Main content

Inhoud

Trieste laatste levensmomenten kalkoenen in beeld gebracht

Nieuws: 4 maart 2020
Slacht

Op vrijdagnacht 28 februari van middernacht tot drie uur ’s nachts stonden Animal Rights en All For Animals samen met zo’n 23 activisten voor de poorten van het kalkoenenslachterij Volys Star in Lendelede om te demonstreren tijdens een nachtelijke wake. Dit was de allereerste kalkoenvigil in ons land. Met de actie maakten de organisaties een statement tegen het dierenleed dat gepaard gaat met het consumeren van vlees. “We vragen aandacht voor het verborgen dierenleed in de kalkoenenindustrie. Jaarlijks worden meer dan 730.000 kalkoenen geslacht in ons land. 1 Vrijdagnacht gaven wij de dieren een laatste blijk van mededogen voor ze het slachthuis binnen gingen”, zegt Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout. 2 3 4 5 6 7

Lees hier meer over de kalkoenenhouderij.

Kalkoenen zijn gevoelige dieren, die graag affectie tonen en genegenheid bij elkaar gaan zoeken. Ook tijdens hun laatste levensmomenten blijkt dit belangrijk voor hen te zijn.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Laatste momenten voor het slachthuis

De dieren in de vrachtwagens waren allemaal hennen zo'n 15 à 16 weken oud: de slachtleeftijd voor vrouwelijke kalkoenen. Je ziet duidelijk zichtbare gehavende snavels die door het snavelkappen verminkt werden. Snavelkappen is een techniek waarbij op de eerste levensdag van het kuiken, de punt van de snavel verwijderd wordt. Dit soort verminking wordt toegepast in de industriële veehouderij om verenpikken en het kaalplukken van elkaar te voorkomen. De snavel is een belangrijk lichaamsonderdeel dat vol zenuwuiteinden zit en intensief gebruikt wordt bij het scharrelen en bij sociaal contact. Het is dan ook onethisch om de snavel te verminken.

Sommige hennen zoeken steun bij elkaar: ze liggen tegen elkaar aan, met hun kopje zachtjes leunend op het kopje van andere dieren. Kalkoenen zijn gevoelige dieren, die graag affectie tonen en genegenheid bij elkaar gaan zoeken. Ook tijdens hun laatste levensmomenten blijkt dit belangrijk voor hen te zijn.

De veren van de kalkoenen zijn vies en beschadigd door het leven in de vuile stallen, waar ze op elkaar gepropt zitten. Door de wrijving gaan de veren stuk. En de stallen worden tijdens hun aanwezigheid niet gereinigd. Dus leven de dieren hun korte leven in hun eigen mest en vuiligheid.

De dieren lopen niet gelukkig rond in een weide. Ze leven in stallen met kunstlicht, zijn vaak vuil, hebben wonden en voelen de buitenlucht alleen wanneer ze naar het slachthuis vervoerd worden.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

730.000 kalkoenen

In 2019 werden meer dan 730.000 kalkoenen gedood voor vlees in ons land, volgens de recentste cijfers van Statbel. In totaal ging het in 2019 om de productie van meer dan zeven miljoen kilogram vlees. Bij Volys Star worden wekelijks 16.000 tot 18.000 kalkoenen gedood. “Met deze acties focussen we op de hallucinante hoeveelheid dieren die dagelijks het leven laten in de meest gruwelijke omstandigheden.”

Foto’s vleesverpakkingen niet realistisch

Door de mensen te laten meekijken via livestreams, foto’s en video’s, willen de organisaties benadrukken dat de foto’s van mooie, gezonde en gelukkige dieren op de vleesverpakkingen niet overeenstemmen met de realiteit. “De dieren lopen niet gelukkig rond in een weide. Ze zijn vaak vuil, hebben wonden en zien het licht nauwelijks voordat ze aan het slachthuis geraken”, zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Met deze acties focussen we op de hallucinante hoeveelheid dieren die dagelijks het leven laten in de meest gruwelijke omstandigheden

Els Van Campenhout, Animal Rights

Kalkoenenleed in animatie video

Vorige Kerst lanceerde Animal Rights een handgetekende animatievideo dat het troosteloze leven dat kalkoenen toont vanaf het moment dat ze uit het ei kruipen totdat ze naar de slacht gaan.. Kalkoenen zijn niet meer dan een nummer en product voor de veehouderij. “Animal Rights wil met deze video de consument bewust maken van het dierenleed dat gepaard gaat met het eten van kalkoenenvlees” zegt Van Campenhout.

De animatie toont hoe een kalkoenkuiken vanaf het moment dat hij of zij uit het ei komt een nummer is, een product.  De snavel-uiteinden van kalkoen worden met een laser afgebrand omdat er anders veel slachtoffers vallen doordat de kalkoenen elkaar tot bloedens toe pikken uit verveling en stress. In de kalkoenenhouderij wordt het dier nog steeds aangepast aan het houderijsysteem, omdat het systeem niet voldoet aan de natuurlijke behoeften van de kalkoen.

Zelfs gereduceerd tot een nummer blijft ieder levend, voelend wezen een individu met recht op leven en welzijn

Els Van Campenhout, Animal Rights

Animal Rights

Animal Rights benadrukt dat kiezen voor plantaardige voeding de enige manier is om het systematische dierenleed uit de intensieve veehouderij te kunnen stoppen.
 Lees hier meer over lekkere, plantaardige alternatieven.