Main content

Inhoud

Tijdlijn - Red de eenden

Nieuws: 23 juni 2019
Slacht

Animal Rights voert campagne voor een verbod op de eendenfokkerij. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

17 maart 2024 - In 2017 redde Animal Rights negen pekingeenden uit een eendenfokkerij in Hierden. Van de negen geredde eenden zijn er nog vijf in leven. Animal Rights ging bij ze langs.

4 maart 2024 - Tomassen laat nog altijd meer eendentransportvrachtwagens plaatsvinden dan toegestaan. Animal Rights heeft dit zelf geconstateerd en een nieuw handhavingsverzoek ingediend.

4 maart 2024 - Tomassen houdt tot 25% meer eenden dan toegestaan. In 2022 alleen al werden er 6 overtredingen begaan, maar kreeg daarvoor geen enkele boete. Animal Rights vraagt de gemeente om handhavend op te treden.

19 december 2023 - Ook in 2022 tekenen de inspecteurs van de NVWA onbeschrijfelijk dierenleed op bij de eendenslachter.

26 september 2023 - Tomassen moet dwangsommen gaan betalen voor illegale slachtmethode en voor illegaal transport en opslag.

28 augustus 2023 - De eendenslachter krijgt een last onder dwangsom voor het overtreden van de slachthuis werktijden.

14 augustus 2023 - Tomassen krijgt een volgende last onder dwangsom. Deze keer gaat het om het houden van meer eenden dan toegestaan op een eendenmesterij in Hierden. De dwangsom volgt op een handhavingsverzoek ingediend door Animal Rights

3 augustus 2023 - Naar aanleiding van een handhavingsverzoek van Animal Rights ontving eendenslachter Tomassen opnieuw een aankondiging van een last onder dwangsom. Ditmaal voor het houden van teveel eenden.

10 mei 2023 - Tomassen ontvangt een last onder dwangsom voor het stelselmatig overschrijden van het zogenaamde stun-stick tijdsinterval.

28 mei 2022 - Animal Rights organiseerde een demonstratie tegen de eendenhouderij in Ermelo.

April 2022 - Animal Rights dient een petitie in met meer dan 3000 handtekeningen om te eisen dat minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) een einde maakt aan de eendenhouderij.

7 december 2021 - Animal Rights ging met succes in beroep naar aanleiding van undercoverbeelden uit 2018. In december 2021 werd er een boete van 1.500,- opgelegd aan de betrokken bedrijven in Dalfsen, Epe en Putten.

26 september 2019 - Handhavingsverzoek tegen eendenslachthuis vanwege illegale praktijken

30 augustus 2019 - Demonstratie bij eendenslachter Tomassen Duck-To

2 juli 2019 - Een jaar na dato handhaaft de NVWA eindelijk op de undercover-eendenvangbeelden: Ze deelde een boete uit voor het doodslaan van eenden in Epe en gaf waarschuwingen aan alle drie betrokken eendenhouderijen. Dit vormt een belangrijk precedent: Op zichzelf staande undercoverbeelden kunnen, zonder aanvullend bewijs, gebruikt worden om te handhaven.

4 februari 2019 - Bij het TV programma Kassa in een uitzending over dons toont Animal Rights nieuwe beelden uit eendenschuren in Flevoland.

2 januari 2019 - Opnieuw wordt een vangploeg betrapt met het gooien van eenden!

2 oktober 2018 - Animal Rights biedt 25.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer aan van de petitie die een einde moet maken aan de eendenfokkerij. De PvdD beloofde deze strijd op te pakken.

10 juli 2018 - De NVWA reageert op de beelden van eendenmishandeling bij het vangen.

6 juli 2018 - 100 actievoerders demonstreren bij eendenslachter Tomassen in Ermelo.

6 juli 2018 - Horeca groothandel Hanos reageert op de beelden; ze gaan gewoon door met de verkoop van eendenvlees.

5 juli 2018 - Eendenslachter Gertjan Tomassen reageert woedend.

5 juli 2018 - PLUS supermarktketen haalt producten eendenslachter Tomassen uit de schappen.

5 juli 2018 - Animal Rights publiceert inspectierapporten bij eendenslachter Tomassen Duck-To.

5 juli 2018 - Animal Rights eist uitsluiting van vangploegen.

5 juli 2018 - Dierenwelzijnskeurmerk RDS is een lege huls.

5 juli 2018 - Beelden tonen ernstig dierenleed op eendenfokkerijen.

21 juni 2018 - Bericht in de Stentor: Animal Rights demonstreert bij Ermelose eendenslachter

24 mei 2018 - Eendenslachterij Tomassen Duck-To wil nog meer eenden slachten en vraagt vergunning aan.

3 mei 2018 - Opschorting last onder dwangsom Tomassen Duck-To B.V., vanwege het in behandeling nemen van de aanvraag voor de revisievergunning van Tomassen Duck-to B.V. omdat deze ontvankelijk (compleet) is verklaard.

16 april 2018 - Eendenslachterij Tomassen krijgt boete wegens illegaal slachten.

4 april 2018 - Tomassen Duck To B.V. krijgt een last onder dwangsom opgelegd vanwege geconstateerde overtredingen.

20 maart 2018 - Ook Swiss Sense, Silvana, Ducky Dons, Yumeko en C&A passen hun misleidende claims aan.

5 maart 2018 - Animal Rights overweegt ook C&A voor de Reclame Code Commissie te slepen om misleidende claims over diervriendelijk dons.

16 februari 2018 - Meer dan de helft van alle eendenfokkers in Nederland heeft een zienswijze ingediend bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Zij willen hiermee de openbaarheid van door Animal Rights opgevraagde inspectierapporten bij hun fokkerijen tegenhouden.

7 februari 2018 - SUCCES: De Reclame Code Commissie stelt Animal Rights in het gelijk: beddenfabrikant Auping misleidt de consument met onjuiste claims over dierenwelzijn.

3 februari 2018 - Animal Rights opent aanval op eendenslachterij uit Ermelo.

19 januari 2018 - “Tomassen slacht meer dan is toegestaan volgens de huidige vergunning, waarom wordt er niet gehandhaafd?"

17 januari 2018 - De slachterij van Tomassen in Ermelo moet zijn milieuvergunningen op orde krijgen en afrekenen met de stankoverlast, concludeert de commissie infrastructuur en ruimte van de gemeente Ermelo.

2017

18 december 2017 - Volgens Animal Rights misleidt beddenfabrikant Auping de consument met valse claims over dierenwelzijn. De dierenrechtenorganisatie heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie

13 december 2017 - Met een emmertje in de hand eenden rapen. Bekijk de campagnevideo van Jessica Smit over haar ervaringen op de eendenfokkerij.

9 december 2017 - Duizenden eenden vergast in Biddinghuizen.

25 oktober 2017 - Animal Rights is woedend over aanhoudend dierenleed op fokkerijen van Tomassen.

13 september 2017 - PLUS supermarkt laat in een verklaring weten niet te stoppen met de verkoop van Veluwse eend.

10 september 2017 - Met spandoeken, protestborden en flyers protesteerden activisten van Animal Rights twee uur lang bij de ingang van de drukbezochte vestiging van HANOS in Delft. Animal Rights directeur Robert Molenaar: “We roepen HANOS op om te stoppen met de verkoop van Veluwse eend. Onze campagne gaat door.”

9 september 2017 - In een interview met de nieuwswebsite big.nl geeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aan dat er geen misstanden zijn in de eendenfokkerij. Animal Rights overweegt juridische stappen.

7 september 2017 - Animal Rights demonstreerde tegen de verkoop van Veluwse eend in een drukbezocht restaurant in Maarssen. Met protestborden stonden de actievoerders aan de tafels. Het restaurant besloot om de Veluwse eend van het menu te halen.

5 september 2017 - HANOS laat in een reactie aan Animal Rights weten de demonstratie van aanstaande zaterdag bij de vestiging in Delft te betreuren. De groothandel verzoekt ons met klem om de demonstratie af te blazen. HANOS geeft verder aan niet te stoppen met de verkoop van Veluwse eend ondanks de undercoverbeelden van Animal Rights waarin misstanden in de Veluwse eendenfokkerijen worden aangetoond.

3 september 2017 - Opnieuw stopt een restaurant met de verkoop van Veluwse eend. De eigenaar geeft aan dat hij "met een beetje inspiratie een stuk meer vegetarische gerechten op de kaart zal zetten. Een kookboek of een workshop is dan ook altijd welkom." Uiteraard hebben we direct een kookboek opgestuurd.

1 september 2017 - Opnieuw stopt een restaurant met de verkoop van Veluwse eend.

1 september 2017 - Vandaag zijn we gestart met restaurantbezoeken. We controleren het menu op Veluwse eend.

31 augustus 2017 - Animal Rights heeft een video naar buiten gebracht met daarin de bevrijdingsactie van negen eenden uit een fokkerij in Hierden. De eenden werden ondergebracht in een opvangcentrum en nagekeken door een dierenarts.

31 augustus 2017 - Inmiddels hebben zeven restaurants aangegeven geen Veluwse eend meer te verkopen.

31 augustus 2017 - Opnieuw laat een restaurant Animal Rights weten dat Veluwse eend van het menu is gehaald. De directeur van Tomassen-Duck-To gaf gisteren nog aan dat hij druk bezig is met het "opstellen van een brief naar alle leveranciers en klanten om duidelijke uitleg te geven."

30 augustus 2017 - Op de website van Omroep Gelderland geeft de directeur van Tomassen Duck-To toe dat het schoppen van eenden niet mag gebeuren. Echter geen woord over het structurele dierenleed in de eendenstallen.

30 augustus 2017 - Animal Rights organiseert zaterdag 9 september een protestactie bij groothandel Hanos. Hanos heeft niet gereageerd op ons verzoek om eendenvlees uit het assortiment te halen en te vervangen voor plantaardige opties. Bekijk hier de eventpage.

30 augustus 2017 - De restaurantlijst wordt kleiner en kleiner. Een restauranteigenaar geeft aan de beelden te hebben gezien en is geschrokken van het dierenleed.

30 augustus 2017 - Animals Today plaatst een artikel over de misstanden op haar website.

30 augustus 2017 - Animal Rights heeft bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit informatie opgevraagd over de inspecties die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd bij de 50 eendenfokkerijen en slachterij. “Het is de taak van de overheid om te controleren op het welzijn van de dieren. Wij willen weten of dat ook gebeurd is en of zij dezelfde misstanden constateren die Animal Rights met de camera heeft vastgelegd."

30 augustus 2017 - Donskussen.nl heeft ook de uitzending van Hart van Nederland gezien en wijst ons verzoek om te stoppen met de verkoop af. In een reactie laat het bedrijf weten dat het uiteraard niet netjes is zoals met de dieren wordt omgegaan maar is toch niet overtuigd. Donskussen uit Enschede heeft als doel om heel Nederland een natuurlijk comfortabele slaapomgeving te bieden.

30 augustus 2017 - Tomassen Duck-To uit Ermelo, de grootste eendenfokker van Europa, noemt de undercover-actie van Animal Rights onbeschoft en overweegt aangifte te doen.

29 augustus 2017- Hart van Nederland besteedt aandacht aan de misstanden in haar uitzending van 22:30uur.

29 augustus 2017 - De Stentor plaatst een artikel over de misstanden op haar website en morgen in de krant.

29 augustus 2017 - Hart van Nederland, met bijna een miljoen kijkers, zendt de beelden uit op tv.

29 augustus 2017- De lijst van afnemers wordt steeds korter. Eén afnemer heeft zelfs aangegeven alle producten terug te sturen.

29 augustus 2017 - Restaurant De Voorkamer heeft de Veluwse eendenborst van haar digitale menukaart gehaald. Gasten wordt mondeling gemeld dat het gerecht met de eend niet meer te bestellen is i.v.m. dierenwelzijn. De papieren menukaart wordt volgende week vervangen. Animal Rights is blij met deze snelle actie.

29 augustus 2017 - Animal Rights publiceert eenlijst met afnemers van eendenvlees, dons en veren.

29 augustus 2017- Animal Rights publiceert onderzoeksrapport over de de eendenfokkerij.

29 augustus 2017 - Hart van Nederland plaatst de undercoverbeelden op haar website.