot 23 juli 2021.

GEEN UITBREIDING, MAAR SLUITING!

Animal Rights eist nog steeds de sluiting van dit horrorslachthuis en demonstreerde in maart voor de poorten van het slachthuis Tielt om zich te verzetten tegen uitbreiding en de sluiting te eisen. “Een vergunning afleveren aan dit horrorslachthuis is een misdaad op zich. Wij laten het hier niet bij en blijven ons inzetten voor de sluiting van dit slachthuis.”

GESPREK MET PROVINCIE

Animal Rights heeft op 8 juli om 11 uur een gesprek met de Provincie West-Vlaanderen gevraagd. “Wij nodigen de Provincie uit om samen met ons de undercoverreportage te bekijken en in gesprek met ons te gaan.” Met het tonen van de beelden wil Animal Rights vooral laten zien wie er vergund wordt en benadrukken dat deze toestanden onacceptabel zijn. De Provincie liet weten open te staan voor een gesprek en zal Animal Rights en GAIA om 11 uur ontvangen in de kantoren van Provinciehuis Boeverbos.

Demonstratie

Animal Rights en GAIA demonstreren op 8 juli 2021 van 10 tot 12 uur voor het Provinciegebouw in Brugge. De demonstratie gaat door op de openbare weg ter hoogte van het Provinciehuis Boeverbos op de Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries (Brugge).

Rechtszaken kosten veel geld. Help Animal Righs om al deze juridische kosten te betalen, door een donatie aan onze crowdfunding.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer