Main content

Inhoud

Nertsenpelzen niets waard op recentste bontveiling

Nieuws: 25 september 2020
Bont

De verkoop van nertsenpelzen op de Saga Furs veiling in Vantaa, Finland van 8 tot 14 september kende een record aanbod van 5,6 miljoen pelzen, een duidelijk gevolg van de wereldweide overproductie. 4,2 Miljoen pelsen werden verkocht, maar het prijsniveau was “exceptioneel laag” en “onbevredigend”. Magnus Ljung, CEO van Saga Furs voorspelde dat veel nertsenfokkers na dit seizoen hierdoor gedwongen zullen zijn om te stoppen.

Dit houdt in dat de nertsenfokkerij die nu miljoenen wordt toegeschoven via de stoppersregeling toch al op haar laatst benen liep, naderend verbod of niet.

Saga Furs is het grootste bontveilinghuis ter wereld. De niet verkochte pelzen worden op de volgende veiling in december of in 2021 opnieuw aangeboden. De 60 kopers kwamen voornamelijk uit China; er werd ook verkocht aan Turkije en Griekenland.

Op 15 en 16 september verkochten de wasbeerhond- (30%) en vospelzen (20%) nauwelijks. Saga Furs noemt de onzekerheid binnen de mode industrie als gevolg van de corona crisis als reden. Vos en wasbeerhond wordt vooral gebruikt in kragen en omboordingen en kan gemakkelijk worden weggelaten.

De tweede Europese bontveiling, die van Copenhagen Fur vindt plaats van 20 to 29 september in Glostrup. Ook hier is geen merkbare prijsstijging van nertsbont te bespeuren, waar nertsenfokkers over de hele wereld op hoopten.

De status van de verkoopprijs is na vijf en een halve veilingdag dat de prijs hetzelfde is als in augustus, namelijk gemiddeld ongeveer DKK 150 of 20 Euro voor een Deense huid en iets lager voor de buitenlandse huiden. De lage bontprijzen en de corona crisis betekenen dat Copenhagen Fur later dit jaar werknemers zal moeten ontslaan. De ontslagen vinden plaats in twee rondes, respectievelijk eind september en eind oktober, vertelt de CEO van Kopenhagen Fur, Jesper Lauge Christensen.

Stop de verkoop van bont TEKEN NU DE PETITIE Bont

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer