Main content

Inhoud

Veel misstanden bij eendenslachter Tomassen Duck-To

Nieuws: 5 juli 2018
Slacht

In de periode januari t/m oktober 2017 vonden maar liefst 188 NVWA-controles plaats bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo. Uit de door Animal Rights opgevraagde inspectierapporten blijkt dat op 41 van de 188 dagen overtredingen werden geconstateerd. Animal Rights campagneleider Robert Molenaar: “We zijn geschrokken van het grote aantal misstanden. Er werden zelfs levende eenden in de kadaverbakken van het slachthuis aangetroffen.”

Bekijk de tijdlijn van onze campagne.

Onverdoofd geslacht

Het slachthuis maakt nog gebruik van het ouderwetse en omstreden elektrische waterbad om eenden te verdoven voordat de dieren geslacht worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat NVWA-inspecteurs zagen dat de eenden regelmatig onvoldoende verdoofd waren: zo kwamen eenden weer bij tijdens het doorsnijden van de halsslagaders. Een inspecteur merkte tevens op dat het aansnijden met een bot mes gebeurde. Ook gaat het ophangen van de eenden aan de poten regelmatig mis. Ze vallen van de slachtlijn of worden aan één poot opgehangen.

Het eendenslachthuis moet NU stilgelegd worden.

Robert Molenaar, Animal Rights

Laden en lossen

De inspecteurs merkten op dat dat het vaak niet goed gaat bij het laden en lossen van de eenden. Zo werd er driemaal overbelading van de kratten geconstateerd. Bij één lading werden er maar liefst 18 eenden per krat geteld. Ook tijdens warme zomerdagen zaten er teveel eenden in de kratten en was de ventilatie onvoldoende waardoor de dieren hittestress ervoeren. Tweemaal werden in de kadaverbakken van het slachthuis levende eenden aangetroffen.

Bekneld in een krat

Naast de inspecties bij het slachthuis controleerde de NVWA over dezelfde periode vijfmaal enkel het vervoer van de eenden. Tijdens zo’n inspectie werd er geconstateerd dat er een eend met zijn kop bekneld zat in de aanvoerkrat. Dit was volgens het NVWA te wijten aan vaak wisselend en onervaren personeel.

Forse uitbreiding

Ondanks de vele overtredingen wil Tomassen Duck-To de slachtcapaciteit verder opvoeren. Er is een vergunning aangevraagd voor ruimere werktijden en Tomassen Duck-To wil 40.000 eenden per week extra slachten. Molenaar: “Met deze uitbreiding komt het dierenwelzijn nog meer onder druk te staan. Eenden zijn slecht af in de handen van Tomassen Duck-To. We vinden dat de politiek nu moet optreden en het slachthuis moet stilleggen.”


De NVWA rapporteerde over de volgende 10 misstanden in de eendenslachterij:

  1. Eenden worden onvoldoende verdoofd: zo komen eenden weer bij tijdens het doorsnijden van de halsslagader.
  2. Het aansnijden van een eend gebeurt met een bot mes.
  3. Eenden vallen van de slachtlijn of worden aan één poot opgehangen.
  4. Inspecteurs zien overvolle kratten met eenden. In een krat worden maar liefst 18 eenden geteld.
  5. Eenden hebben last van hittestress tijdens de warme dagen. Er is onvoldoende ventilatie aanwezig.
  6. Levende eenden worden in de afvalbakken van het slachthuis gevonden.
  7. Een inspecteur grijpt in wanneer hij ziet dat een eend met zijn kop bekneld zit in een krat.
  8. Een aanhangwagen wordt schoongespoten terwijl er nog kratten met levende eenden opstaan.
  9. Voor aanvang van de slacht wordt nog een levende eend gevonden in een krat van de dag ervoor.
  10. Inspecteurs zien dat eenden heftig met hun nekken trekken na het aansnijden. Eenmaal in de bloedbak worden de eenden met de hand voor de tweede keer aangesneden.

Bron: NVWA inspectierapporten slachthuis Tomassen Duck-To 2017
NVWA inspectierapporten eendenslachterij(en) voor 2017
NVWA inspectierapporten eendentransport