Main content

Inhoud

Lokaal jachtverbod na uitzetten patrijzen

Nieuws: 8 oktober 2020
Jacht

Vorige week kwam aan het licht dat er in Veurne patrijzen waren uitgezet. Natuurinspectie ging ter plaatse en kon pv opmaken. Nu heeft minister Demir de verantwoordelijke jachtgroep een lokaal jachtverbod opgelegd

Lees ook: Veurne: patrijzen uitgezet voor de jacht.

Uitgezette patrijzen

Vorige week kreeg Animal Rights van een anonieme bron beelden in handen van uitgezette patrijzen in Veurne. Een vijftal dieren was opgesloten in kleine hokken met als doel hun soortgenoten die waren gekweekt en uitgezet ter plaatse te houden voor de jacht. De natuurinspectie ging meteen ter plaatse en kon de daders identificeren. Deze bleken lid te zijn van WBE Westland.

Lokaal jachtverbod

Minister Demir heeft intussen laten weten dat ze de resultaten van het strafonderzoek niet afwacht om alvast straffen op te leggen.1

"Ik heb beslist dat alle jachtactiviteiten op kleinwildsoorten fazant, haas en patrijs in het volledige gebied van de wildbeheerseenheid verboden wordt. Wie niet horen wil, moet voelen. Het illegaal kweken en uitzetten van patrijzen is een onaanvaardbare praktijk."

Wat kun je zelf doen?

Heb je een illegale strop of klem gevonden? Of heb je het vermoeden dat er dieren zijn uitgezet? Aarzel dan niet dit door te geven aan de natuurinspectie.
Hun contactgegevens vind je hier.
Voor de wilde dieren kan dit het verschil tussen leven en dood betekenen!
Indien je twijfelt, kun je ons contacteren voor advies via info@animalrights.be

Sluit de patrijzenjacht!

Volgens Animal Rights zijn dit geen alleenstaande gevallen van enkelingen. Er komen voortdurend wanpraktijken aan het licht: van het schieten van wolven, tot vergiftigen, plaatsen van illegale stroppen en klemmen en dus ook het uitzetten van jachtwild. Dit bovenop de legale horrortaferelen die de jacht onlosmakelijk met zich meebrengt. Want uiteindelijk gaat het om dieren doden. Iemand de kogel geven, is geen zachte, serene dood te noemen. De enige manier om hier definitief komaf mee te maken, is door de jacht te sluiten.

Op dinsdag 13 oktober zal er een hoorzitting plaatsvinden in het Vlaamse parlement over het sluiten van de patrijzenjacht. Verschillende betrokken partijen zullen hun argumenten mogen leveren. Volgens ons is er echter maar een enkel argument dat van tel is: het recht van wilde dieren op leven.