Main content

Inhoud

Hartelust harteloos

Nieuws: 4 juli 2019
Dier­proeven

Ruim 80 actievoerders van Animal Rights en de Partij voor de Dieren protesteerden voor de poort van een loods vol apen in Tilburg. Apenhandelaar Hartelust B.V. staat op het punt om zes apen te transporteren naar het Italiaanse primatencentrum van de Universiteit van Parma. De apen worden gebruikt in experimenten waarbij ze blind worden gemaakt. Robert Molenaar van Animal Rights: "We willen het transport stoppen en de apen redden van een afschuwelijke dierproef."

Lees ook: massaal protest tegen apentesten Parma

Minister aan zet

Animal Rights heeft samen met Een DIER Een VRIEND een brandbrief gestuurd naar minister van Engelshoven. De dierenorganisaties roepen de minister op om de internationale apenhandel van Hartelust aan banden te leggen.

Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren Frank Wassenberg stelde schriftelijke vragen over het bedrijf. Wassenberg wil onder meer weten of de door het bedrijf verhandelde apen uit het wild zijn gevangen. Ook vraagt Wassenberg naar hoeveel apen er door Hartelust zijn geïmporteerd en uit welke landen. Deze gegevens zijn vooralsnog niet openbaar. ​

Ook de jongeren van Veggiesquad zijn zeer betrokken: zij spraken een videoboodschap in voor de minister met het verzoek om de apen te redden van een afschuwelijke dood.

Schimmig bedrijf

Marco van der Wel, statenlid van de Partij voor de Dieren, sprak de demonstranten toe: “Enerzijds is de herkomst van de apen niet bekend, waardoor we niet kunnen uitsluiten dat er sprake van wildvang is, wat in strijd is met internationale regelgeving tegen handel in beschermde dieren. Anderzijds worden de apen verhandeld naar onder andere een proefdierlaboratorium in Parma, waar apen drinkwater wordt onthouden, wat natuurlijk moreel verwerpelijk is.”

Massale steun voor de apen

Onze collega’s van de Italiaanse anti-vivisectie league LAV zijn een petitie gestart met een oproep aan de Italiaanse minister van Volksgezondheid Giulia Grillo om de apenexperimenten in Parma te stoppen. Inmiddels hebben ruim 250.000 mensen de petitie getekend.

Molenaar: "Het protest tegen het apentransport en de experimenten kunnen rekenen op ontzettend veel support vanuit de maatschappij. De testen hebben amper draagvlak en dienen gestopt te worden."