Main content

Inhoud

Triest nieuws: twee geredde vosjes overleden

Nieuws: 20 mei 2021
Bont

In mei 2020 ontdekten onderzoekers van Animal Rights op een nertsenkwekerij in het Nederlandse Wilbertoord poolvossen die onder erbarmelijke omstandigheden zaten opgesloten. De vossen kregen na een triest bestaan in de kooien een nieuwe thuis in een droomverblijf bij SOS wilde dieren. Helaas hebben we onlangs afscheid moeten nemen van twee poolvosjes: Kaya en Kiko.

Lees ook: De vossen zijn bevrijd uit hun kooien en Geredde poolvossen: eerste stappen van hun nieuwe leven

Afscheid van Kaya en Kiko

Het jongste vrouwtje Kaya overleed plots en overwacht door milttorsie. Tijdens een check-up bij de dierenarts kwam aan het licht dat het oudste vrouwtje Kiko leed aan botkanker. Haar onderkaak bleek aangetast met snelgroeiend tumorweefsel. Kiko's medische toestand en hoge leeftijd lieten geen behandeling meer toe. In samenspraak met de verantwoordelijke dierenarts en SOS wilde dieren heeft Animal Rights besloten haar verder lijden te besparen en haar te laten inslapen.

Leven in het paradijs

De vosjes zijn nu zes maanden in het paradijs bij SOS wilde dieren en genieten elke dag met volle teugen van de vrijheid in de 650 vierkante meter bosgebied. Ook al was het leven van Kiko en Kaya in de vrijheid van korte duur, ze mochten gelukkig nog proeven van een leven waarin ze zonder zorgen 'vos' mochten zijn.

GEVONDEN IN ERBARMELIJKE OMSTANDIGHEDEN

De vossen werden in mei 2020 ontdekt door Animal Rights onderzoekers op een nertsenfokkerij. Het gedeelte van de bontfokkerij waar de vossen zaten, zag er oud en armoedig uit. De kooien waren smerig, klein en kaal. Er was geen enkele afleiding voor de dieren. De meeste vossen hadden nog geen vierkante meter aan ruimte en leefden boven hun eigen uitwerpselen. De twee jongere dieren hadden uit frustratie hun eigen staart afgekloven en bij verschillende dieren waren de teennagels uitgegroeid.

De dieren moesten opnieuw leren lopen en hebben zes maanden lang gerevalideerd bij Zoo Veldhoven.

Permanente lichamelijke schade

Animal Rights en SOS wilde dieren waren zich natuurlijk al bewust van het feit dat de dieren niet in topconditie waren. Het erbarmelijke bestaan in de kooien heeft ervoor gezorgd dat de dieren met chronische problemen kampen. Hun algemene gezondheid ondervindt permanente schade, ondanks de goede zorgen die ze nu krijgen. Sommige dieren hebben permanent een knik in de staart en sommigen lijden nog steeds onder stereotiep gedrag.

Animal Rights voor een bontvrij Nederland en België

Animal Rights en Bont voor Dieren startten in Nederland een burgerinitiatief waarmee zij het parlement vragen om een wet die de import, inkoop, verkoop, doorvoer van bont en producten waarin bont is verwerkt, verbiedt. Met het burgerinitiatief willen de organisaties ervoor zorgen dat het onderwerp (hoger) op de agenda van de Tweede Kamer komt en voor een omslag naar een volledig bontvrij Nederland.

Animal Rights startte in België een petitie om de invoer van bont en bontproducten te verbieden. De organisatie stuurde in België een verzoekschrift naar de Kamer van volksvertegenwoordigers waarin we vragen dat ook de invoer van bont en bontproducten wordt verboden! Zolang een land bontverkoop toestaat, is het medeplichtig aan de gruwel van de bontindustrie.