Main content

Inhoud

Horror-slachthuis Izegem verschijnt maandag voor de rechter

Nieuws: 19 maart 2020
Slacht

De geplande pleidooien op 23 maart zijn verplaatst naar 28 september door verstrengde maatregelen inzake het COVID-19 virus. Op 28 september verschijnt horror-slachthuis Verbist, het vroegere Veviba, uit Izegem voor de rechter tijdens de pleidooien om zich te verantwoorden voor zware inbreuken op dierenwelzijn en hygiëne. Animal Rights heeft zich burgerlijke partij gesteld in deze zaak. Sinds de verschijning van de vreselijke Animal Rights undercoverbeelden, waarop onder meer te zien is hoe dieren bij bewustzijn gekeeld worden, werd het slachthuis tot de dag van vandaag gesloten.

Animal Rights eist de definitieve sluiting van dit horror-slachthuis

Els Van Campenhout, Animal Rights

Verborgen camerabeelden

Op 11 september 2017 bracht Animal Rights schokkende beelden naar buiten uit het runderslachthuis te Izegem. De beelden tonen hoe werknemers van het slachthuis runderen hardhandig bewerken met een stok om hen een bedwelmingsbox in te jagen, waarin de dieren met een schietmasker worden verdoofd. Een werknemer dient systematisch elektrische schokken toe op de runderen. De bedwelming gaat regelmatig mis.

Bij volle bewustzijn de keel doorgesneden

Ondanks de wettelijke verplichting dat dieren verdoofd moeten worden tijdens het slachtproces, zijn op de beelden meerdere runderen te zien die bij volle bewustzijn de keel doorgesneden krijgen.

Dieren staan doodsangsten uit

Animal Rights filmde de doodsangst van runderen in de bedwelmingsbox. De dieren kunnen vanuit de box ervaren hoe hun soortgenoten opgetakeld en gekeeld worden. Er zijn runderen te zien die in volle paniek pogingen ondernemen om uit de box te klimmen.

"Deze dieren hebben een besef van wat hun te wachten staat," zegt Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout. "Hen het leven ontnemen is een misdaad op zichzelf; humaan slachten is een leugen."

Deze dieren hebben een besef van wat hen te wachten staat. Hen het leven ontnemen is een misdaad op zichzelf; humaan slachten is een leugen

Els Van Campenhout, Animal Rights

Klachten

Op 11 september 2017 diende Animal Rights, via haar advocaat Anthony Godfroid, een klacht in bij de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn. De klacht van Animal Rights is onder andere gebaseerd op het mishandelen van dieren met stok en elektrische prikkelaar.

De klacht van Animal Rights heeft verder betrekking op het feit dat verschillende runderen minutenlang in de fixatiebox moeten wachten alvorens ze verdoofd worden, dat de fixatiebox niet geschikt is om de dieren zorgvuldig te verdoven en dat de verdoving te vaak niet goed wordt uitgevoerd.

Veroordeling slachthuis Tielt

Eerder al daagde Animal Rights het slachthuis van Tielt voor het gerecht. De uitspraak in de zaak tegen Debra Meat/NV Exportslachthuis Tielt vond plaats in november van vorig jaar. Een geldboete van €8000 effectief, het maximale mogelijke onder de dierenwelzijnswetgeving, voor zowel het slachthuis als de CEO, bleek ook het maximaal haalbare in die zaak. De rechter weigerde het slachthuis te sluiten. "We zien het liefst dat zowel daders als eindverantwoordelijken voor de rechter verantwoording afleggen en uiteraard willen wij de definitieve sluiting van dit slachthuis”, zegt Animal Rights campagnecoördinator Els van Campenhout.

Precedent

Animal Rights werd erkend als belanghebbende in de rechtszaak tegen slachthuis Tielt, dat is een belangrijk precedent voor de lopende rechtszaken tegen de slachthuizen Izegem en Hasselt.

Daarnaast werd spijtig genoeg de privacy van de slachthuismedewerkers boven gruwelijk en systematisch dierenleed geplaatst. Het is onrechtvaardig dat de privacy van de dierenmishandelaars zwaarder weegt dan het leed van de dieren. De rechter ging met betrekking tot de beelden helaas mee in de klassieke verdedigingstruc: het afschieten van de boodschapper. Feit blijft dat zonder het dappere undercoverwerk er geen veroordeling was geweest.

Pleidooien op 28 september in gerechtsgebouw Ieper

Door verstrengde maatregelen inzake het COVID-19 virus, werd de zitting van 23 maart naar 28 september verplaatst. De Izegem-zaak zal op 28 september gepleit worden in het gerechtsgebouw op de Grote Markt 1 te Ieper.

Alle updates rond de campagne van slachthuis Izegem kunnen hier teruggevonden worden.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer