Main content

Inhoud

Animal Rights en GAIA voerden actie bij slachthuis Torhout

Nieuws: 8 juli 2022
Slacht

Op donderdag 7 juli 2022 voerden Animal Rights en GAIA actie bij varkensslachthuis Van Hoornweder in Torhout van 11u30 tot 13u. De organisaties voerden actie om de sluiting te eisen naar aanleiding van de aanhoudende misstanden inzake verdoving bij slachthuis Torhout. Er waren zo’n 60 demonstranten met vlaggen en spandoeken aanwezig van Animal Rights en GAIA. De actie is sereen verlopen. De demonstranten namen afscheid van de varkens die werden aangevoerd. De organisaties filmden de laatste levensmomenten van de dieren via livestreams. Nadien werden witte rozen neergelegd voor alle dieren die in slachthuis Torhout in trieste omstandigheden hun laatste adem uitblazen.

Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: “We zagen heel wat schuimbekkende en gestreste dieren waarvan sommigen ontstekingen en open wonden hadden.”

Zelfs nadat Animal Rights in 2020 barbaarse undercoverbeelden naar buiten bracht van dit slachthuis gaat de gruwel er gewoon door. Het lijden van de dieren zal pas stoppen als dit horrorslachthuis sluit.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Aanhoudende verdovingsproblemen

In juni 2020 bracht Animal Rights verschrikkelijke beelden uit het slachthuis naar buiten waarop te zien is hoe kreupele en zieke dieren aangevoerd werden. Varkens ontwaakten weer na verdoving en leefden zelfs nog nadat hun hals was doorstoken. Ze kwamen schreeuwend bij, ondersteboven-hangend aan een ketting in de slachtlijn, en verdronken levend in het broeibad.

Ook na het uitkomen van de beelden blijven de verdovingsproblemen aanhouden. Dat blijkt uit inspectierapporten die Animal Rights recent heeft opgevraagd bij de Vlaamse Dienst Dierenwelzijn. In 2020 en 2021 zien we in de rapporten opnieuw dat er problemen zijn met de verdoving.

Klacht

Animal Rights diende samen met GAIA een klacht met burgerlijke partijstelling in tegen slachthuis Van Hoornweder in 2020. De klacht gaat in de eerste plaats om de falende verdoving in Torhout. Uit de inspectierapporten blijkt dat dit probleem ten minste sinds 2017 bestaat en steeds terugkeert, ook later in 2020 en zelfs in 2021.

Els Van Campenhout: "Recente inspectierapporten tonen aan dat varkens hier nog altijd niet correct worden verdoofd. Na hun miserabele leven worden ze op een al even miserabele manier naar deze horrorplek gebracht om een gruweldood te sterven. Een fel contrast met de afbeeldingen van vrolijke varkentjes die op de vrachtwagens prijken.”

Ook de Animal Rights beelden van varkens die in vrachtwagens voor de poorten van het slachthuis lijden aan hittestress maken deel uit van de klacht. Animal Rights maakte de beelden in juni van 2022 tijdens de eerste hete dagen van het jaar.

Lees ook: HET HORROR-SLACHTHUIS VAN TORHOUT