Main content

Inhoud

7000 siervogels in Bocholt afgemaakt door vogelgriep

Nieuws: 10 januari 2022
Slacht

Afgelopen zaterdag 8 januari werden in het Limburgse Bocholt 7000 siervogels afgemaakt nadat een hoogpathogene variant van vogelgriep werd vastgesteld in siervogelkwekerij Het Veldhof. Het doden van de dieren gebeurde in opdracht van het FAVV. Animal Rights kreeg beelden aangeleverd van hoe de vergaste vogels in containers gekieperd worden. Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: “De hoofdverantwoordelijke voor de uitbraken van vogelgriep zijn niet de trekvogels, maar de intensieve pluimveehouderij waar duizenden dieren op elkaar gepropt worden. Daar kan het virus naar hartenlust woekeren en muteren naar gevaarlijke varianten zoals de H5 variant.” 1 2 3

Lees ook: Vogelgriep tijdlijn 2022

De hoofdverantwoordelijke voor de uitbraken van vogelgriep zijn niet de trekvogels, maar de intensieve pluimveehouderij waar duizenden dieren op elkaar gepropt worden. Daar kan het virus naar hartenlust woekeren en muteren naar gevaarlijke varianten zoals de H5 variant.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Karkassen oprapen zonder mondmasker

Op de beelden zien we hoe bakken met pauwen, een flamingo en vele andere dode siervogels in een container gekieperd worden. De karkassen die naast de container belanden, worden opgeraapt door een medewerker die niet eens een mondmasker draagt. Vogelgriep is ook voor mensen gevaarlijk. Afgelopen vrijdag nog werd een nieuwe stam van de dodelijke vogelgriep bij een mens vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk. 1

Minstens 284.600 dieren afgemaakt

Sinds oktober 2020 bedraagt het totaal aantal slachtoffers van vogelgriep op commerciële bedrijven minstens 284.600 dieren Het FAVV communiceert geen cijfers over het aantal gedode dieren in persmededelingen. De bedrijven maken zelf de beslissing of ze die informatie openbaar maken. Daardoor ligt het eindcijfer dat Animal Rights kon opmaken lager dan het echte cijfer.

Vogelgriepvirus

Oorspronkelijk kwam het vogelgriepvirus alleen voor bij watervogels zoals ganzen, eenden en zwanen, in een variant die hen niet of nauwelijks ziek maakt. Hoogpathogene vogelgriepvirussen komen voort uit laagpathogene door mutaties in het genetisch materiaal van het virus. Deze mutaties vinden bijna altijd plaats onder besmet pluimvee in de vee-industrie. De intensieve pluimveehouderij is de belangrijkste bron van hoogpathogene vogelgriepvirussen.

'Ruimen' is geen oplossing

De pluimveehouderij wordt alleen maar intensiever- en dat is vragen om problemen. De vogelgriep zelf is een verschrikkelijke ziekte voor alle vogels en brengt enorm veel lijden met zich mee. Lijden dat voorkomen kan worden. De pluimveehouderij zelf is het onderliggende probleem. Het terugschroeven en uiteindelijk de complete afbouw van het aantal pluimveehouderijen is de enige oplossing.

Wereldwijde handel in siervogels

Kwekerij Het Veldhof in Bocholt handelt in siervogels voor dierentuinen en verkoopt wereldwijd vogels. Het gaat om sierganzen- en eenden, rode ibissen, kraanvogels, flamingo’s en vele andere siervogels waarvan bepaalde soorten voor enkele duizenden euro's per vogel verhandeld worden. 1

Belangrijker dan dieren kweken in onnatuurlijke omgevingen en hen te verhandelen om levenslang opgesloten te leven is het focussen op het behoud van wilde dieren in hun habitat.