Main content

Inhoud

Vogelgriep tijdlijn 2022

Nieuws: 5 januari 2022
Slacht

In Bentelo (Overijssel) worden op 5 januari 189.000 kippen 'geruimd'.

In de eerste week van het jaar worden er in Nederland al meer dan 400.000 dieren afgemaakt op pluimveebedrijven. Een schokkend aantal dat naar verwachting zeer snel zal toenemen: we beleven de grootste uitbraak van vogelgriep in Europa ooit.

Lees ook: Vogelgriep tijdlijn 2020-2021

Januari 2022 - Nederland wordt hard getroffen

Op maandag 3 januari wordt in Blija (gemeente Noardeast-Fryslân, provincie Friesland) vogelgriep van het type H5 vastgesteld op een vleeskuikenbedrijf. Alle 177.000 kuikens worden afgemaakt door de NWVA. Op een bedrijf van diezelfde eigenaar, dat 100 meter verwijderd ligt van het besmette bedrijf, worden alle dieren eveneens afgemaakt onder de noemer van ‘preventieve ruiming’. In totaal worden 222.000 kuikens gedood. 1

Op dinsdag 4 januari blijkt in Bentelo (gemeente Hof Van Twente, provincie Overijssel) een pluimveebedrijf met 120.000 dieren besmet te zijn met een hoogpathogene variant (H5) van de vogelgriep. Een tweede pluimveebedrijf van dezelfde eigenaar wordt preventief ‘geruimd’. In totaal worden 189.000 dieren gedood. Animal Rights was woensdag ter plaatse om deze gigantische en trieste onderneming vast te leggen. 2

Op de vijfde dag van het jaar 2022 zijn er al 411.000 slachtoffers op commerciële bedrijven gevallen.

Tijdlijn vogelgriep België

Op 7 januari blijkt siervogelkwekerij Het Veldhof in het Limburgse Bocholt besmet te zijn met een hoogpathogene variant van het vogelgriepvirus. Alle 7000 vogels worden afgemaakt in opdracht van het FAVV. Het gaat om sierganzen- en eenden, rode ibissen, kraanvogels, flamingo’s en vele andere vogels die wereldwijd verhandeld worden met als een van de grootste afnemers dierentuinen. 1

Animal Rights kon beelden bemachtigen van de ruiming in Bocholt. Uit de beelden blijkt dat de vergaste dieren naast de containers vallen en opgeraapt worden door een medewerker zonder mondmasker.

Bijna twee miljoen dieren

Sinds de start van de vogelgriep in oktober 2020 werden in totaal al 1.770.283 dieren afgemaakt op commerciële bedrijven in Nederland.

Voor 2020 gaat het om 618.073 dieren die in de laatste maanden van het jaar afgemaakt werden. In 2021 werden in totaal 741.210 dieren gedood. In 2022 staat de teller op de vierde dag van het jaar al op 411.000 dieren.

Wat is vogelgriep?

Vogelgriep is, zoals de naam al aangeeft, een ziekte die voorkomt bij vogels en griepachtige verschijnselen veroorzaakt. De veroorzaker van de ziekte is een variant van het influenzavirus. Net als het coronavirus is de vogelgriep een 'zoönose': een ziekte die zowel dieren als mensen treft en ook tussen beide kan overspringen. De virussen worden verdeeld in twee categorieën: hoogpathogeen en laagpathogeen. Laagpathogene vogelgriep veroorzaakt geen tot weinig ziekte in de vogels, hoogpathogene varianten leiden tot ziekte en sterfte.

Vogelgriep slaat opnieuw over op mens

Op 7 januari 2022 wordt bekend gemaakt dat een nieuwe stam van de dodelijke vogelgriep bij een mens vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk. De besmette man leefde met 20 eenden in zijn huis. De eenden bleken vogelgriep te hebben en besmetten zo de eigenaar. 1

Ruimen is geen oplossing

Intussen wordt de pluimveehouderij in Nederland alleen maar intensiever- en dat is vragen om problemen. De vogelgriep zelf is een verschrikkelijke ziekte voor pluimvee en wilde vogels en brengt enorm lijden met zich mee. Lijden dat voorkomen kan worden. De pluimveehouderij zelf is het onderliggende probleem. Het terugschroeven en uiteindelijk complete afbouw van het aantal pluimveehouderijen is de enige oplossing.

Lees hier ons opiniestuk over de oorzaken en gevaren van de vogelgriep in NRC.

Intensieve pluimveehouderij is verantwoordelijk

Wie de berichtgeving rondom de vogelgriepuitbraken in Nederland leest, zou bijna denken dat het allemaal de schuld is van trekvogels. De werkelijke oorzaak ligt bij de intensieve pluimveehouderij: omdat de vogels in deze industrie zo dicht op elkaar gepakt zitten, kan het virus zich razendsnel verspreiden. Experts waarschuwen voor de gezondheidsrisico's voor mens en dier.