Main content

Inhoud

Opnieuw loslopende nertsen in Vlaanderen

Nieuws: 11 december 2020
Bont

Animal Rights filmde vorige week opnieuw hoe meerdere nertsen losliepen op een nertsenbedrijf. Dit keer ging het om nertsenbedrijf Hansbeke in Nevele. Het ging om 2 of 3 verschillende dieren van dezelfde kleur die losliepen en 2 dieren die al waren gevangen in vangkooien. Deze vangkooien waren rond het bedrijf opgesteld. Het bedrijf had waarschijnlijk kort voordien nertsen vergast voor hun pels. Het gebeurt vaker dat er dieren de vergassers ontglippen wanneer ze in de vergassingskar worden gegooid.

Bekijk ook het filmpje van ontsnapte nerts in Damme.

Regelmatig ontsnappingen

Dit is al de tweede keer op korte tijd dat Animal Rights loslopende nertsen filmt. Op het filmpje is te zien hoe een dier scharrelt in de mest van zijn soortgenoten. Hygiënisch zijn nertsenfokkerijen doorgaans allerminst. De dieren zitten in draadgazen kooien waar de ontlasting doorheen valt. De kooien zelf zijn overdekt met uitwerpselen en plukken haar, ook onder de kooien stapelt de drek zich op. Ontsnapte nertsen lopen rond over het hele bedrijf of gaan verder op de dool. Het is niet ondenkbaar dat een nerts een uitweg vindt onder een poort of via een gat in de omheining. Met het oog op eventuele coronabesmettingen boezemt dit allerminst vertrouwen in. In Nederland werden ten minste twee loslopende nertsen gevonden die besmet bleken met Sars-Cov-2.

Bekijk ook het filmpje van een ontsnapte nerts op een Nederlands nertsenbedrijf.

Bontfok internationaal onder druk

Intussen is er in elf landen corona vastgesteld bij nertsen: Nederland, Italië, Zweden, Spanje, de Verenigde Staten, Denemarken, Griekenland, Frankrijk, Litouwen, Canada en Polen. In Nederland staan intussen alle bedrijven leeg en is de bontindustrie dus de facto drie jaar eerder dan gepland beëindigd. De kans dat ook Vlaamse nertsen corona oplopen is in ieder geval reëel.

Minister Ben Weyts antwoordde echter naar aanleiding van parlementaire vragen twee weken geleden dat er reeds voldoende motivatie is voor nertsenhouders om nu te stoppen. Hij verwijst daarvoor naar de regeling waarbij de vergoeding jaarlijks afneemt. Zowel regeringspartij CD&V als oppositiepartij Groen zijn wel te vinden voor een scenario waarbij de acht overblijvende nertsenbedrijven nu gesloten worden in overleg met de sector. We horen graag van minister Weyts, nu de huidige jaarcyclus ten einde loopt, hoeveel nertsenfokkers sindsdien hebben aangegeven dat dit hun laatste seizoen was.

Ben Weyts laat bekommernissen om volksgezondheid en dierenwelzijn liever over aan het gezond verstand van de nertsenfokkers. Nu heel wat landen voorgoed of tenminste tijdelijk stoppen met bontproductie zou dit echter de verkoopprijs omhoog kunnen drijven, waardoor het voor hen juist interessant wordt om nog enkele jaren verder te doen. Wij roepen de minister daarom op zich niet langer te verstoppen achter eerder behaalde successen en de industrie per direct te sluiten!

Weg met bont in België! Teken de petitie voor een verbod op de import van bont! Bont

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer