Main content

Inhoud

Animal Rights kondigt actie aan bij Gents farmabedrijf om gruwelproeven op apen te stoppen

Nieuws: 18 oktober 2019
Dier­proeven

Naar aanleiding van eigen onderzoek, heeft Animal Rights deze week bekend gemaakt dat twee Gentse farmabedrijven, Ablynx en argenx BVBA, akelige dierproeven op apen in een Duits proefdiercentrum laten uitvoeren.1 Animal Rights organiseert een demonstratie bij argenx BVBA in Gent en roept het bedrijf op om de samenwerking met het Duits proefdierlab te beëindigen en om te investeren in proefdiervrije alternatieven.

Toxicoloog en campagnecoördinator Jen Hochmuth van Animal Rights is ervan overtuigd dat deze schokkende beelden geen uitzondering zijn: “Dit is de vreselijke realiteit van het verborgen leed van proefdieren achter gesloten labodeuren overal ter wereld, ook bij ons in België.”

Het is nochtans zeer duidelijk dat het lab alle regels aan de laars lapt. Deze gruweldaden mogen dan ook niet zomaar ongestoord doorgaan.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Animal Rights is erg teleurgesteld in de reactie van de farmabedrijven

Animal Rights had direct contact opgenomen en de bedrijven verzocht om de samenwerking onmiddellijk stoppen te zetten. Terwijl Ablynx woesndagavond op het nieuws bekend gemaakt heeft dat ze de samenwerking met het Duits labo stopzetten is argenx BVBA minder vastberaden.

Argenx BVBA reageert afwachtend en wil eerst zelf onderzoeken of de horrorbeelden waarheidsgetrouw zijn. “We werken met dierproeven om potentiële geneesmiddelen te testen. Dat is niet uitzonderlijk voor een biotechbedrijven en gebeurt conform Europese regelgeving”, aldus hun woordvoerder Joke Comijn. 1

Jen Hochmuth, Animal Rights: “Het is nochtans zeer duidelijk dat het lab alle regels aan de laars lapt. Voor Animal Rights mogen deze gruweldaden dan ook niet zomaar ongestoord doorgaan.”

Animal Rights organiseert demonstratie bij farambedrijf

  • Demonstratie bij het farmabedrijf argenx BVBA in Gent op 24 oktober
  • Infostand met Animal Rights merchandise, gratis koffie en thee voor de demonstranten
  • Locatie: argenx BVBA, Industriepark-Zwijnaarde 7, 9052 Gent, 13u-15u
  • Animal Rights heeft een eventpage aangemaakt op Facebook

Om wat voor dierproeven gaat het?

Het commerciële proefdiercentrum LPT bij Hamburg voert dierproeven uit in opdracht van farmaceutische, industriële en agrochemische bedrijven van over de hele wereld. Zo heeft het LPT ook experimenten op apen onder opdracht van de Gentse farmaceutische bedrijven Ablynx en argenx BVBA uitgevoerd. Het gaat daarbij vooral om wettelijk verplichte giftigheidsexperimenten voordat een nieuw geneesmiddel op de markt kan toegelaten worden.

We kunnen ondertussen betere resultaten behalen met alternatieven die geen dieren gebruiken. Daarom wordt het dringend tijd om de regels uit de jaren 60 van de vorige eeuw te vervangen door nieuwe wetgeving.

Jen Hochmuth, Animal Rights

De apen, honden of katten krijgen hoge doseringen giftige stoffen toegediend zodat bepaald kan worden bij welke dosering reacties zoals overgeven, stuiptrekkingen en ernstige schade aan organen als lever, nieren en longen optreden. In de meeste gevallen worden de dieren na afloop van het experiment afgemaakt.

Animal Rights roept de Belgische en Europese autoriteiten op om zich hard te maken voor de vervanging van de verouderde wetgeving zodat moderne dierproefvrije technieken toegepast kunnen worden. Er zijn voldoende alternatieven zoals computermodellen om deze dierproeven nu te vervangen.

Jen Hochmuth: “In de praktijk draait het voornamelijk om het afvinken van dierproeven zodat de producten op de markt mogen komen. We kunnen ondertussen betere resultaten behalen met alternatieven die geen dieren gebruiken. Daarom wordt het dringend tijd om de regels uit de jaren 60 van de vorige eeuw te vervangen door nieuwe wetgeving.”

Animal Rights is een petitie gestart met als doel de gedateerde regels uit de jaren 60 te vervangen door regelgeving van deze tijd.