Main content

Inhoud

Supermarkten halen opnieuw vlees uit de rekken

Nieuws: 8 maart 2018
Slacht

Update: Colruyt en Delhaize hebben de volledige samenwerking met alle vestigingen van VIVIBA stopgezet.

Opnieuw komt de vleesindustrie in opspraak, meer bepaald de Groep Verbist, waarvan het slachthuis in Izegem onderdeel van uitmaakt. Het slachthuis werd vorig jaar in september gesloten na beelden van mishandelde runderen, na een onderzoek van Animal Rights. (zie bovenstaande beelden)

Huiszoekingen bij VEVIBA

Het slachthuis, het versnijdingsatelier en de koelcellen van VEVIBA, een vestiging van Groep Verbist in Bastenaken, werden vorige week uitgekamd in opdracht van een onderzoeksrechter. Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme en het Voedselagentschap (FAVV) trekken de erkenning in van het vleesbedrijf. Bij een huiszoeking vorige week bleek dat meer dan de helft van de gecontroleerde producten niet in orde was met de regels. Zo zou de vermelde invriesdatum van het vlees vervalst zijn.

Verboden vlees teruggevonden in het gehakt

Op 2000 palletten vlees werden 200 palletten gecontroleerd. 133 bleken niet conform de FAVV-regels te zijn. Bovendien werd vlees van categorie 3 (normaal verboden voor menselijke consumptie) aangetroffen in gehakt vlees. Er wordt fraude op grote schaal vermoed, want ook andere sites van Groep Verbist zouden in het schandaal betrokken zijn. Deze sites, in Rochefort en in Zottegem, worden nog onderzocht. Er wordt ook vlees naar het buitenland geëxporteerd. Groep Verbist vertegenwoordigt 30% van al het vlees dat in België verkocht wordt. In Nederland werd het vlees van VEVIBA verkocht bij Makro, onder het label 'Arden Beef'.

Delhaize en Colruyt halen vlees uit de rekken

Supermarkten Delhaize en Colruyt reageren snel: Delhaize haalt zo’n 300 vleesproducten uit de rekken die afkomstig zijn van de slachthuisgroep. Dat heeft Delhaize zelf beslist. Ook bij Colruyt worden alle producten van de groep weggehaald, behalve de aangeleverde karkassen die in hun eigen beenhouwerij versneden worden. 'Daarvan kunnen ze de traceerbaarheid garanderen', aldus Colruyt.

Enkel uit op winst

Keer op keer wordt het bedrijf in een negatief daglicht gesteld. Na de undercoverbeelden van mishandelde runderen, kwam ook aan het licht dat er structureel zieke en gewonde dieren aangevoerd werden, wat illegaal is. Ook kwam het bedrijf in opspraak na het illegaal lozen van afvalwater en teveel dieren houden.1 Voor Animal Rights is het duidelijk: dit bedrijf heeft geen moreel besef en is enkel uit op winst. Het tragische feit is dat dieren altijd aan het kortste eind trekken.

Wat ons betreft moet het bedrijf definitief dicht.

Help ons meer te doen voor de dieren door onze campagnes te steunen.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer