Main content

Inhoud

Animal Rights blijft druk uitoefenen op de KU Leuven

Nieuws: 21 mei 2021
Dier­proeven

Naar aanleiding van Wereldproefdierendag overhandigde Animal Rights op vrijdag 23 april, 100.000 handtekeningen voor een verbod op het gebruik van alle niet-menselijke primaten in dierproeven aan Ben Weyts, de Vlaamse minister van Dierenwelzijn. Op woensdag 26 mei organiseert Animal Rights opnieuw een demonstratie op de Oude Markt in Leuven. Jen Hochmuth: “We blijven aandringen om de hersenexperimenten op apen zo snel mogelijk te beëindigen. Waar een wil is, is een weg. Het kan en moet anders!”

Proefapen hebben het zwaar te verduren

De hersenexperimenten bezorgen de apen veel leed. Om hun hersenactiviteit te kunnen meten, worden gezonde proefapen 'gebruiksklaar' gemaakt. Via boorgaten in hun schedel worden elektroden geïmplanteerd in de hersenen. Met cement wordt een fixatie-staaf of ‘hoedje’ aan de schedel vastgehecht. Dit staafje dient om de kop van de apen te fixeren om te voorkomen dat dieren later tijdens de hersenmetingen bewegen.

De dieren moeten maandenlang zware trainingsprogramma’s doorlopen en worden op strenge waterdiëten gezet om hen te dwingen mee te werken met de onderzoekers. De dieren worden gemiddeld 7 tot 10 jaar (her)gebruikt aan de KU Leuven. Sommige dieren ondergaan tijdens deze lange periode als proefdier meerdere hersenoperaties om losgekomen of beschadigde implantaten of staafjes te vervangen.

HERSENEXPERIMENTEN OP APEN ZIJN SLECHTE WETENSCHAP

Momenteel lopen er aan de KU Leuven nieuwe dierproeven op 12 apen. Ernaast lopen er nog een 10-tal langdurige apenexperimenten, waarvan de meeste door de overheid gesubsidieerd zijn.1 Op het einde van de rit zullen bijna alle proefdieren afgemaakt worden. In deze dierproeven worden de apen gebruikt als model voor gezichtsherkenning bij de mens. Het is nochtans zelfs wetenschappelijk onderbouwd dat resusapen geen geschikt model van menselijke individuele gezichtsherkenning zijn.

Jen Hochmuth: “Dit bewijst nog maar eens dat de hersenen van resusapen niet identiek zijn aan die van de mens. De bevindingen uit dierproeven zijn dus alleen toepasbaar op resusapen en de resultaten vertalen naar de mens is onbetrouwbaar.”2

WAT WILLEN WIJ?

  • Animal Rights eist de vrijlating van de proefapen die opgesloten zitten in het proefdiercentrum van de KU Leuven. De universiteit voert ondertussen al meer dan 30 jaar akelige en dodelijke experimenten uit zonder tastbare resultaten. Dit zijn dierproeven die niet eens wettelijk verplicht zijn en enkel dienen om de nieuwsgierigheid van gevoelloze wetenschappers te stillen.

  • Animal Rights eist dat de KU Leuven instaat voor de kosten van de pensionering van alle proefapen in een gespecialiseerd opvangcentrum. Animal Rights pleit dat de instelling waar het dier als proefdier diende, verantwoordelijk is voor de kosten van het pensioneren tot aan de eindbestemming van het dier.

  • Animal Rights eist dat er een einde komt aan overheidssteun voor alle apentesten in het proefdiercentrum van de KU Leuven. Voor de financiering van dierproeven trekt de Vlaamse overheid jaarlijks miljoenen euro’s uit, terwijl voor de zoektocht naar alternatieven amper geld beschikbaar is. Uit onderzoek van Animal Rights blijkt dat dierproefnemers van de KU Leuven in 2019 alleen 1.828.610 miljoen euro subsidie via het FWO van de overheid ontvangen hebben om nieuwe experimenten op 12 resusapen uit te voeren.

  • Animal Rights vindt dat de Vlaamse regering meer werk moet maken van alternatieven voor dierproeven. De groene partij heeft hierover een resolutie ingediend in het Vlaams Parlement.1 Animal Rights is een nieuwe petitie gestart en roept daarmee de Belgische regering op om nu echt werk te maken van het vervangen van dierproeven.

DEMONSTRATIE

Animal Rights voert van 13u tot 15u op woensdag 26 mei terug haar maandelijkse protestactie in Leuven om aandacht te vragen voor de 40-tal proefapen die opgesloten zitten aan de universiteit.

Link naar het facebookevent

Petitie - vervang dierproeven Animal Rights roept de regering op om nu echt werk te maken van het vervangen van dierproeven. Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer