Main content

Inhoud

Ook corona bij nertsen in Letland

Nieuws: 14 april 2021
Bont

De Letse Voedsel- en Veterinaire Dienst PVD meldt op 10 april 2021 dat een Covid-19-infectie is ontdekt in negen dode nertsen in de nertsenfokkerij van 'Baltic Devon Mink' in de Lecava-regio. 1

Tegelijkertijd heeft de PVD informatie ontvangen over een zieke werknemer van het bedrijf van het Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (SPKC).

De enige aandeelhouder van het bedrijf is Van Ansem Participaties B.V. 2 Een van de vele BV’s van nertsenfokkersfamilie Van Ansem uit het Noord-Brabantse De Rips. Vader van Ansem begon het bedrijf in de jaren 60 met een fokkerij in Milheeze. In ’86 kocht hij een boerderij in de Rips om ook daar nertsen te fokken. Zijn zonen hebben uitbreidingen doorgezet in België, Polen en Letland. Tot vorig jaar bestierde de familie Van Ansem nog nertsenfokkerijen in het Brabantse Milheeze en het Limburgse Meijel. 'Ze' hebben nu, naast de Letse vestiging, nog diverse nertsenfokkerijen in Polen en een in Medford, Verenigde Staten. 3

Sinds vorige zomer wordt er in Letland intensiever toezicht gehouden op pelsdierfokkerijen, maar pas dit jaar is men begonnen met regelmatige laboratoriumtests van dode nertsen om eventuele infecties vroegtijdig op te sporen.

In totaal heeft 'Baltic Devon Mink' ongeveer 60.000 nertsen. Het bedrijf is nu in quarantaine geplaatst.

Letland is het twaalfde land waar Covid-19 bij nertsen wordt vastgesteld, na Nederland, Italië, Zweden, Spanje, de Verenigde Staten, Denemarken, Griekenland, Frankrijk, Polen, Litouwen en Canada.