Main content

Inhoud

Ontsnapte nerts op Vlaamse fokkerij

Nieuws: 20 november 2020
Bont

Animal Rights filmde op één van de laatste nertsenfokkerijen een ontsnapte nerts. Het dier wist kennelijk niet wat te doen met zijn pas gewonnen vrijheid. Hij blijft bij de kooien rondhangen en probeert bij de waternippel in de kooien te komen om te drinken.

Rowena Vanroy, Animal Rights: "Deze dieren hebben hun hele leven lang enkel dat kleine kooitje gekend. Het leven dat ze in die fokkerijen hebben, staat zo ver af van hun natuurlijke gedrag, dat ze tijd nodig hebben om aan de vrijheid te wennen."

Lees ook: Geredde poolvossen: eerste stappen van hun nieuwe leven.

Nertsenvergassing

Dit dier is naar alle waarschijnlijkheid opnieuw opgesloten en kan elk moment vergast worden. November is immers de maand waarin nertsenfokkers de jongen die ze in het voorjaar hebben gefokt, vergassen om hun pelsen te verkopen. In Vlaanderen zouden er nu nog 8 fokkerijen over zijn, goed voor ten minste 100.000 dieren. Deze bedrijven kunnen nog tot november 2023 doorgaan. Dat zijn dus nog 3 generaties nertsen.

"Er is dan wel een einde in zicht, maar tot 2023 lijden de dieren in hun krappe kooien. Wij blijven de nertsenhouders opvolgen tot de laatste nerts uit de kooi is", zegt Vanroy.

Lees ook: Nertsen worden tot het bittere einde mishandeld.

Coronavirus

In Nederland zal de nertsenfokkerij vervroegd worden stopgezet omwille van de talloze uitbraken van Covid-19 op nertsenfarms. Daar zouden de laatste farms waarschijnlijk in 2021 moeten sluiten.

In België worden er door het FAVV extra controles uitgevoerd op de laatste nertsenfokkerijen die we nog hebben, maar zijn er nog geen coronabesmettingen vastgesteld. Dat er regelmatig dieren ontsnappen, is in ieder geval niet opportuun om corona-uitbraken te voorkomen. Dit dier bleef in de nabijheid van de hokken, maar anderen raken op de dool en komen in contact met andere dieren, die ze zouden kunnen besmetten.

Einde bontfok

Animal Rights wil dat de nertsenfok in Vlaanderen onmiddellijk wordt beëindigd. Deze vergassingsronde moet de laatste zijn.

Bovendien vinden we het niet kunnen dat er hier nog bont wordt verkocht dat elders op even barbaarse wijze is geproduceerd. Er hangt immers nog steeds Deens, Fins en vooral Chinees bont in de Belgische rekken. Daarom roepen we onze politici op om de invoer van bont en bontproducten te verbieden.

Teken hier de petitie: Weg met bont in België.

Weg met bont in België! Teken de petitie voor een verbod op de import van bont! Bont

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer