Main content

Inhoud

Slachthuis Moerbeko gesloten!

Nieuws: 14 december 2022
Slacht

Op vrijdag 9 december 2022 kondigde Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts de sluiting van slachthuis Moerbeko aan na herhaaldelijke vaststellingen van dierenmishandeling. Dit twee jaar na het uitkomen van de Animal Rights undercoverbeelden uit dit slachthuis. “In de beelden van 2020 is te zien hoe er met schapen wordt gesmeten, hoe de dieren getuige zijn van de slacht van hun lotgenoten en hoe zeker één schaap bij volle bewustzijn aan de slachthaak lijkt te hangen. Wij blijven pleiten voor de permanente sluiting van deze horrorplek,” verklaart Animal Rights campagnecoördinator Els van Campenhout.

Het slachthuis moet nu een actieplan opstellen waarmee ze tonen dat ze dierenmishandeling in de toekomst zullen vermijden en camera's ophangen. Dan zal de dienst Dierenwelzijn de situatie herevalueren en mag het slachthuis mogelijk weer openen.

Lees ook: Animal Rights openbaart beelden uit Oost-Vlaams schepenslachthuis Moerbeko

Wij blijven pleiten voor de permanente sluiting van deze horrorplek!

Els Van Campenhout, Animal Rights

Systematische mishandelingen

De minister schrijft op zijn sociale media: "Onvoldoende drinkwater, lammetjes die uitermate gewelddadig worden behandeld en dieren die bij bewustzijn geslacht en opgetakeld worden... De maat is meer dan vol voor Moerbeko. Ook in een slachthuis moeten dieren fatsoenlijk behandeld worden. En anders moet je de deuren sluiten." en "Het slachthuis kreeg meerdere kansen om de situatie te verbeteren, maar blijft dezelfde fouten maken. De exploitatie moet nu onmiddellijk stopgezet worden. De productie kan alleen weer opstarten als de volledige werking structureel veranderd is en er overal in het slachthuis camera’s geïnstalleerd zijn."

Dit bewijst dat de systematische mishandelingen bij slachthuis Moerbeko nu al jarenlang aanhouden. Animal Rights benadrukt dat cameratoezicht slechts een doekje voor het bloeden is.

Klacht van Animal Rights

Animal Rights is verheugd over de sluiting van horror-slachthuis Moerbeko. Al In 2020 liet Animal Rights zien via undercoverbeelden hoe bij Moerbeko met schapen werd gesmeten, de dieren bij de vacht werden opgetild, dieren getuige waren van de slacht van lotgenoten, hoe een schaap bij volle bewustzijn aan de slachthaak hing. Op basis van al deze inbreuken diende Animal Rights in 2020 al een klacht met burgerlijke partijstelling in. Het gerechtelijk onderzoek daaromtrent loopt nog steeds.

Animal Rights benadrukt wel dat het hier om twee jaar dierenleed gaat dat vermeden kon worden, aangezien de dierenrechtenorganisatie in 2020 al bewees met undercoverbeelden dat het er mis ging. De trage reactie van de overheid en de al even trage rechtsgang zijn mede verantwoordelijk is voor al het dierenleed dat er sinds 2020 plaatsvond.

DE UNDERCOVERBEELDEN

De schapen in de beelden zitten al voor de slacht onder het bloed van hun soortgenoten, mogelijk zelfs familieleden. Ze kunnen zien, horen en ruiken hoe hun lotgenoten sterven, terwijl ze wachten op hun beurt. “Je ziet de schapen op elkaars rug klauteren om zo ver mogelijk weg te komen van de slachtplek,” zegt Van Campenhout. “Dit moet enorm stresserend voor deze dieren zijn.”

Schapen worden ruw bij hun vacht gegrepen en eraan opgetild om vervolgens neergesmeten te worden in de fixatievoorziening.

Zeker één schaap trapt zo wild om zich heen en probeert de kop op te richten na aan een achterpoot opgetakeld te zijn, dat niet vol te houden is dat het hier gaat om stuiptrekkingen. Dit dier is na bedwelming en kelen weer bij volle bewustzijn.

Sluiting

Animal Rights ziet in permanente sluiting de enige manier om schapen en geiten deze mishandeling te besparen. De dierenrechtenorganisatie wil via de ingediende klacht een publiek proces in de correctionele rechtbank met veroordelingen voor dierenmishandeling en permanente sluiting van Moerbeko.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer